logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh AF 1018 SC320 – częsta awaria silniczka lustra po wymianie, co sprawdzić?

Serwisanto 21 Lis 2007 10:41 1551 15
REKLAMA
  • #1 4504302
    Serwisanto
    Poziom 10  
    Witam Kolegów!

Temat wiele razy poruszany z tym ze w moim przypadku po pojawieniu sie kodu podmieniłem silniczek lustra, oczywiście było pieknie .... ale tylko przez ok. 15 tys. kopii. kolejny raz błąd, kolejna podmiana i tylko trzy miesiace spokoju.

Co moze byc przyczyną ze silniczki padają tak czesto. Wentylacja???

bardzo prosze o odpowiedz

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #3 4504896
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Podobnie jak w Aficio 200/250 to częsty problem. Niestety, smarowanie nie pomoże na długo. A tak na marginesie, to pasuje lustro od Aficio 200 (od 250 nie , bo ma tasiemkę) . Nawet od MINOLTA Di 250 pasuje, tylko polygon ma 7 kątów :-) i cuda sie działy. Ale po założeniu wirnika od Aficio 200 kopie robiła. Od Aficio 350 też pasuje wymiarami, ale ma inny kierunek obrotu, więc kicha :-( To tak dla lubiących eksperymentować :-)

C.
  • #4 4506985
    Serwisanto
    Poziom 10  
    Raczej toner sie nie dostaje. Cały moduł wygląda na idealnie czysty.

:(
  • REKLAMA
  • #6 4508821
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    kolego te usterki to standart albo raczej konstrukcja wszystkich silniczków jest wadliwa :)
  • #7 4509571
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam Kolegów.
    Mam w związku z tym przypadkiem pytanie:
    Ile razy można to wymieniać na gwarancji, bo mnie się to przestaje uśmiechać. Wymieniłem chyba z 6 szt. i znów zaczyna się to samo, maszyna zrobiła 20 tys. i wróciła z kodem SC320.

Może jest jakiś sposób na rozwiązanie problemu? Zakleić silikonem cały laser?

MLO
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #9 4510214
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    W tych maszynach często padają te polygony, dlatego my to uwzględniamy w cenie kopiarki przy sprzedaży - tak na wszelki wypadek, bo jest duża szansa, że padnie na gwarancji .
  • REKLAMA
  • #10 4511072
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie sprawdzałem przy rozebranej obudowie czy on faktycznie się kręci. Nie mam czasu analizować co jest przyzyną SC320 wymieniałem i do klienta. Mało czasu, bo dużo pracy.
    Doliczać do ceny? To macie szczęście że można to sprzedać w tej cenie, u nas zarobek na maszynie to jakieś 30 - 80 zł. Konkurencja warjuje i sama sobie nużki podcina. Później klienta rozpieszczają i obiecują cuda. Ale to nie miejsce na żale.

Jeśli macie jakieś rozwiazanie to byłbym wdzięczny, dziś rano wjechała nowa 15 i to samo.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #11 4511115
    copyman
    Najczęściej pada sterowanie cewką i polygon wogóle nie startuje. Może spróbuj założyć polygon od Aficio 200? Jest trochę "solidniejszy" z wyglądu. Jak masz taką rozbiórkową to warto sprawdzić. Konektor pasuje i reszta (wymiary i układ osi) też. Lasera niestety nie uszczelnisz hermetycznie.

C.
  • REKLAMA
  • #12 4514530
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Cytat:
    u nas zarobek na maszynie to jakieś 30 - 80 zł.

Właśnie dlatego macie dużo pracy a mało pieniędzy, a przy okazji klient jest nezadowolony, bo się eksperymentuje i nie zawsze to pomaga. Te firmy, które wariują z cenami w dół niedługo padną. Dobry klient, który ma pieniądze (najczęściej do nas przychodzi z polecenia), nie kupuje maszyn gdzie taniej, a jak mówi, że wie, ile kosztują maszyny na allegro, to pada od nas odpowiedź: - kupcie sobie na allegro. I to rozwiązuje nasz problem z SC320.
  • #13 4516032
    copyman
    Niedawno spotkałem ofertę na Aficio 350 z faksem i drukarką + full opcja za 1800 zł netto +24 m-ce gwarancji i firma chciała zabrać jeszcze 4 stare kopiarki, płacąc po 100 zł za sztukę :-) :-) :-) Bez komentarza... I tego jest coraz więcej !

C.
  • #14 4517018
    Serwisanto
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi.
    Ech znowu trzeba dołozyć do tego interesu i wymienic laser :(
  • #15 4530635
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Przykro sie robi czytając że firma zarabia na maszynie 30-80zł ale tak jak powiedział Calculus to nie ma racji bytu. Serwisanto a czy Tobie ktoś nie robi czasem psikusa? zaklej optyke plombą serwisową bo nie chce mi sie wierzyć że polygon tak często pada. Niemożliwe jest przecież żeby po tak małym przebiegu się zacierał? To że wirniki padają normalna rzecz jeżeli kręci się z prędkością powyżej 20k 1/min ale po przebiegu kilkaset tys a nie 20k jak piszesz Serwisanto
  • #16 4638472
    bubu_24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Aloha ewrybady.

Mogę tylko potwierdzić że problem z laserami w tych modelach jest dosyć powszechny.
    Martwi mnie natomiast twoje zdanie:"znowu trzeba dołożyć do interesu"
    musisz się bardziej postarać kolego.
    Handel używkami ma swoje prawa-masz efekt "jeżdżenia po bandzie"

Poza tym napisałeś to z taką miną jakbyś rezygnował-nie rób tego!!!
    Idzie nowy rok, zaraz będzie wiosna, ogólnie zaj...ście.
    Pozdrawiam i życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku!

Saluto.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem częstych awarii silniczka lustra (polygonu) w kopiarkach Ricoh AF 1018, objawiający się kodem błędu SC320. Po wymianie silniczka problem powraca po około 15 tys. kopii lub kilku miesiącach użytkowania. Użytkownicy sugerują, że awarie mogą wynikać z wad konstrukcyjnych silniczków, a smarowanie nie przynosi trwałej poprawy. Proponowano stosowanie polygonów z modeli Aficio 200 lub Minolta Di 250, które mają podobne wymiary i mogą być bardziej trwałe, choć nie zawsze kompatybilne (np. Aficio 350 ma inny kierunek obrotu). Wskazano, że często pada sterowanie cewką, co uniemożliwia start silniczka. Wentylacja i dostawanie się tonera do wnętrza lasera zostały wykluczone jako przyczyny. Wskazano, że uszczelnienie lasera hermetycznie jest niemożliwe. Problem jest powszechny i wpływa na rentowność serwisu, gdyż koszt wymiany silniczka jest wysoki w stosunku do zysku z maszyny. Niektórzy sugerują, że może to być wada partii silniczków lub problem z optyką, jednak częste awarie przy niskim przebiegu są nietypowe. Dyskusja podkreśla trudności w serwisowaniu tych modeli i konieczność poszukiwania bardziej trwałych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA