logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy wykrywany w BIOS, ale niewidoczny w Windows 98/XP i DOS - odzysk danych?

mokaczo 20 Lip 2007 15:58 3644 13
  • #1 4098769
    mokaczo
    Poziom 11  
    Witam,
    mam problem z dyskiem twardym - przy uruchamianiu komputera dysk zostaje poprawnie wykryty (bios rozpoznaje bez problemu jaki to jest dysk), ale Windows 98 i XP (mam dwa systemy) nie widzi tego dysku. Podobnie pod dosem - dysk nie egzystuje.
    Czy istnieje mozliwosc odzyskania danych z tego dysku?

Przepraszam za brak polskich liter.
    Dziekuje za pomoc.
    JIMI

Bądź precyzyjny i podawaj dokładne informacje dotyczące problemu.
    TONI_2003
  • #2 4098777
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    XP też nie widzi dysku ? Jaki system plików na tym dysku ?
  • #3 4098818
    Likon
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam

Może zadam podstawowe pytania...:D

Jaki to jest dysk - producent i model?

Jaka wielkość dysku ?

Czy dysk ma założoną partycję ?
  • #4 4098879
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jedna z partycji to zapewne FAT32 (win98), i prawdopodobnie sie wysypały. Odzyskanie danych możliwe.
  • #5 4099276
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    Spróbuj podłączyć dysk do innego komputera, lub podłącz go do tego samego, ale jako drugi i odpal system. Użyj programu GetDataBack for NTFS V3.03 lub GetDataBack for FAT V3.03 do odzyskania danych. Jest to jeden z najlepszych programów. Powodzenia
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • #6 4099675
    bzygfryd
    Poziom 14  
    To ze nie masz w oknie mój komputer znaczka od dysku twardego nie swiadczy jeszcze o tym,ze windows nie wykryl dysku. Wejdz do managera urzadzen lub kliknij uruchom i wpisz diskmgmt.msc (Przystawka - zarzadzanie dyskami).
    Zobacz czy w w tej przystawce jest widoczny ten dysk ( na dole okna musisz zobaczyc ).
    Jezeli go zobaczysz przypisz mu literę dysku
    Jezeli go nie zobaczysz to radze jeszcze uruchomic ktoryś z programów pod dosem do naprawiania błędów dysków MHDD, HDAT2 a na początek zwykły chkdsk.exe.
    A co do odzyskiwania danych to np easy recovery, active partition recovery itp.
  • #7 4099689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4104103
    mokaczo
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem!

Dane dysku:
    40,0 GB firmy WESTERN DIGITAL, model WD400EB-00CPF0, data produkcji 28 grudzień 2001.

Ten dysk nie jest podzielony na partycje był uzywany jako dodatkowy do przechowywania danych (zdjecia, wypracowania i inne materialy szkolne oraz mp3 i instalki programow).
    Jako dysku podstawowego (win98 i XP) uzywam drugiego takiego samego ( podzielony na trzy partycje C:,D:,E:) dysku i ten dziala bezproblemowo.
    Probowalem diskmgmt.msc ale ten dysk nie zostal wyswietlony :-(
    Sa tez problemy z uruchomieniem winXP kiedy podlaczony jest ten dysk F: - winXP zaladuje się i natychmiast restartuje komputer.
    Po ponownym starcie robi skanowanie dyskow C:,D:,E: zaladuje XP i restart...
    Po kilku probach jakos wystartuje.
    Od wczoraj wyswietla się komunikat, ze program svehost.exe wykonal nieprawidlowa operacje...

Nie mam pojecia co to za program. Kiedy otwieram „mój komputer” widze stacje dyskietek, dyski C:,D:,E: (trzy partycje pierwszego dysku) naped DVD G: i naped CD H: - brakuje dysku F: , ale kiedy uruchamiam program AIDA32 (do sprawdzania podzespolow w komputerze) program ten rozpoznaje obydwa twardziele!
    Kiedy uruchamiam win98 komputer startuje normalnie (bez restartu), ale dysku nie widzi.

Probowalem tez zainstalowac win98 na nowo – po sformatowaniu partycji C: wlozylem do napedu plyte instalacyjna win98 i komputer zaczal skanowanie dyskow twardych.
    Ten dysk tez zostal wykryty i zeskanowany, co najdziwniejsze dysk nie zawieral bledow!
    Po zainstalowaniu systemu dysk jest nadal niewidoczny.

Fdisk uruchomiony ze startowej dyskietki win98 widzi dysk pierwszy, pokazuje litery dyskow C, D i E.
    Jeżeli chodzi o ten uszkodzony dysk tez go widzi ale bez litery dysku – nie wyswietla F !
    Probowalem fdiskiem ustawic partycje dla tego dysku ale nic z tego, pokazuje blad.
    Może ktos wie jak temu uparciuchowi nadac litere dysku – podejrzewam, ze wtedy ruszy.

