logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat Checking NVRAM... na płycie PC100 At z amibios AB10 - co robić?

NeoRob 06 Gru 2003 13:33 6883 13
REKLAMA
  • #1 426770
    NeoRob
    Poziom 11  
    Wiatm! Mam problem z NVRAM, a mianowicie po włączeniu kompa ukazuje się wiadomość "Checking NVRAM...", wiem o tym tyle, że chodzi o BIOS (chyba). Może ktoś mi pomóc?!

Dane tech.:
    płyta PC100 At
    amibios AB10
    64 RAM
    pr. 366MHz slot 1
    chipset BX
  • REKLAMA
  • #2 426833
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Proponuje wgrac nowy bios bo uszkodzenie jego zawartosci jest najczesciej powodem tej usterki
  • REKLAMA
  • #3 427004
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    czy płyta działa czy juz zatrzymuje sie na tym poleceniu - mysle ze takie polecenie dotyczy pamieci ram a nie biosu
  • REKLAMA
  • #4 427101
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    dotyczy Non Volatile RAM czyli pamieci nieulotnej (kilkuset bajtowej podtrzymywanej przez bateryjke w obecnych pc pamiec ta nie wystepuje jako oddzielny uklad tylko jest wbudowana w scalaka od IO najczesciej produkcji winbonda) i
    ze zwyklym ramem nie ma nic wspolnego a
    to ze komp zatrzymuje sie w tym momencie nie swiadczy ze akurat z nvram jest cos nie tak - zeby to stwierdzic musialbys miec karte POST , z doswiadczenia jednak wiem ze uszkodzona zawartosc biosu czesto powoduje takie objawy.
  • #5 427443
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    To nie jest przypadkiem od karty graficznej nvidii?
    Gdzie ci się to pokazuje bo po takim opisie niewiele można stwierdzić...
  • #6 427464
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Zbynia napisał:
    ato nie jest przypadkiem od karty graficznej nvidii???
    gdzie ci się to pokazuje bo po takim opisie niewiele można stwierdzić....

To napewno nie jest od kart NVIDI.
  • REKLAMA
  • #7 427467
    tzok
    Ocena: 6547
    Zwis w momencie Checking NVRAM albo Updating NVRAM może oznaczać:
    - padniętą baterię podtrzymującą
    - konflikt sprzętowy / uszkodzoną kartę
    - uszkodzony BIOS
  • #8 428016
    NeoRob
    Poziom 11  
    Tzn. tak:
    komp zatrzymuje się w tym miejscu i nic dalej nie robi, nvidia raczej nie, bo mam kartę s3trio 3d2x albo coś takiego.
    Jeśli bios to czy da się coś zrobić (wymienić, przeprogramować)?
    A i jeszcze jedno, bateryjka raczej nie, bo niedawno włożyłem z drugiego działającego kompa i były te sama efekty:"Checking NVRAM"; pamięć RAM też z działającego kompa. Natomiast nie mam pewności co do karty grafiki, bo tylko ona jest zainstalowana, muzyka jest na płycie, a cd-rom i flopa nie mam.
    Zwis nastąpił po uruchomieniu kompa, bios nie był aktualizowany.
  • #9 428042
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    moze Reset Cmos Data w BIOS'ie ?
  • #10 428192
    tzok
    Ocena: 6547
    Skoro przełożyłeś baterię to należy zresetować cmos (load setup defaults), jeżeli nie masz flopa to MUSISZ w biosie zaznaczyć, że go nie masz (domyślnie przyjmuje stację A: 3,5" HD)...
  • #11 431979
    NeoRob
    Poziom 11  
    Ze zworką próbowałem już wcześniej i nic nie dało :( !!!
    Może ktoś z was ma schemat i opis układu do programowania BIOS-u?
    I czy jest to opłacalne?
  • #12 2433837
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Też mam ten problem z kompem. Wiesza się na "Checking NVRAM..", nie ma dostępu do myszy i klawiatury. Chyba wątek został zapomniany, więc chciałem się zapytać jak można wgrać nowy BIOS?
  • #13 2434075
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Magicjakub napisał:
    Chyba wątek został zapomniany, więc chciałem się zapytać jak można wgrać nowy BIOS?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php Niech kolega zrobi użytek z tego link'u było masę topic'ów o aktualizacji BIOS'u.
  • #14 2434339
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    W tych tematach jest mowa o aktualizacji BIOSU z dyskietki, a w moim przypadku nie mam dostępu do żadnych urządzeń peryferyjnych komputera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na zatrzymywaniu się komputera na komunikacie "Checking NVRAM..." podczas uruchamiania na płycie PC100 At z BIOS-em AmiBIOS AB10. NVRAM odnosi się do pamięci nieulotnej wbudowanej w układ I/O, a nie do zwykłej pamięci RAM. Przyczyny mogą obejmować uszkodzoną zawartość BIOS-u, padniętą baterię podtrzymującą CMOS, konflikt sprzętowy lub uszkodzoną kartę graficzną. Wymiana baterii nie rozwiązała problemu, a reset CMOS i ustawienie w BIOS-ie braku stacji dyskietek również nie pomogły. Aktualizacja BIOS-u jest sugerowanym rozwiązaniem, jednak brak dostępu do urządzeń peryferyjnych (klawiatura, mysz, napędy) utrudnia ten proces. Wymiana lub przeprogramowanie BIOS-u wymaga schematu i opisu układu, co budzi pytania o opłacalność takiej operacji. Karta graficzna NVIDIA została wykluczona, obecna jest karta S3 Trio 3D2X. Problem jest typowy dla uszkodzonego BIOS-u lub błędnej konfiguracji sprzętowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA