logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego sumator na LM358N daje 0,67 V na wyjściu przy 5 V na wejściach?

misiu_mietowy 17 Lis 2007 07:08 8538 23
REKLAMA
  • #1 4489892
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Hej!

Usiłuję zrobić sumator na układzie LM358N (podwójny wzmacniacz operacyjny). Wg http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/M/3/5/LM358N.shtml
    zailany jest on pojedynczym napięciem z przedziału od 3 V do 32 V.
    Zrobiłem sumator z dwoma wejściami z wagą 1.(Wszystkie rezystory 10 kOhm) i podałem na wejścia 5 V. Na wyjściu jest 0,67 V, niezależnie od tego, czy podłączam jako zasilanie 5V czy 12V.

Rezystory są sprawne i układ podłączyłem poprawnie.

Gdzie może tkwić błąd?
  • REKLAMA
  • #2 4489925
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Podaj konkretną notę i schemat. Link wyświetla wyniki wyszukiwania.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 4489973
    Mariusz Ch.
    Witam.

W tej nocie nie ma sumatora. W nocie NS jest przykładowy wzmacniacz różnicowy z możliwością sumowania. Suma V3+V4 jest odejmowana od sumy V1+V2.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 4489975
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    OK, nie ma, ale czy to oznacza, że nie mogę na LM358N zrobić sumatora jak na zwykłym WO?

Chodzi mi o taki układ jak przedstawiony w załączniku (tyle, że mój wzmacniacz to 1/2 LM 358N a nie 324)...
    Załączniki:
    • Dlaczego sumator na LM358N daje 0,67 V na wyjściu przy 5 V na wejściach? sumator.JPG (9.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4490079
    Mariusz Ch.
    Witam.

Jest to wzmacniacz odwracający. Tak możesz zrobić przy zasilaniu symetrycznym lub z pływającą masą. W nocie z drugiego linka, na stronie 3 jest podane "split supplies".

Pzdr.
  • #7 4490328
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Chwileczkę, bo coś jest niejasne. Mam wzmacniacz LM358L na POJEDYNCZE zasilanie. Ten układ z rysunku to wzmacniacz odwracający o wzmocnieniu 1 z dwoma podłączonymi potencjałami 5V na wejście odwracające, czyli SUMATOR - na wyjściu powinno być -10V, a mam 0,65 :cry:

Czy chodzi Ci o to, że ze wzmacniacza na pojedyncze zasilanie nie mogę zrobić sumatora?
  • #8 4490415
    Mariusz Ch.
    Witam.

Wzmacniacz próbuje wymusić na wyjściu napięcie ujemne względem wejścia nieodwracającego. Sam wzmacniacz nie wytworzy napięcia ujemnego.

Możesz zrobić sumator pod jednym warunkiem: wejście nieodwracające powinno być na poziomie połowy napięcia zasilania i napięcia podawane na wejście odwracające będą się zmieniały względem potencjału wejścia + . Jeśli napięcia obu wejść będą równe, to na wyjściu będzie ½ Vcc.

Pzdr.
  • #9 4490448
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Mój schemat jest analogiczny do tego:

http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Grafika:UETP_M4_Slajd4.png

tyle, że z 2 rezystorami na wejściach (i jednym sprzęgającym)

Dodano po 8 [minuty]:

Mariusz Ch. napisał:
    Możesz zrobić sumator pod jednym warunkiem: wejście nieodwracające powinno być na poziomie połowy napięcia zasilania i napięcia podawane na wejście odwracające będą się zmieniały względem potencjału wejścia + . Jeśli napięcia obu wejść będą równe, to na wyjściu będzie ½ Vcc.
    Pzdr.

Dlaczego? Czy wejście nieodwzacające nie może być "umasione", tak jak na w/w schemacie.
  • #10 4490507
    Mariusz Ch.
    Witam.

Układ z linku przeznaczony jest do zasilania symetrycznego +Vcc masa -Vcc.

Sygnał wejściowy i wyjściowy zmienia się względem masy (zero woltów).

Pzdr.
  • #11 4490564
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Czy wobec tego zadziała następujący układ? ( oczywiście 5V będzie podłączone do dodatniego wejścia zasilającego - nie tak jak na rysunku)
    Załączniki:
    • Dlaczego sumator na LM358N daje 0,67 V na wyjściu przy 5 V na wejściach? sumator2.JPG (13.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4490597
    Mariusz Ch.
    Witam.

Nie zadziała. Na wyjściu będzie około 0.6V. Suma napięć na wejściu odwracającym jest większa od zakresu zmian wyjścia. Gdybyś podał na R1 i R3 po 0.5V względem wejścia + (czyli po 3V względem masy) na wyjściu uzyskasz 1.5V względem masy.

Pzdr.
  • #13 4491071
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Poddaję się. :|:| CO mam zrobić, żeby otrzymać na wyjściu -10 V ?:cry:
  • #14 4491121
    Mariusz Ch.
    Witam.

Wystarczy zwykły wzmacniacz operacyjny zasilany symetrycznie napięciem minimum +/- 12V ( całość 24V) i zastosować układ z ostatniego linku.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #15 4491210
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Tak - to wiem, tylko, że ja podłączam układ do zasilacza z PCta i mam do dyspozycji +12 V, +5 V i masę. :cry:
    Czy jest jakaś nadzieja na te 10 V?
  • #16 4491360
    Mariusz Ch.
    Witam.

W zasilaczu PC masz też - 12V. Jest to przewód niebieski.

Pzdr.
  • #17 4491900
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Mariusz Ch. napisał:
    Witam.

W zasilaczu PC masz też - 12V. Jest to przewód niebieski.

Pzdr.

Wiem, ale zależy mi na tym, żeby wykorzystać tylko te 5 i/lub 12 V (wolę nie rozmontowywać wtyczki z zasilaniem wchodzącym do płyty głównej.
    Czy jest jakaś szansa na uzyskanie napięcia wyższego niż napięcie zasilania?
  • Pomocny post
    #18 4491937
    Mariusz Ch.
    Witam.

Oczywiście. Trzeba zastosować układ MAX 743 i zasilić go z 5V. Na wyjściu uzyskasz napięcie symetryczne i prąd do 125mA.

Pzdr.
  • #19 4492032
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    MAX743 - przetwornica DC/DC. No tak - to bardziej sensowne rozwiązanie niż podnoszenie napięcia za pomocą sumatora.

Ale zdaje się, że zasilana jest ona 7V - tak jest napisane w dataszicie na str. 3

http://www.ortodoxism.ro/datasheets/maxim/MAX743.pdf
  • #20 4492057
    Mariusz Ch.
    Witam.

7v jest absolutnie maksymalną wielkością napięcia zasilania, nominalną jest 5V.

Pzdr.
  • #21 4492213
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Oki - w poniedziałek kupię i dam znać :) Za chwilę wychodzę do knajpy na Polska-Belgia. :) Miłego wieczoru....
  • #22 4498382
    misiu_mietowy
    Poziom 16  
    Ech - taka przetwornica kosztuje 40 zł.:cry: Za duży wydatek jak na moje hobbistyczne majsterkowanie, ale dzięki za porady.

Pozdrawiam
  • #23 4498738
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    misiu_mietowy napisał:
    Ech - taka przetwornica kosztuje 40 zł.:cry: Za duży wydatek jak na moje hobbistyczne majsterkowanie, ale dzięki za porady.

To weź dwa transformatory dzwonkowe, zrób dwa zasilacze i będziesz miał tzw. zasilacz symetryczny.
    A nawet jeśli wygrzebiesz ze starego radia albo wzmacniacza audio transformator mający dwa odczepy (uzwojenia) po 15-17V to sie nada na zasilacz. Zacznij od zrobienia zasilacza, później weź się za operacyjne.
  • #24 12082645
    lvy
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Chciałbym się wtrącić, gdyż ostatnio sam potrzebowałem zbudować sumator nieodwracający (brak ujemnego zasilania) i zbudowałem coś takiego:

(Jakoś nie zauważyłem żeby ktoś wpadł na taki pomysł, możliwe że się jeszcze komuś przyda)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uzyskania na wyjściu sumatora opartego na wzmacniaczu operacyjnym LM358N napięcia około 0,67 V przy podaniu 5 V na wejścia. LM358N jest zasilany pojedynczym napięciem (5 V lub 12 V), jednak układ nie działa zgodnie z oczekiwaniami, ponieważ wzmacniacz nie może wygenerować napięcia ujemnego względem masy przy zasilaniu pojedynczym. Sumator zbudowany jako wzmacniacz odwracający wymaga zasilania symetrycznego lub przesunięcia potencjału wejścia nieodwracającego do połowy napięcia zasilania, aby wyjście mogło prawidłowo sumować sygnały. Próba uzyskania na wyjściu napięcia -10 V z pojedynczego zasilania jest niemożliwa bez zastosowania zasilania symetrycznego (np. ±12 V). W przypadku ograniczenia do zasilania 5 V i 12 V z zasilacza PC, sugerowano wykorzystanie przetwornicy DC/DC MAX743, która generuje napięcie symetryczne z pojedynczego źródła 5 V. Alternatywnie można zbudować zasilacz symetryczny z transformatorów dzwonkowych. W dyskusji pojawił się także przykład sumatora nieodwracającego działającego bez zasilania ujemnego, co może być rozwiązaniem dla układów zasilanych pojedynczo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA