logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook ACER Extensa 5220, nie mogę zainstalować WinXP

K!lleR 17 Paź 2007 16:52 10281 20
REKLAMA
  • #1 4387672
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Witam serdecznie.
    Laptop nie ma stacji FDD i niestety nie mogę zainstalować sterowników SATA. Znacie jakieś inne sposoby na rozwiązanie tego problemu? Laptopa muszę mieć jeszcze dzisiaj sprawnego a mam jeszcze oprócz niego wiele innych robót. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4387688
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Przełącz w BIOSie sterownik w tryb zgodności z parallel ata - o ile pamiętam w advanced pierwsza opcja od góry, zmienić na enable.
  • REKLAMA
  • #3 4387692
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Ja zainstalowałem win 98 i z jego poziomu uruchomiłem instalkę xp , ale było to na sprzęcie z SATA a nie SATA2 . Teraz mam płytkę xp , która ma zaimplementowane te sterowniki . Niestety z Chełmży trochę daleko do mnie :cry:
    Spróbuj ściągnąć obraz z emula czy torrenta .
  • #4 4387735
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    W BIOS'ie jest tylko w Advanced/infrared port i jest ustawiony na Enabled. I nadal nic.

Pytanie: czy z pendrive da radę zainstalować sterowniki?
  • REKLAMA
  • #6 4393896
    tomkij
    Poziom 11  
    Scal nlite sterowniki z winxp i musi chodzić. Też to ćwiczyłem.
  • #7 4533972
    yanoos
    Poziom 2  
    Witam wszystkich !!!
    Mam rowniez problem z acerem 5220 sciagnalem sterowniki do dysku sata scalilem nlitem i podczas instalki nadal wyskakuje text nie znalazlo dyskow nie wiem co robie zle na samym poczatku wciskam F6 aby zainstalowac inny sterownik ale nie mam nic do wyboru windowsa mam z SP2. Please help.
  • #9 4589531
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    U mnie w pracy (dostałem dwa takie) był ten sam problem. Wystarczyło zmienić w BIOSie z SATA na IDE i wszystko ruszyło :).
  • #10 4591964
    figus2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    coś kiepsko scaliłeś
  • #11 4592038
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Temat wałkowany od miesiąca. Użyj czasami opcji SZUKAJ.
  • #12 4592304
    Trabi
    Poziom 36  
    :D Faktycznie :D . A bo kto by patrzył na daty :P
  • #13 4602858
    robertrobson
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Witam,

Ja męczyłem tego Acera 3 dni!
    Pech chciał, że miał stary bios 1.16 i nic nie można było z tym zrobić. Bałem się o gwarancję jak coś pójdzie nie tak z biosem i zrobiłem płytkę Nlitem ze sterami SATA to XP ruszył. Potem znowu problemy ze sterami dosłownie wszystkiego. W menedżerze urządzeń same wykrzykniki. Z płyty jaka była na wyposarzeniu dosłownie nic się nie przydało. Ze strony Acera po ściągnięciu sterowników pod XP pozostał mi niedziałający dźwięk. W chwili desperacji ściągnąłem stery dźwięku pod Vistę i EUREKA! Wszystko zaczęło hulać!

Pozdrawiam!

P.S.
    Jak ktoś będzie może miał jakieś jeszcze problemy to wyślę wszystkie stery albo najlepiej gdzieś wrzucę i dam linka.
  • #14 4603122
    Trabi
    Poziom 36  
    A coś wiadomo, czy działa czytnik kart? Bo u mnie działa na "Memory Stick", ale kart SD nie widzi :(
  • REKLAMA
  • #15 4605737
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    xD
    SD
    MS-Pro
    MMC
    Memory Stick
    te formaty odczytuje. microSD to nie SD przy okazji i może czytnik nie widzieć nawet z przejściówką. Pozdrawiam
  • #16 4606722
    Trabi
    Poziom 36  
    Nie nówię o microSD, tylko o zwykłych SD. dziś wymienilem BIOS na najnowszy v1.22 ale dalej nic :( . Kartę specjalnie sformatowałem w aparacie fot., ale karta nadal nie jest widziana we wbudowanym czytniku. Zewnętrzny czytnik na USB nie ma żadnych kłopotów i karta pojawia się jako nowy dysk wymienny. Już nie daje rady :/ . Walczenie z jednym głupim gniazdem przez ponad tydzień to lekka przesada >:-/
    Karta to SanDisk 2GB, firmowa a nie jakas podróbka.
  • #17 4719567
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Patcha na bios i lecisz ... mi to gość w servisie zrobil bo u niego kupowalem laptopa :D
  • #18 4719581
    Trabi
    Poziom 36  
    Jak można wiedzieć - jakiego patcha i skąd? Bo szukam i nic nigdzie nie widzę :|
  • #19 4719717
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Servisant ze strony producenta to ściagał to były jakies 3 pliczki, i w nazwie coś było patch ... no nie pamietam dokładnie. W każdym razie gwarancja była dalej uznawana na laptopa. Mam wrażenie że te hu.... z REDMONT to wsadzili swoje 3 grosze w te ACER-ki. No bo jak komuś Viste wcisnąć :(.
  • #21 5187625
    robertrobson
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Wrzucam sterowniki sata do tego lapka.
    Załączniki:
    • F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility.rar (772.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z instalacją systemu Windows XP na laptopie Acer Extensa 5220 wynika z braku stacji FDD i konieczności instalacji sterowników SATA podczas setupu. Rozwiązania obejmują przełączenie kontrolera SATA w BIOS-ie do trybu zgodności z IDE (Parallel ATA), co wymaga aktualizacji BIOS-u do wersji co najmniej 1.17 lub nowszej. Alternatywnie można użyć narzędzia nLite do scalania sterowników SATA bezpośrednio z instalatorem Windows XP, co pozwala na pominięcie konieczności podawania sterowników z dyskietki (F6). W przypadku starszych wersji BIOS-u instalacja bez tych modyfikacji jest niemożliwa. Dodatkowo pojawiły się problemy ze sterownikami dźwięku, które można rozwiązać, instalując sterowniki przeznaczone dla systemu Vista. Dyskusja porusza także kwestie działania wbudowanego czytnika kart pamięci, który ma ograniczenia w obsłudze kart SD, mimo aktualizacji BIOS-u do wersji 1.22. Wskazano również na możliwość zastosowania specjalnych patchy BIOS-u dostarczanych przez serwis Acer, które umożliwiają poprawną obsługę SATA i zachowanie gwarancji. Wątek zawiera linki do aktualizacji BIOS-u oraz sterowników SATA dla modelu Extensa 5220.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA