Czegoś takiego jeszcze nie trafiłem. Tv jak w temacie ma bardzo dziwny objaw, a mianowicie w momencie włączenia strzela cos w szyjce kineskopu i w tym samym momencie w końcówce szyjki widzę bardzo jasne światło. Trwa to ułamki sekund i tv. sie wyłącza zostaje na czuwaniu. Po ściągnięciu płytki kineskopu tv. odpala i nic sie nie dzieje, na wyświetlaczu widać napisy reaguje na pilota jednym słowem ta cześć, wszystko ok.lecz patrząc w tym momencie na kineskop od tyłu z lewego dolnego wyprowadzenia widać iskrzenie jak przy uszkodzonym trafie. Przy dalszych eksperymentach zaobserwowałem,że po założeniu płytki kineskopu a ściągnięciu z kineskop słuchawki tv.sie włącza nic innego sie nie dzieje tylko nadal w szyjce kineskopu bardzo jasno świeci a na ekranie jest widoczny bardzo jasny poziomy pasek jak przy uszkodzeniu odchylania. Dodam tylko ,że jest to kineskop Toshiby. W związku z tym mam pytanie czy odchylanie może robić takie numery bo raczej kineskop chyba nie. Proszę o jakąkolwiek poradę.