logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do edycji tekstu w plikach PDF? Adobe Acrobat 6 trial nie działa

zbyniu 05 Gru 2003 09:26 33740 12
REKLAMA
  • #1 425398
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jakim programem najlepiej zmodyfikować pliki PDF.
    Mam Adobe Acrobat 6 wersję trial i zmian w tekście nie da się zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 425411
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Cięzka sprawa bo pdf-y są wredne do edycji innymi darmowymi programami. A dużo tego masz?
  • #3 425412
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Bo może masz po prostu przetworzony jakiś obraz (np. jpg) na pdf - widać to pod lupą (pixele)... Jeżeli przetworzysz na pdf jakiś tekst, to nawet przy maxymalnym powiększeniu będziesz miał idealnie gładkie czcionki, a wtedy Twoj Acrobat bez problemu umożliwi edycję... Nie wiem jak jest z trialem, ale wydaje mi się, że jest to w pełni działająca wersja, ale przez jakiś czas...
  • #4 425420
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    chomicki napisał:
    Bo może masz po prostu przetworzony jakiś obraz (np. jpg) na pdf - widać to pod lupą (pixele)... Jeżeli przetworzysz na pdf jakiś tekst, to nawet przy maxymalnym powiększeniu będziesz miał idealnie gładkie czcionki, a wtedy Twoj Acrobat bez problemu umożliwi edycję... Nie wiem jak jest z trialem, ale wydaje mi się, że jest to w pełni działająca wersja, ale przez jakiś czas...

??? o czym ty piszesz?

Jeżeli chodzi o Acrobat Pro 6 - to sobie tekstu tam nie wyedytujesz, nawet jak zrobisz OCR , a jest taka funkcja dostępna w Acrobat 6.

Musisz zrobić eksport każdej strony, potem edytować, a potem spowrotem zapisać jako PDF.
    Edycję stron proponuję robić w Photoshopie lub Ilustratorze - one powinny pozwolić na edycję tekstu, ale jeśli tekst jest zapisany jako raster to trzeba wcześniej go przepuścić przez OCR.

Uprzedzam z góry - export w Acrobat 6 do DOC, RTF, HTML dziła średnio - nie polecam.
  • REKLAMA
  • #5 425426
    chomicki
    Poziom 25  
    Adobe Acrobat 6 nie może edytować tekstu? Więc jak to możliwe, że mam taką opcję w Adobe Acrobat 5? Photoshop i Acrobat to ta sama firma, każdy wie do czego głównie jest Photoshop... więc do czego jest Acrobat? Jakim domyślnym programem odczytasz pdfy? Wydaje mi się, że chyba ACROBAT readerem... Więc Adobe acrobatet tworzy się i edytuje pdfy...
  • REKLAMA
  • #6 425434
    ErykK
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jezeli jest tekst w pdf to w zakladce plik (np. program Acrobat Reader5) jest cos takiego jak export dokutent jako tekst
    a jezeli wystapil przypadek jak koledzy wyzej opisali
    to pozostanie OCR (np.Readiris)
  • #7 425442
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czasami po eksporcie do tekstu trzeba poprawić polskie litery bo Acrobat jakoś to dziwacznie po swojemu przetwarza.
    A czy przypadkiem ten pdf nie jest zabezpieczony hasłem???
  • #8 425445
    lusyma
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W jednej z gazet z poprzedniego miesiaca opisywano program do eksportu pliku typu pdf do formatu Word-a. Pozniej mozna go poprawic i oczywiscie zamienic na pdfa. Nazwy programu niestety nie pamietam ale wydaje mi sie ze bylo to "pdfconverter" lub cos takiego.
  • #9 425451
    ErykK
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    lusyma napisał:
    W jednej z gazet z poprzedniego miesiaca opisywano program do eksportu pliku typu pdf do formatu Word-a. Pozniej mozna go poprawic i oczywiscie zamienic na pdfa. Nazwy programu niestety nie pamietam ale wydaje mi sie ze bylo to "pdfconverter" lub cos takiego.

To może jest WordToPDF?
    Ale tutaj jest problem odwrotny z "Pdf do Word".
  • #10 425457
    chomicki
    Poziom 25  
    Skoro już tak się upieracie przy eksporcie, to Abby FineReader jest najlepszym OCR-em, który widziałem, konwertuje PDF-y, widzi tabele i obrazy i ładnie rozmieszcza w pliku doc.
  • REKLAMA
  • #11 19462591
    Karina11
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Witam. Czy ktoś mógłby mi pomoc z usunięciem wpisu w PDF?
  • #12 19462978
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Karina11 napisał:
    Czy ktos moglby mi pomoc z usunieciem wpisu w pdf?

Mamy zgadywać co to za wpis :?: i co to za plik pdf :?: :cry:
    Jeśli to są Twoje pliki :!: i tylko chcesz je zmodyfikować to załącz taki przykładowy plik i wyjaśnij co chcesz tam modyfikować :idea: :D
  • #13 19463483
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    To ma być złota, brylantowa, albo jeszcze lepsza łopata za wykopanie pytania z 2003 roku ?!?!?!

Dla potomnych ...
    Wspaniała funkcja w programie Word 2013/2016 Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Albo: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Edycja tekstu w plikach PDF jest problematyczna, zwłaszcza przy użyciu wersji trial Adobe Acrobat 6, która nie umożliwia bezpośredniej modyfikacji tekstu nawet po zastosowaniu OCR. Pliki PDF mogą zawierać tekst lub obrazy rastrowe (np. zeskanowane JPG), co wpływa na możliwość edycji. Zaleca się eksportowanie stron PDF do formatu edytowalnego (DOC, RTF, HTML), jednak funkcje eksportu w Acrobat 6 działają niedoskonale. Alternatywnie można użyć programów graficznych takich jak Photoshop lub Illustrator do edycji stron, zwłaszcza gdy tekst jest w formie obrazu, po uprzednim zastosowaniu OCR. Do konwersji i rozpoznawania tekstu w PDF polecany jest Abby FineReader, który dobrze rozpoznaje tabele i obrazy oraz konwertuje do formatu DOC. W nowszych wersjach Microsoft Word (2013/2016) dostępna jest funkcja bezpośredniej edycji plików PDF. Dostępne są także narzędzia online, np. Smallpdf, umożliwiające edycję PDF. Problemy mogą wynikać także z zabezpieczeń plików PDF lub błędnej konwersji polskich znaków podczas eksportu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA