logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy Toshiba mk3021gas - nie widać go w BIOSie

mrhari 18 Lis 2007 09:56 4388 6
REKLAMA
  • #1 4493483
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3227
    Witam.
    Bios przestał go widzieć, po uruchomieniu komputera słychać że dysk startuje i po swojemu chrobocze ale na tym koniec.
    Problem zaczął sie po tym jak kilka razy odpaliłem hddreg, który to znalazł kilkanaście bad sektorów i jak twierdzi z powodzeniem je naprawił. :D
    Jest szansa na ratunek?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4494348
    mrhari
    Przywrócenie dysku do pełnej sprawności jest zadaniem wystarczającym i zupełnie mnie satysfakcjonującym :D

:arrow: Nirvanowiec. he, po tym jak padł ten dysk nie mam dostępu do kompa z nagrywarką więc chwile mi to może zająć. ;)
  • REKLAMA
  • #5 4495593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4499039
    gsm_virus
    Ocena: 191
    mrhari napisał:
    nie mam dostępu do kompa z nagrywarką więc chwile mi to może zająć. ;)

MHDD wersja na FDD mhdd32ver4.6floppy

Info producenta o MK3021GAS

PS. "Szukajcie a znajdziecie, proście a będzie wam dane" To taka mała refleksja.
  • REKLAMA
  • #7 4499502
    mrhari
    Sprawdziłem wszystkie 5 :D komputerów jakie mamy w pracy i żaden nie ma nagrywarki, ten w którym mam uwalony dysk nie ma flopa. Sprawdziłem ceny dysków i stwierdziłem że nie jest złym pomysłem zmiana dysku na nowy. Ta nieszczęsna toshiba poczeka chyba sobie trochę. Tymczasem dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Toshiba MK3021GAS przestał być wykrywany w BIOS-ie, mimo że słychać jego uruchomienie i charakterystyczne dźwięki pracy. Problem pojawił się po użyciu programu HDD Regenerator, który wykrył i rzekomo naprawił kilkanaście uszkodzonych sektorów. Zalecane jest sprawdzenie dysku za pomocą narzędzia MHDD, dostępnego w wersji na dyskietkę, jednak brak napędu FDD w komputerze utrudnia tę operację. W dyskach Toshiba uszkodzenie G-listy może powodować problemy z inicjalizacją tłumacza dysku, co skutkuje brakiem dostępu do obszaru użytkownika. W związku z trudnościami i brakiem odpowiedniego sprzętu rozważana jest wymiana dysku na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA