logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z niewidocznego dysku Western Digital WD800?

markom 19 Lis 2007 14:51 11781 12
  • #1 4497860
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Witam. Mam dysk Western Digital WD800 na którym są dość wazne dane. Problem w tym iż dysk przestał być widoczny :(. Podpinałem do innego kompa i to samo:( Powiedzcie mi co moge zrobić aby odzyskać dane z tego dysku. Słyszałem że jak znajde elektronike to powinno sie udać ale czy musi ona być idealnie taka sama??? Moje dane z dysku to:
    Western Digital WD800
    Serial ATA Hard Drive
    WD Caviar
    MDL: WD800JD-00HKA0
    DATE:31 JAN 2004
    DCM: HSBHCTJCH

Proszę o jakieś info... a moze ma ktoś elektronike do takiego dysku to chcetnie kupię.
  • #2 4497992
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    markom napisał:
    Problem w tym iż dysk przestał być widoczny :(. Podpinałem do innego kompa i to samo:( Powiedzcie mi co moge zrobić aby odzyskać dane z tego dysku.

Ale BIOS go wykrywa, czy tylko Windows go nie widzi?
    A czytałeś już porady z działu Naprawa HDD i odzyskiwanie danych , przenieś tam swój cały temat , lub niech uprzejmy moderator przeniesie.

Jeżeli tylko Windows "nie widzi" partycji tego dysku, to polecam programik pod Windowsa Partition Find and Mount (programik potrafi zamontować pod sobą utracone partycje dysków IDE i USB (karty i pen drive) , jedyne ograniczenie jakie posiada niezarejestrowana wersja to specjalnie obniżony transfer dla danego dysku do 512 KBytes/s).
    Podpinasz swój dysk do kompa u kolegi / koleżanki , instalujesz w/w programik i sprawdzasz czy partycje zostają wykryte.

Będziesz jeszcze potrzebował MHDD , do wstępnej diagnostyki tego dysku. -> FAQ MHDD
  • #3 4498021
    markom
    Poziom 19  
    Bios tez go nie widzi:(
  • #4 4498120
    gsm_virus
    Ocena: 191
    Czyli zaopatrz się w w/w MHDD , możesz wybrać
    - wersja na dyskietkę Mhdd32ver4.6floppy
    - wersja na CD (obraz .ISO) Mhdd32ver4.6iso

Dysk ustawiony na MASTER i sprawdzasz czy Mhdd go wykrywa , komendą EID.

Jak na forum pojawią się jeszcze koledzy okzo, Nirwanowiec , Przemcio i inni specjaliści od HDD to na pewno się zajmą twoim problemem, bo ja to raczej tylko pomoc wstępna :|
  • #5 4498167
    Mikippp
    Ocena: 30
    Witam,
    Na początek to proszę przeczytać wiadomości w tym temacie.
    Następnie proszę podać jakie są objawy po podaniu zasilania (talerze wirują / nie wirują, dysk pracuje cicho / dysk pracuje głośno, słychać stukanie...).
    Jeżeli talerze nie wirują to trzeba szukać odpowiedniej elektroniki.
    PS Proszę podać oznaczenie z PCB (zapewne 2060-001252-000 REV A)

Mikippp
  • #6 4498372
    markom
    Poziom 19  
    Po podaniu zasilania talerze wiruja. Pracuje dość cicho.

Dodano po 4 [minuty]:

PCB jeśli to nr na nlepce to 2061-001252-000AB

Dodano po 10 [minuty]:

PCB jest jednak inny: 2060-001252-000REV A
  • #7 4499359
    Mikippp
    Ocena: 30
    Aby przetestować ten dysk potrzebny będzie konwerter PATA-SATA
    Za pomocą utility MAVRIK można wyszukać moduły SA (MAVRIK można uruchomić z dyskietki startowej...)
    Aby móc odczytać moduły SA za pomocą MAVR_R potrzebny będzie dodatkowo: mały dysk, karta pamięci, lub pendrive (wynik odczytu to kilka MB)

Mikippp

Jak odzyskać dane z niewidocznego dysku Western Digital WD800?
  • #8 4512206
    markom
    Poziom 19  
    Witajcie. Kupiłem dziś nowy dysk WD800JD i mam pytanko- czy jeśli przełoże elektronike do tego uszkodzonego (Ktorego nie widać w biosie i windowsie) to czy uda sie odzyskać dane??? Płytki wyglądają podobnie.
    Jest róznica w typie na płytkach:
    stary dysk oznaczenia: 2060-001252-000 REV A
    nowy dyska oznaczenia:2060-701335-005 REV A

Moge podnienić te płytki????
  • #9 4512270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4512656
    markom
    Poziom 19  
    A jeśli nie przelutuje romu to co sie stanie???
    Która to kostka ROM???
  • #12 4512742
    markom
    Poziom 19  
    A jaki uzyskam efekt po wlozeniu tej płyty: 2060-701335-005 REV A. Wedlug wcześniejszego opisu ona ma nie pasować więć dysk nie ruszy czy nie bedzie w nim widocznych danych??
  • #13 4512817
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    markom napisał:
    A jaki uzyskam efekt po wlozeniu tej płyty: 2060-701335-005 REV A. Wedlug wcześniejszego opisu ona ma nie pasować więć dysk nie ruszy czy nie bedzie w nim widocznych danych??

Nie dotarło do ciebie to , co napisane jest wcześniej/wyżej ?
    To jest elektronika z innej rodziny dysków WD i to nie ją powinieneś zamontować . Nie kombinuj , bo długo na efekty takiego kombinowania , nie trzeba będzie czekać .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Western Digital WD800JD przestał być widoczny zarówno w systemie Windows, jak i w BIOS-ie. Po podłączeniu zasilania talerze dysku wirują, a praca jest cicha. Wskazano konieczność użycia narzędzi diagnostycznych takich jak MHDD (wersje na dyskietkę lub ISO) do wykrycia dysku i wstępnej analizy. Zalecane jest także użycie konwertera PATA-SATA oraz programu MAVRIK do odczytu modułów SA, co wymaga dodatkowego nośnika pamięci. W przypadku problemów z elektroniką dysku, możliwa jest wymiana płytki PCB na inną z tej samej rodziny, jednak konieczne jest przelutowanie kości ROM, gdyż różne wersje PCB (np. 2060-001252-000 REV A vs 2060-701335-005 REV A) mogą nie być kompatybilne. Nieprawidłowa wymiana elektroniki bez przeniesienia ROM może uniemożliwić dostęp do danych. Dysk wykorzystuje kontroler Marvell 88i5540-LFH, a PCB z mostkiem PATA-SATA jest kompatybilne z elektroniką z serii mammoth, pod warunkiem odpowiedniego przeniesienia ROM. Niezalecane jest stosowanie elektroniki z rodziny sabre58, gdyż nie będzie pasować do tego modelu dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA