logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować generator Colpittsa do pracy na 100 MHz?

afterlife 15 Lis 2007 21:25 5568 4
REKLAMA
  • #1 4485557
    afterlife
    Poziom 11  
    Witam, mam schemat laboratoryjnego generatora colpittsa (dołączam plik). Chciałbym przerobić go na 100 MHz i teraz pytanie, da się to zrobić z tym schematem? Zmiana C1, C2, L na odpowiednie dla częstotliwości 100 MHz nie pomaga i generator przestaje działać. Wszystko symuluje w programie PSpice. Dzięki za wszystkie podpowiedzi i wszelką pomoc, pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak dostosować generator Colpittsa do pracy na 100 MHz? Bez-nazwy-1.jpg (69.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4486412
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam, czy takie rozwiązanie nie było by lepsze ? działa stu procentowo : http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=46740&sess_id=a72c50eb9c6ea495740d63cfba32bea6

nie wiem do czego chce pan to zastosować , ale wydaje mi się ,że zastosowanie scalonego elementu jest lepszym rozwiązaniem .
  • REKLAMA
  • #3 4486421
    afterlife
    Poziom 11  
    niestety to rozwiązanie odpada, ponieważ jest to projekt na studia, mimo wszystko dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4486452
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
  • #5 4486826
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam
    afterlife napisał:
    Witam, mam schemat laboratoryjnego generatora colpittsa (dołączam plik). Chciałbym przerobić go na 100 MHz i teraz pytanie, da się to zrobić z tym schematem? Zmiana C1, C2, L na odpowiednie dla częstotliwości 100 MHz nie pomaga i generator przestaje działać. Wszystko symuluje w programie PSpice. Dzięki za wszystkie podpowiedzi i wszelką pomoc, pozdrawiam.

Jak dostosować generator Colpittsa do pracy na 100 MHz?

przede wszystkim to nie jest klasyczny schemat generatora Colpittsa.
    Co na temat generatów napisał praktyk poczytaj TAM..
    Skoro elementem wzmacniającym jest tranzystor polowy złączowy; J-FET, to na taką wartość generowanej częstotliwości lepszym układem jest układ ze wspólnym drenem (OD), zamiast pokazanego tu układu ze wspólnym źródłem (OS).
    Symulacja za pomocą PSpice, czy w innym tego typu programie, jest tyle warta co dokładność odwzorowania modeli elementów w nim użytych w porównaniu z ich rzeczywistymi parametrami.
    Układ generacyjny jest układem nieliniowym, a użyte modele w programie symulacyjnym są liniowe, więc generować (w programie symulacyjnym) wcale nie musi choć w rzeczywistości będzie, kiedy zostaną spełnione oba warunki wzbudzenia się i generacji.
    Dlatego też zamiast, z uporem lepszej sprawy, sprawdzać czy będzie generować znacznie prościej jest rozciąć pętle sprzężenia zwrotnego i badać (symulować) w/w warunki generacji.

Pozdrawiam
REKLAMA