logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 40GB 6E040L0 - Jak zlokalizować i usunąć bad sektory?

komosz 19 Sty 2009 16:07 4000 17
  • #1 6022537
    komosz
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Mam dysk Maxtor(6E040l0) 40GB system mam na innym dysku lecz gdy podlanczam dysk Maxtor windows sygnalizuje to napisem :
    Ultra DMM made-5 S.M.A.R.T Status BAD.
    Dysko pod windowesem jest wykrywanyjest podzielony na 3 partycje pierwsza posiada 12284 MB 2 parycja 15186MB 3 partycja 11734MB.
    Naprawialem go programem HDD Regenerator pelną wersją podczas pracy programu niezauważylem żeby naprawiał jakeś bady.
    Ale słyszalem ze ten program naprawia bady ale nie machaniczne tylko jakieś inne a ja posiadam chyba bady mechaniczne skoro nic nie naprawiał.
    Wczoraj zdążyłem przeskanowąć ok 1/3 dysku programem HD Tune i był jeden bad sektor to chyba zle, bo chyba bady ciezko jest usunąć jesli są w środkowej cześci dysku.
    Mam pytanko czy jest jakiś program który poda dokładna liczbę w ktorym miejscu śą bady.
    Bo jeśli bym znał dokładną lokalizację bado to może bym te fragmenty dysku pousował z tych parycji czy to nic nieda jak myslicie.
    Jak skoncze skan HD Tune to wrzuce obrazek z wyniku skanowania.
    A może ktoś zna jakis programik do naprawy dysko Maxtor jakiś link do diagnozy maxtora pozaty dysk ma dośc wyskoką temperatę 48'C bez chłodzenia ale podlaczylem mu chlodzenie i ma 34'C.
  • Pomocny post
    #2 6022597
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Nie używaj HDD Regeneratora.
    Używaj programu MHDD

Tutaj masz dokładny opis:

http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

W Twoim przypadku trzeba zrobić zerowanie dysku i po tym zabiegu remap.
    Później skanowanie powierzchni i sprawdzenie czy bad udało się usunąć.
  • #3 6022679
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6023151
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    komosz napisał:
    Mam dysk Maxtor(6E040l0) 40GB system mam na innym dysku lecz gdy podlanczam dysk Maxtor windows sygnalizuje to napisem :
    Ultra DMM made-5 S.M.A.R.T Status BAD.
    Kolego a ten komunikat przypadkiem powinien brzmieć Ultra DMA mode ?
    Także podaj SMART tego dysku, w HD Tune to zakładka Health.
  • #5 6023821
    End
    Poziom 29  
    Możesz także użyć programu Victoria v4.3 HDD Polecam jak najbardziej.

Jest tutaj:

http://www.cdrinfo.pl/download/7273182135

Można też nim skanować dysk i też pokaże co się dzieje. To taki MHDD z poziomu Windowsa.
  • #6 6024806
    komosz
    Poziom 12  
    Sprawdzilem powierzchnie dysku programem MHDD zgodnie z polecaniami po skanowaniu pod konec dysku ok 96% bylo pare bloków z 150ms i 500ms(bloki czerwone i zielone) odczytałem S.M.A.R.T
    wpisalem polecenie ERASE i klikonołem 2razy enter wyskoczyla jakaś komenda z zapytaniem yes/no.
    Najpierw wybralem yes ale to dośc dlugo trwalo i stracilem cierpliwośc ponownie kliknołem F4 wybralem REMAP ON ponowny sakan i te same bledy pod koniec.
    Ile tak aprawa może trwać.
    Jak sadzicie ile musialby poswiecić czsu na naprwe tego dysku.
  • #8 6025390
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    Ile tak aprawa może trwać.
    Jak sadzicie ile musialby poswiecić czsu na naprwe tego dysku.

Dawno nie korzystałem już z MHDD , ale biorąc pod uwagę Twój dysk tj. 40GiB to cały zabieg zerowanie + remap może zająć ponad godzinę lub nawet dłużej. W gruncie rzeczy, pośpiech nie jest wskazany (nie w tym fachu) dlatego jak jesteś niecierpliwy to musisz uzbroić się w cierpliwość i czekać do końca - takie przerywanie tylko pogorszy stan dysku.
  • #9 6025520
    End
    Poziom 29  
    Ja ostatnio 80GB dysk zerowałem prawie godzinkę więc myślę, że u Ciebie nie będzie długo.. a nawet jak 2h to w czym problem? :) Ważne, że z dysku można jeszcze coś zrobić a w sumie nic Cię to nie kosztuje.
  • #10 6027541
    komosz
    Poziom 12  
    Tak poczekam teraz cierpliwiet ylko wtedy byl juz puzno.
    Dam znać po calej naprawie.
  • #11 6027645
    gsm_virus
    gsm_virus napisał:
    Także podaj SMART tego dysku, w HD Tune to zakładka Health.
    Ponawiam prośbę o pokaz SMART tego dysku, np. w MHDD jest wyświetlany po kliknięciu w klawisz F8.

A jeżeli zapytasz "po co mi SMART" , to zacytuję
    komosz napisał:
    sygnalizuje to napisem : Ultra DMM made-5 S.M.A.R.T Status BAD.

Bo "pacjenta" tu "dysk twardy" najpierw się diagnozuje a później "zaszczepia i aplikuje leki" czyli podaje działaniu odpowiedniemu oprogramowaniu.
  • #12 6032813
    komosz
    Poziom 12  
    Maxtor 40GB 6E040L0 - Jak zlokalizować i usunąć bad sektory?

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

Zrobilem tak jak koledzy mowili.
    Dokladnie tak jak w opisie MHDD po skanowniu wydałem polecenie
    ERASE aby wykonać zerowanie calego dysku wyskoczył napis:

Maxtor 6E040L0 LBA 80.293.248 BIOS:81H
    SN:E188XJWE FW:NAR61 590 CACHE 2048KB Size=39205MB
    Init drove: Done
    Fast Disk ERASER v4.4(LBA28.48/BIOS/ASPI)
    Type start sector to write [0]
    Typen sector [80293247]:
    Start:0
    End:80293247
    Continue(y/n)

Wciskam Y

Czekam cierpliwie jakieś 120 minut.

I pod koniec zerowania wyskakuje
    Sec Master HARD Disk:S.M.A.R.T
    Status BAD
    Mxtor 6E040L0 NAR01590
    Ultra DMA Mode-5.S.M.A.R.T Capable
    and Status BAD

Wciskam zakładkę z tabeli Remap ON i F4.
    Robi skan i bledy znowu pod koniec ok. 95%.

Gdy chce ustawić fabryczne HPA uzywam komendy NHPA
    wskakuje (chyba) napis
    Done:

A może zle coś robie lub tez są inne sposoby naprawy tego dysku.

Jesli coś zle przepisalem to przepraszam za niedokładność opisu.

Pozdrawiam.:cry::cry:
  • #13 6035249
    gsm_virus
    Kolego komosz, teraz to możesz go "zerować i zerować i ... do usr__ej śmierci" i tak go nie przywrócisz do poprawnego działania, wykorzystał swoją pulę zapasowych sektorów.
    Nie wiem dlaczego dałeś tak mały screen ale powiem co widzę:
    - dysk ma 1275 BAD sektorów = czyli sektorów uszkodzonych już przeniesionych , i brak miejsca w puli zapasowych.
    - wartość dla Ultra DMA CRC Error = 7415 , co wskazuje na poważne problemy z taśmą danych ATA.
    - Power off retract count = 3445 zliczonych awaryjnych wyłączeń HDD
    (równoznaczne z awaryjnym wyłączeniem komputera, poprzez przytrzymanie przycisku POWER przez ponad 4 sekundy)

Jedyna dobra informacja że nie ma wykrytych i oczekujących nowych BAD sektorów.

Resztę opisów interpretacji wyników SMART znajdziesz => S.M.A.R.T znane i nie znane funkcje.
  • #14 6037273
    komosz
    Poziom 12  
    Nie oczekuje że odzyska on swoja świetnośc tyko zależy mi na tym żeby podczas uruchomienia windowsa nie wyskakiwal napiś status bad sektor Maxtor i jestem zmuszony wciskać przycisk F1 .
    Ten dysk potrzebny jest mi tylko do przechowywania mało ważnych danych takich jak muzyka itp.
  • Pomocny post
    #15 6037335
    gsm_virus
    komosz napisał:
    zależy mi na tym żeby podczas uruchomienia windowsa nie wyskakiwal napiś status bad sektor Maxtor i jestem zmuszony wciskać przycisk F1 .
    Wejdź do BIOS (podczas uruchomienia klawisz DEL) i znajdź tam w ustawieniach opcję HDD SMART capability lub podobnie brzmiącą opcje ze SMART w nazwie i ustaw na disabled = wyłącz.

I wymień tą taśmę IDE (łącząca HDD z płytą główna) bo ona również jak widać generuje błędy.
  • #16 6037486
    komosz
    Poziom 12  
    Znalazlem tę zakladkę BIOSIE i wlonczylem i jest ok.
    Mam pytanko co zrobić zeby ten dysk jeszce troche mi pochodził jak najdlużej.
    Pobrałem program VIKTORIA może go nim czasmi co jakiś czas sprawdzać i naprawiać.
    Czy jest jakaś inna metoda, na wydlużenie jego działania.

A jesli chodzi o tasme jak nazywala sie ta informacja diagnostyczna bo mam w sumnie w domu jeszcze inną tasme więć od razu zmienie.

Pozdrawiam:D
  • #17 6037776
    gsm_virus
    komosz napisał:
    w BIOSIE i wlonczylem
    Ortografia woła o pomstę do nieba, chciałeś powiedzieć że włączyłeś czy rzeczywiście wyłączyłeś = diasabled.
    komosz napisał:
    Mam pytanko co zrobić żeby ten dysk jeszcze trochę mi pochodził jak najdłużej.
    Nic nie zrobisz, chyba że odłożysz dysk na półkę, ale i tak jego dni "zgonu" są bliskie, bo w sumie ma zliczone 57759 godzin, około 2406 dni na chodzie ≈ 6 i pół roku.

komosz napisał:
    Czy jest jakaś inna metoda, na wydłużenie jego działania.
    (...)
    Pobrałem program VIKTORIA może go nim czasami co jakiś czas sprawdzać i naprawiać.
    Victoria . Ale tak jak wyżej. Raczej nie zapisuj na tym dysku danych na których Ci zależy. Dysk w każdej chwili może "paść" bez żadnego ostrzeżenia (w sumie ostrzeżenie już podał SMART ale wolałeś wyłączyć te powiadomienia).

komosz napisał:
    A jeśli chodzi o taśmę jak nazywała się ta informacja diagnostyczna, bo mam w sumie w domu jeszcze inną taśmę więc od razu zmienię.
    Czytaj ze zrozumieniem to co zostało już napisane dla Twej wiedzy, czyli
    gsm_virus napisał:
    wartość dla Ultra DMA CRC Error = 7415 , co wskazuje na poważne problemy z taśmą danych ATA.
    Powyższy parametr Ultra DMA CRC Error Count nie znmieni się nagle po zmianie taśmy na sprawna , ale zacznie stopniowo maleć (czyli zmniejszać się ).

To wszystko co mam do powiedzenia. Pozdrawiam.
  • #18 6037967
    komosz
    Poziom 12  
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor 6E040L0 o pojemności 40GB wykazuje status S.M.A.R.T BAD oraz obecność bad sektorów, które nie zostały skutecznie naprawione przez program HDD Regenerator, gdyż ten usuwa jedynie błędy logiczne, a nie mechaniczne. Użytkownik próbował skanowania i naprawy za pomocą MHDD, wykonując zerowanie (ERASE) i remapowanie uszkodzonych sektorów, jednak po zabiegach bad sektory nadal występują, a status S.M.A.R.T pozostaje negatywny. Dysk ma około 1275 przeniesionych bad sektorów i brak dostępnych sektorów zapasowych, co oznacza wyczerpanie puli remapów. Dodatkowo wykryto wysoką liczbę błędów Ultra DMA CRC, wskazujących na uszkodzoną taśmę IDE, którą zaleca się wymienić. Wyłączono w BIOS-ie powiadomienia SMART, aby uniknąć komunikatu o błędach przy starcie systemu. Dysk jest w stanie krytycznym, z dużą liczbą godzin pracy (około 57759 godzin) i nie nadaje się do przechowywania ważnych danych, lecz może być używany do mniej istotnych plików. Program Victoria został polecony do okresowego monitorowania i naprawy dysku. Całość naprawy zerowaniem i remapem może trwać ponad godzinę, a przerywanie procesu może pogorszyć stan dysku. Ostatecznie dysk nie odzyska pełnej sprawności, a dalsze użytkowanie wiąże się z ryzykiem utraty danych.
REKLAMA