logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potrzebuje mierzyć wartość napiecia przemiennego

jankocyk21 21 Lis 2007 16:15 1757 11
  • #1 4505111
    jankocyk21
    Poziom 10  
    chciał bym zbudować urządzenie oparte na mikroprocesorze stworzone do pomiaru napiecia przemiennego ... najlepiej zebym mogł takze zmierzyc napiecie nawet 1,5 kV - prosze o pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

przydał by mi sie schemat urzadzenia ...
  • #2 4505279
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Kolego,
    Czy nie lepiej stworzyć po prostu zwykły woltomierz AC i ew. dołożyć mu rezystancji na wejściu w celu powiększenia zakresu pomiaru?
    Takich woltomierzy a raczej ich schematów jest mnóstwo a rezystancję możesz będziesz chyba musiał kombinować na podstawie jakiegoś wzorca.
    Najlepiej... kit AVT np. http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36319 choć on jest do dc... można dać po prostu mostek prostowniczy na wejściu do miernika...

Pozdrawiam!
  • #3 4505365
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Najłatwiej? Dzielnik napięcia, do niego dioda. Za tym drugi dzilnik i kondensator i to do przetwornika AD. Masz podzielone napięcie, dzięki pojemności znasz wartość szczytową. Z niej spokojnie mikroklocek wylicza napięcie skuteczne.

UWAGA! Takie urządzenie przenośne musi być podwójnie izolowane, żadnych części przewodzących na wierzchu. Urządzenie stacjonarne - zadbaj o izolację i pamiętaj o przewodzie ochronnym.

pzdr
  • #4 4505424
    jankocyk21
    Poziom 10  
    czy nie uwazacie ze powiniem nie zwiekszac tak dowoli rezystancji na wejsciu... dokałdnosc pomiaru nie bedzie zbyt wielka... a ja potrzebuje dokąłdnego meirnika na mikroprocku i w dodatku mzoe jakis wyswietlacz ...

Dodano po 12 [minuty]:

a kolego... w takim razie... w pewnych tematach jestem zielony, ale zauważyłem zakres pomiaru zdecydowanie jest za mały ;/ ... a gdyby tak RAM i ROM były zewnętrzne?
  • #5 4505569
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Podstawy podstawy podstawy :)

Do woltomierzy w celu powiększenia zakresu pomiarowego stosuje się posobniki podłączane szeregowo w obwód które podwyższają rezystancję miernika. Cóż... przy 1,5kV nie będziesz miał super dokładnego pomiaru. przy wskazanym przeze mnie mierniku ta dokładność to będzie co do 1V (jeśli dobrze ustawisz dołożoną rezystancję). Możesz też zrobić przełącznik zakresów.. wtedy pomiary będziesz miał dokładniejsze ale na niższych napięciach.

Pozdrawiam!
  • #6 4505675
    jankocyk21
    Poziom 10  
    a ja sadze ze tego na dc sie nie przerobi ... chyba ze damy jakis multiwibrator ...
  • #7 4505740
    kleki
    Poziom 28  
    "a ja sadze ze tego na dc sie nie przerobi ... chyba ze damy jakis multiwibrator ... "

Co masz na myśli? Chciałeś mierzyć napięcie przemienne... Jak wyprostujesz na pojedynczej diodzie sinus i wygładzisz na kondensatorze to w wyniku masz Usk*1,41 napięcia stałego. Co chcesz zrobić z tym multiwibratorem?

Zobacz to:
    potrzebuje mierzyć wartość napiecia przemiennego
  • #8 4506181
    jankocyk21
    Poziom 10  
    tak mam mierzyc napiecie przemienne, tylko powiedz mi jak mam wyswietlic cos takiego na wyswietlaczu skoro mam to mnozyc? tak sobie planuje zeby to zrobi na mikrokontrolerze ...
  • #9 4506271
    kleki
    Poziom 28  
    A o czym rozmawiamy? Sygnał wyjściowy z dzielniko-prostowniko-integratora podajesz na wejście analogowe mikroklocka, a wszelki operacje arytmetyczne realizujesz w programie. Wyświetlacz LCD zazwyczaj też podłącza się do mikrokontrolera... ;-)

Jak zrobisz w/g schematu to weź pod uwagę:

- rezystancja wejściowa dzielnika - moc rezystorów
    - rezystancja wejściowa drugiego dzielnika - rezystancja wyjściowa pierwszego dzielnika
    - stała czasowa dwójnika RC (na wyjściu układu ze schematu) - czas przetwarzania A/D w mikroklocku

Pamiętaj również o skalowaniu sygnału. Dajesz w programie dwie stałe - wynik mnożysz przez jedną, dzielisz przez drugą i dopiero wyświetlasz (nie biorę pod uwagę tutaj arytmetyki zmiennoprzecinkowej). Mierzysz fabrycznym przyrządem napięcie np. 230V i jednocześnie urządzeniem DIY - wyniki porównujesz i wprowadzasz za pomocą dwu stałych odpowiednie poprawki. Biorąc pod uwagę pomiar 1,5kV ac możesz przyjąć jako niepewność pomiaru : klasa fabrycznego miernika * (1500V/230V).
  • #10 4506493
    jankocyk21
    Poziom 10  
    hmm owszem wiele zrozumiałem ale moze jakis schemat ... bo operacje programowe mamy juz za sobą bo mam na to pewien pomysł ale schematu jakos nie potrafie sobie wyobrazic ... ponieważ: czy w miejsce tych rezystorów po lewej ma być kilka rezystorów a raczej pewna ich ilość określająca to ze moge zmierzyc nawet 1,5 kV ... a drugie rezystorki to rezystancja wyjsciowa rezystorów o których napisałem najpierw? jesli dobrze zrozumiałem
  • #11 4507659
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    cześć !

Usiłujecie cały czas dokonać pomiaru bezpośredniego i tu rzeczywiście dokładność pomiaru jest niewielka ze względu na konieczność skalowania dużej wielkości mierzonej do małego zakresu pomiarowego :)

Inna metoda pomiaru to pomiar różnicowy :) , polega to na tym, że znając zakres pojawiającego się wyniku , dajesz najpier punkt odniesienia stabilny bliski mierzonemu napięciu, a potem mierzysz różnicę pomiarową i dopiero tą różnicę skalujesz do potrzebnego zakresu miernika :) wtedy masz końcowy pomiar Uref +- różnica pomiar - Uref. i dokładność pomiaru diabelnie rośnie :).
  • #12 4508373
    kleki
    Poziom 28  
    Zwróć uwagę na kondensator. Przetwornik A/D gdy pobiera próbkę sygnału mierzonego pobiera prąd z mierzonego obiektu. Z datasheeta µP czy A/D (zależy co zastosujesz) wyłuskaj informację odnośnie pobieranego prądu i czasu próbkowania. Stąd masz ładunek. Z pojemności kondensatora i napięcia na nim panującego masz zgromadzony ładunek. Ważne jest, żeby ten zgromadzony był rząd lub dwa rzędy wielkości większy niż pobierany - wtedy przetwornik A/D nie obciąży ci zbytnio dzielnika. O minimalnym czasie pomiędzy próbkami decyduje suma rezystancji dwóch "górnych" rezystorów i pojemność kondensatora.

"hmm owszem wiele zrozumiałem ale moze jakis schemat" - jak jeszcze narysować? Podpiąć pod µP, dodać reset, zasilanie i LCD?

Górny element pierwszego dzielnika może być spokojnie poskładany z kilku rezystorów, jednak odradzam SMD (mały raster). Ważne jest jeszcze, żeby oba dolne rezystory były większej mocy niż wyniknie to z obliczeń - przerwa w którymkolwiek skutkuje uszkodzeniem mikrokontrolera. ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy urządzenia opartego na mikrokontrolerze do pomiaru napięcia przemiennego, z możliwością pomiaru nawet do 1,5 kV AC. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie dzielnika napięcia na rezystorach w celu zmniejszenia zakresu napięcia do poziomu bezpiecznego dla przetwornika analogowo-cyfrowego (A/D) mikrokontrolera. Wskazano konieczność stosowania mostka prostowniczego i kondensatora wygładzającego, co pozwala na pomiar wartości skutecznej napięcia przemiennego po przeliczeniu w oprogramowaniu mikrokontrolera. Podkreślono znaczenie izolacji elektrycznej, szczególnie przy wysokich napięciach, oraz konieczność stosowania rezystorów o odpowiedniej mocy i precyzji. Zaproponowano również możliwość stosowania przełączników zakresów pomiarowych dla poprawy dokładności na niższych napięciach. Omówiono wpływ pojemności kondensatora i rezystancji dzielnika na czas próbkowania i stabilność pomiaru. Zasugerowano alternatywną metodę pomiaru różnicowego, która może zwiększyć dokładność pomiaru wysokich napięć. Wskazano, że operacje arytmetyczne, takie jak skalowanie i przeliczanie wartości szczytowej na skuteczną, realizowane są w programie mikrokontrolera, a wynik wyświetlany jest na wyświetlaczu LCD. Podkreślono potrzebę kalibracji urządzenia względem fabrycznego miernika w celu poprawy dokładności.
REKLAMA