Pozdrawiam JIMI
  • #9 4104167
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4154141
    lukiwi
    Poziom 2  
    Witam wszystkich i proszę o pomoc i radę w podobnej sprawie.
    Kilka dni temu spalił mi się zasilacz i coś stało się z dyskiem:
    MDL: WD800BB- 23FJA0
    DCM: HSBHCTJCH
    S/N: WMAJ95893302
    Dysk ten jest widoczny przez Bios, podłączam go jako drugiego. Następnie przy uruchamianiu systemu pojawia się napis, że ten dysk fail...(coś tam).
    daję f1 i system dość długo ale się uruchamia.
    Windows go oczywiście nie widzi. Uruchamiałem kilka programów z tych co radziliście mojemu poprzednikowi i niektóre go widzą, ale trochę dziwnie, np:
    PCE Inspektor File Recovery widzi go jako niecałe 9GB i nic ni da się zrobić, Paragon Hard Disk Manager widzi go jako 37GB i nie próbowałem formatować bo utraciłbym wszystkie dane (a o nie tutaj mi chodzi).
    Natomiast program WD Diagnostic zrobił coś takego:

Test Option: QUICK TEST
    Model Number: WDC ROM MODEL-MAMMOTH--
    Unit Serial Number: WDC-ROM SN# XYZ----
    Firmware Number: 13.03G13
    Capacity: 40.02 GB
    SMART Status: Not Available
    Test Result: FAIL
    Test Error Code: 11-Cable Test::Read diagnostics sector error!
    Test Time: 11:55:28, August 07, 2007
    Test Option: EXTENDED TEST
    Test Time: 11:55:42, August 07, 2007
    Test Option: WRITE ZEROS
    Test Time: 11:56:58, August 07, 2007

Przypuszczam iż spalona jest elektronika. Napiszę może jeszcze, że sprawdzałem na trzech komputerach i po podłączeniu dysku już po minucie ta zewnętrzna elektronika jest bardzo gorąca dosłownie parzy.

Proszę o jakąś rozsądną radę, co mogło się stać ewentualnie gdzie mogę kupić taką elektronikę. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to mogę mu za odzyskanie danych podarować ten dysk i ewentualnie jakoś się zrewanżować.

Pozdrawiam
  • #11 4154209
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Napisz dokładnie, co już robiłeś i czego próbowałeś. Zasilacz prawdopodobnie upalił elektronikę.
    Do Twojego dysku będzie pasowała dowolna elektronika z rodziny dysków Mammoth: WDxxxxx-xxFJxx, WDxxxxx-xxFMxx. Możesz zrobić zdjęcie, lub zaznaczyć na jakimś zdjęciu w sieci, która część elektroniki się grzeje? Wymagane będzie przelutowanie ROMu (8 nóg - nietrudne). Jeżeli lutowałeś wcześniej SMD, to sobie poradzisz, jeżeli nie, to za kilkanaście złotych zrobią Ci to w serwisie RTV. W ten sposób, jeżeli mechanika jest w porządku, zaoszczędzisz sporo pieniędzy - forum jest za darmo, wiedza też.
  • #12 4154215
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Dysk WD800BB- 23FJA0 to dysk WDC na procesorze Marvell
    Na temat tych dysków na forum informacji jest sporo... wystarczy poszukać. :)

Mikippp
  • #13 4155425
    lukiwi
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam czym zrobić zdjęcia dysku ale on wygląda tak: http://allegro.pl/item222441727_wd_caviar_800bb_80gb.html
    Grzeje się tuż przy tk kółku na środku.
    Znalazłem na allegro dysk taki jak doradził mi kolega msthhk
    http://allegro.pl/item221346694_wd_caviar_80gb_wd800jb_western_digital_bcm_od_1zl.html
    Zastanawiam się czy będzie dobry.

Z góry dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie
  • #14 4155523
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Jeżeli dobrze widzę, to tam jest WD800JB-00FMA0, czyli będzie w sam raz. Przelutowanie ROMu obowiązkowe, ale przed tym:
    1) Podłączenie nowego dysku do komputera i sprawdzenie, czy w ogóle działa. Jeżeli działa, to:
    2) Przelutowujesz ROM ze starej elektroniki do nowej, przykręcasz elektronikę i cieszysz się sprawnym dyskiem (o ile nie ma problemów z głowicami, lub SA ;) ).

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Western Digital WD400EB-00CPF0 o pojemności 40 GB jest wykrywany w BIOS, lecz niewidoczny w systemach Windows 98, XP oraz DOS. Dysk nie posiada partycji i był używany jako dodatkowy magazyn danych. Próby wykrycia dysku w narzędziu zarządzania dyskami (diskmgmt.msc) kończą się niepowodzeniem, a podłączenie dysku powoduje niestabilność systemu Windows XP, w tym restarty i błędy procesu svchost.exe. Sugerowane jest użycie programów do odzyskiwania danych takich jak GetDataBack for NTFS/FAT, Easy Recovery, Active Partition Recovery oraz narzędzi diagnostycznych i naprawczych pod DOS, np. MHDD, HDAT2, chkdsk.exe. W przypadku dysków WD z serii Mammoth (np. WD800BB) uszkodzenie elektroniki po awarii zasilacza jest częste; zalecane jest wymienienie elektroniki i przelutowanie pamięci ROM z uszkodzonego kontrolera na nowy, kompatybilny model (np. WD800JB-00FMA0). Testy diagnostyczne WD Diagnostic mogą wskazywać na uszkodzenie dysku. Wymiana elektroniki i przelutowanie ROM to często skuteczna metoda odzyskania dostępu do danych, pod warunkiem sprawności mechaniki dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA