logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bady na Maxtor 7V250F0, da się coś z tym zrobić?

==>Pietra$<== 23 Lis 2007 11:57 1869 14
  • #1 4511526
    ==>Pietra$<==
    Poziom 12  
    Mianowicie kupilem dysk z Allegro na gwarancji (zostalo jeszcze dokladnie 24 miesiace) niestety firma upadla albo co bo nie ma z nimi kontaktu... Postanowilem sam sprawdzic dysk w programie HD Tune i oto screny co otrzymalem:

Chwilowo nie jestem w stanie zrobic diagnozy za pomoca zalecanego przez was programu ale postaram sie zrobic to jak najszybciej
    Prosze o pomoc czy da sie cos z tym zrobic ?

Opcja "benchmark" nie zostala wykonana do konca wyskoczyl blad odczytywanych sektorow...
    Załączniki:
    • Bady na Maxtor 7V250F0, da się coś z tym zrobić? Maxtor Benchmark.JPG (57.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bady na Maxtor 7V250F0, da się coś z tym zrobić? Maxtor bady.JPG (90.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 4511656
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Maxtor 7V250F0 to Maxtor MaxLine III 250 GB SATA.

Napisz dokładnie co chcesz teraz zrobić:
    - odzyskać dane ?
    - po odzysku, próba "wycięcia" BAD sactorów (zmniejszenie pojemności dysku)?
    - tylko zdiagnozować i dalej oczekiwać na ewentualną reakcje sprzedawcy = gwaranta?

Czy dysk teraz dalej pracuje u Ciebie, jako systemowy , czy jako dysk dodatkowy?

==>Pietra$<== napisał:
    Chwilowo nie jestem w stanie zrobic diagnozy za pomoca zalecanego przez was programu ale postaram sie zrobic to jak najszybciej
    Mówisz o MHDD ?
    - wersja na dyskietkę Mhdd32ver4.6floppy
    - wersja na CD (obraz .ISO) Mhdd32ver4.6iso
  • Pomocny post
    #3 4511958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4512108
    ==>Pietra$<==
    Poziom 12  
    A wiec tak:
    - dysk pracuje jako systemowy
    - o gwarancji moge zapomniec - firma juz nie instnieje :/
    - chcialbym by dysk podzialal jeszcze rok bo nie mam kasy na nowy czyli sprobujemy "wyciac" bady
    - skan SMART dysku zrobie wieczorem (programem MHDD i wkleje tutaj
    - oraz dzieki za zainteresowanie :)
  • Pomocny post
    #5 4512795
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Istnieje coś takiego , jak gwarancja producenta . Sprzedawca do tego nie jest ci potrzebny . Wchodzisz na stronę www producenta dysku , w tym wypadku Seagate i otwierasz tzw. RMA .
    Link :
    http://support.seagate.com/customer/warranty_validation.jsp
    http://www.seagate.com/www/en-us/support/warranty_&_returns_assistance/

Pozdrawiam .
  • #6 4513598
    ==>Pietra$<==
    Poziom 12  
    Firma Maxtor nalezy do Seagate ?

Niestety mam problemy w poruszaniu sie po tej stronie :/
  • #7 4513638
    gsm_virus
    ==>Pietra$<== napisał:
    Firma Maxtor nalezy do Seagate ?
    Tak. Niedawno przejęli. A tu masz to info na stronie http://www.seagate.com/maxtor/index_pl-pl.html .

Sprawdzanie daty końca gwarancji ->warranty_validation
    Wpisujesz te dane, które znajdują się na twoim dysku. Przykład poniżej
    Bady na Maxtor 7V250F0, da się coś z tym zrobić?

Niestety mam również mniej wesołą wiadomość, musisz chociaż trochę znać język angielski, by skontaktować się z działem warranty-support-contact (Europe)
  • #8 4515015
    ==>Pietra$<==
    Poziom 12  
    dzieki to mi bardzo pomoglo, SN to sie pokapowalem ale za model wpisywalem co innego :) A tak nawiasem to myslicie, ze cos z tego bedzie ja mam tylko fakrure(wraz z innymi czesciami) z NIEISTNIEJACEGO sklepu, rachunku nie mam ...

A no i jeszcze jedno do kogo pisac e-maila : France, Belgium czy Europe :)
    i czy w Polsce nie ma jakiegos przedstawiciela ?
  • #9 4515308
    gsm_virus
    ==>Pietra$<== napisał:
    A no i jeszcze jedno do kogo pisac e-maila : France, Belgium czy Europe :)
    i czy w Polsce nie ma jakiegos przedstawiciela ?
    Z tego co wiem, przedstawiciela w Polsce nie ma!. Do tego jeszcze nie wiem czy przypadkiem nie będziesz musiał zarejestrować swojego dysku na w/w stronie.
    A co do e-maila do nich, to kieruj się na "Europe, Middle East, Africa".
    A ta osoba, która mnie podała do moderatora, niech sama napisz lepiej. A argumentacja w stylu -> Ten "Przykład listu" kole w oczy jak kaktus. Gramatyka, ortografia i stylistyka angielska na poziomie zerowym. Lepiej nie dawać przykładów w ogóle, niż o tak niskim poziomie...

Może kolega BIGOLSEN lub Nirvanowiec korzystali już z tej możliwości wymiany dysków przez producenta i Tobie podpowiedzą "co i jak?", bo ja na szczęście nie musiałem jeszcze tej opcji sprawdzać.
  • #10 4516135
    ==>Pietra$<==
    Poziom 12  
    A wiec tak: zrobilem test za pomoca programu MHDD do pewnego momentu bylo ok, przy 80.9% dysk nie chcial dalej skanowac, czekalem 1,5 godziny a potem go zresetowalem. Wyniki zamieszczam
    <3ms 1471223
    <10ms 82851
    <50ms 1824
    <150ms 38
    <500ms 12
    >500ms 1

xUNC 38
    A AMNF 2

to sa wyniki do 80.9% dalej "zawiesil sie"

SMART dysku rowniez zrobiony ale tam jest sporo pisania, wiec powiedzcie co mam przepisac to dodam tutaj .
  • Pomocny post
    #11 4516169
    gsm_virus
    Najlepiej by było gdybyś wklepał wszystko, ale najważniejsze to:
    Att # 5 : Reallocated sectors count
    Att # 195 : Hardware ECC recovered
    Att # 196 : Reallocate event count
    Att # 199 : Ultra ATA CRC Error Rate

Ale i tak, to tylko potwierdzi (to co już wiadomo) że dysk posiada "bad-y".
  • #12 4516294
    ==>Pietra$<==
    Poziom 12  
    czyli nie ma sensu tego wypisywac, sprobuje pokombinowac z gwarancja - napisze e-maila obacze co dalej. Powiedzcie mi tylko czy ten dysk wytrzyma jakis czas czy lepiej juz zgrywac wszystko na plyty ?
    A moze lepiej "wyciac" bady ? i czy to pomoze na stale tzn. czy moze sie to odnowic.
  • #13 4516611
    gsm_virus
    ==>Pietra$<== napisał:
    czas czy lepiej juz zgrywac wszystko na plyty ?
    Na pewno zacząłbym już archiwizować ważne dane.
    ==>Pietra$<== napisał:
    A moze lepiej "wyciac" bady ? i czy to pomoze na stale tzn. czy moze sie to odnowic.
    Nie możesz zmniejszyć pojemności dysku poprzez HPA i równocześnie domagać się gwarancji. Najpierw dokładnie dowiedz się u Seagate, co postanowią w Twojej sprawie i jeżeli coś będzie nie tak (odmówią wszelkiej pomocy, co jest mało prawdopodobne), to wtedy masz możliwość pracy nad dyskiem we własnym zakresie.
    A tak dla twojej wiadomości "bad sector" (wg. skanu HD Tune) zaczynają się od 192185MB czyli około 187 GB i radziłbym nie napychać dysku danymi powyżej 100 GB, wliczając w to fragmentacje plików.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor 7V250F0 (Maxtor MaxLine III 250 GB SATA) wykazuje uszkodzone sektory (bad sectors) potwierdzone testem HD Tune i skanem MHDD, który zatrzymuje się przy 80,9% skanowania. Użytkownik chce spróbować "wyciąć" uszkodzone sektory, aby dysk mógł działać jeszcze przez około rok, mimo braku gwarancji ze względu na upadłość sprzedawcy. Dysk pracuje jako systemowy. Zalecane jest wykonanie pełnego skanu SMART programem MHDD, ze szczególnym uwzględnieniem atrybutów: Reallocated sectors count, Reallocate event count, Hardware ECC recovered oraz Ultra ATA CRC Error Rate. Wskazano możliwość ograniczenia pojemności dysku przez HPA (Host Protected Area) w celu wyłączenia uszkodzonych sektorów, jednak takie działania mogą wpłynąć na uznanie gwarancji. Firma Maxtor została przejęta przez Seagate, więc gwarancję producenta można próbować realizować przez stronę Seagate, choć kontakt i procedury wymagają znajomości języka angielskiego. Zaleca się natychmiastowe archiwizowanie ważnych danych i unikanie zapisywania danych powyżej około 100 GB, gdyż bad sektory zaczynają się od około 187 GB. Użytkownik planuje wykonać dalsze testy MHDD i kontaktować się z działem gwarancyjnym Seagate. Podano linki do stron wsparcia i procedur RMA Seagate oraz instrukcje dotyczące testów MHDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA