logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS na Acer Extensa 5220 bez stacji FDD?

harry73 18 Lis 2007 13:58 4118 6
REKLAMA
  • #1 4494337
    harry73
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam.posiadam laptoka ACER Extansa5220 i chcę wgrać nowy bios .Jakim programem jest możliwa zmiana biosu?nie posiadam zewnętrznej stacji FDD.Acer ma zainstalowany System VISTA a chcę go zmienić na XP.
    Dzięki za pomoc.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4494382
    mind
    Poziom 18  
    Może spróbuj zrobić płytę bootowalną z tym biosem.
  • REKLAMA
  • #3 4494423
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Nie wiem co ma BIOS do systemu operacyjnego? Z doświadczenia nie radziłbym ruszać BIOS. W laptopie jak coś pójdzie nie tak to nie będzie tak łatwo usunąć powstałą usterkę. Zapytam raz jeszcze: NA PEWNO chodzi o BIOS a nie o Windowsa?
  • #4 4494530
    harry73
    Poziom 13  
    Dokładnie mam v.1.16 która nie obsługuje Ster.sata a w v.1.18 i 1.21 jest taka opcja .A chodzi o to aby zmienic system muszę miec sterownik sata.Co do nlite to mam ten program ale za cholere nie wiem jak i gdzie wpakować plik sata F6 Intel SATA... wypaliłem juz klka płyt i bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #6 4542251
    harry73
    Poziom 13  
    Kupiłem zewnętrzny napęd FDD ściągnąłem sterowniki F6... zainstalowałem i zmieniłem bios na v1.21 no i w koNcu zainstalowałem XP.Nie mogę uruchomić tylko IRDY jeśli ktoś ma sterowniki to chętnie skorzystam z pomocy.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptop Acer Extensa 5220 z BIOS w wersji 1.16, który nie obsługuje sterowników SATA wymaganych do instalacji systemu Windows XP zamiast Visty. Próby aktualizacji BIOS bez stacji dyskietek (FDD) sugerowano poprzez utworzenie bootowalnej płyty z BIOS-em. Jednak ostatecznie użytkownik zakupił zewnętrzny napęd FDD, dzięki któremu zainstalował sterowniki F6 i zaktualizował BIOS do wersji 1.21, co umożliwiło instalację XP. W dyskusji pojawiły się także wskazówki dotyczące użycia programu nLite do integracji sterowników SATA z instalatorem systemu, choć użytkownik miał z tym trudności. Po aktualizacji BIOS i instalacji XP pojawił się problem z uruchomieniem modułu IRDA, na który poszukiwano sterowników. Wskazano również źródła do pobrania sterowników dla laptopa Acer Extensa 5220.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA