logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ulepszyć SHARP SX 8800(HG) do 230W RMS? Wymiana kondensatorów?

Luke15 20 Lis 2007 21:49 3388 12
REKLAMA
  • #1 4503071
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Witam. Może to głupi pomysł ale posiadam wyżej wymienionego SHARP-a. Mój pomysł polega na podrasowaniu trochę tej końcówki ponieważ czytałem już na wielu stronach i forach że są możliwości "ulepszenia" takiego sprzętu. Czy jeśli wymienię w nim kondensatory na mocniejsze to będzie odczuwalna jakaś różnica w jakości dźwięku tzn. czy będę mógł wycisnąć z niej większą moc bez odczuwalnych zniekształceń? Co mogę w niej jeszcze wymienić i co zrobić by wycisnąć z niej przynajmniej z 230W RMS?? Z góry dzięki wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4503350
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Koniec ten dysponuje mocą ciągłą blisko 2x250W przy 8R FABRYCZNIE. Końcówa jest częścią zestawu grającego Home HiFI do którego była szafa, wieża z gramofonem oraz komplet kolumn. Niema co ulepszać. To dość niska półka w której nie bardzo jest co zmieniać.
  • #3 4503568
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    W tej końcówce wszystko jest zoptymalizowane tak że lepiej to grać już nie bedzie, no chyba że wymienisz wszystko.Tak jak napisał poprzednik to nie jest wysoka półka sprzętowa aby bawić się w tuning.
  • REKLAMA
  • #4 4503960
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4504690
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    A czy głośniki STX 38-300-8AE nie uszkodzą się jeśli będą napędzane tą końcówka na imprezach??
  • REKLAMA
  • #6 4505468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4506347
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    A jeszcze jedno pytanie. Mam kupca na 2szt. głośników AUDION 30cm. 600W za 220zeta. Czy opłaca mi się je za tyle sprzedać, dołożyć i kupić coś z STX.?? Np. STX 32-300-8SC lub SS?? I czy taki stx poradzi sobie w obudowie 80L??
  • #8 4506796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 4508108
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Tzn. to jest cena za same głośniki. Bo mam te audiony w subach ok. 80L.
  • #10 4547876
    frangoulis
    Poziom 11  
    Wg mnie można spróbować wymienic kondy filtrujące na troche mniejsze pojemności ale jednej z renomowanych firm np. Panasonic seria FC lub Rubycony BG Również kondy z toru audio na firmówki (ale pojemność ta sama) - mocy nie przybędzie ale jakość może ulec poprawie (nie od razu - kondy muszą się "wygrzać") A teraz pytanie do przedmówców którzy twierdzą ze to niska półka cenowa - Kto wie ile zestaw 8800 (z kolumnami ) kosztował jak był nowy? Panowie to nie dvd Manta czy Korr żeby nie próbowac tuningu. Z tego co wiem to SHARP nie wypuścił droższego i mocniejszego zestawu niż model 8800 wlatach 80/90 Ale byż może się mylę - więc proszę mnie z błedu wyprowadzić dziękuję i pozdrawiam
  • #11 4550132
    andrew54
    Poziom 27  
    Niestety ale już sam sposób występowania tego zestawu (czyli kompletna wieża z kolumnami) raczej eliminuje go do porównań z innymi końcówkami mocy, bo skąd wiadomo ile kosztuje sama końcówka mocy i w jakim przedziale cenowym do porównań ją umieścić skoro można było kupić tylko całą wieże. A to że kiedys była ona droga to jest pewne, przecież przy końcu lat 80 sam odtwarzacz cd kosztował majątek a gdzie tu cała wieża.
  • #12 4551376
    frangoulis
    Poziom 11  
    Czyli reasumując nie możemy z całą stanowczością twierdzić, ze jest to niska pólka cenowa - oczywiście nie jest to żaden audiofilski Hi-End'owy sprzęt, ale osobiście uważam, że w tym przedziale cenowym (używana ok. 350-400 PLN) jest na pewno warta uwagi. Na cenę zestawu w dużej mierze miały wpływ 3 elementy: karuzela CD (5 płyt), kolumny i właśnie końcówka mocy. Poza tym uważam, że lepszy efekt przyniesie tuningowanie sprzętu średniej klasy ( a do takiego bym tę końcówkę zaliczył) niz tego z najwyższej półki - tu zastosowane komponenty sa wysokiej jakości i zmiana na inne niewiele przyniesie. Osobiście posiadam kolumny od tego zestawu (model CP-8800) podłączone pod ampli Yamahy RX-V620 i grają przepięknie w CAŁYM PAŚMIE. (bass i treble na "0") Końcówkę można spróbować stuningować poprzez wymianę kondensatorów i efekt może zaskoczyć, ale dopóki ktoś nie podejmie się tej roli i nie opowie o rezultatach - to będziemy mogli tylko zgadywać...
  • #13 4552055
    andrew54
    Poziom 27  
    Niestety nie zgodzę się że jest to klasa wyższa czy nawet średnia - powód jest prosty, do budowy końcówki wykorzystano gotowy moduł hybrydowy, żaden szanujący się producent nie wykorzysta hybrydy do budowy dobrej klasy wzmacniacza. Hybryda to pójście na łatwiznę, oprócz tego sharpa (SM7700 i SX8800), końcówek mocy firmy soundwawe (MAxxx), no i oczywiście technicsa nienzam żadnej innej firmy która odważyła by się w końcówce mocy jako "oddzielnym" segmencie HI-FI wykorzystać układy hybrydowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy wzmacniacza SHARP SX 8800(HG) do 230W RMS poprzez wymianę kondensatorów i inne modyfikacje. Uczestnicy wskazują, że oryginalna końcówka mocy fabrycznie dysponuje mocą około 2x250W przy 8 omach i jest częścią zestawu Hi-Fi z lat 80./90., co czyni ją sprzętem średniej klasy, a nie niskopółkowym. Wymiana kondensatorów filtrujących na wysokiej jakości, np. Panasonic FC lub Rubycon BG, może poprawić jakość dźwięku, choć niekoniecznie zwiększy moc wyjściową. Kondensatory audio o tej samej pojemności mogą poprawić brzmienie po okresie "wygrzewania". Jednakże konstrukcja wzmacniacza oparta na module hybrydowym jest krytykowana jako rozwiązanie obniżające klasę urządzenia i ograniczające możliwości tuningu. Wymiana innych komponentów jest trudna i mało opłacalna. Dodatkowo poruszono temat kompatybilności głośników STX 38-300-8AE i AUDION 30cm 600W z tym wzmacniaczem, gdzie uznano, że głośniki te poradzą sobie dobrze, także w obudowie 80L. Podsumowując, tuning poprzez wymianę kondensatorów jest możliwy i może przynieść poprawę jakości dźwięku, ale zwiększenie mocy do 230W RMS bez zniekształceń jest mało realne ze względu na konstrukcję i klasę wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA