logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro 16GLI 1995 - Naprawa autoalarmu po kradzieży radia

Ktoś12 07 Gru 2003 21:19 3951 6
REKLAMA
  • #1 428444
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mój znajomy kupił sobie poloneza Caro 16GLI z 1995r z autoalarmem, który niestety nie działał. Gość, który sprzedawał poloneza mówił, że ukradli mu radio samochodowe i podczas kradzierzy tego radia uszkodzil(uszkodzili, lub odłączyli) jakiś przewód od autoalarmu i dlatego on nie działa. Oczywiście znajomy chce, żebym mu to naprawił, ale ja nigdy w życiu nie robiłem z polonezem i w związku z tym proszę o wszelkie sugestie na ten temat, oraz jakiś szczegółowy opis tego alarmu, tzn: jak jest podłączony, jaki ma związek z radioodbiornikiem, gdzie się w ogóle znajduje centralka alarmowa i co może być z nim zrobione. Sprzedający dał też znajomemu jakiś kabel mówiąc, że jest on do autoalarmu, poniżej podaję skan tego kabelka i pytam co to za kabel.

Pozdr.
    Załączniki:
    • Polonez Caro 16GLI 1995 - Naprawa autoalarmu po kradzieży radia kabel.jpg (39.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 428596
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    w pldku wykręc licznik i tam bedziesz mial centralke alarmu albo za schowkiem tez montuja -pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 432480
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Prawdopodobnie jest to czujnik udarowy
  • #4 432659
    Ktoś12
    Poziom 11  
    A macie może jakiś schemacik?.
  • REKLAMA
  • #5 437775
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Centralka alarmu znajduje sie za zegarami. Pod schowkiem nie montuja bo tam znajduje sie komputer. Wiem bo mialem takiego poldka. Musisz wiec rozkrecic i sprawdzic stan centralki. A ten kabel..... hmm...mysle ze jest to jakis czujnik na wstrzasy.
  • REKLAMA
  • #6 438572
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Dopadłem tą centralkę, była w okolicach schowka. Trzeba było wyciągnąć dywanik gumowy, potem odsunąć tę okładzinę (to coś podobne do dywanu), którą jest wyłożone całe podwozie (oczywiście w środku) i pod tym była centralka. Za schowkiem rzeczywiście jest komputerek (początkowo myślałem, że to jest ta nieszczęsna centralka). Jak na razie zobaczyłem przepalony bezpiecznik od zasilania syreny alarmowej. Po wymianie tego bezpiecznika zaczęły migać kierunkowskazy i dioda (ta czerwona od alarmu), syrena alarmowa nie "wyła" bo chyba jest wyłączona (wyłącza sie ją takim specjalnym kluczykiem) . Po kilkudzięsięciu sekundach kierunkowskazy się wyłączyły, a dioda migała nadal, po wyciągnięciu tego bezpiecznika i ponownym włożeniu sytuacja się powtórzyła, czyli tak jakby alarm był włączony ( świecąca dioda oznacza stan czuwania, a migające kierunkowskazy stan alarmowy). Ciekawostką jest to, że po poruszaniu przewodem sytuacja jest taka sama jak przy wyciągnięciu i ponownym włożeniu bezpiecznika (najprawdopodobniej coś nie kontaktuje). Narazie nie wiem nic więcej, bo w nadajniku (pilot) jest wyczerpana bateria, a ja jakoś nie mogłem nigdzie w okolicy takiej kupuić ( taki mały 12- sto woltowy paluszek A23, czy coś w tym rodzaju), a tego wyłącznika serwisowego (można nim wyłączyć alarm w razie wyczerpania baterii w nadajniku, lub zgubienia, czy zniszczenia nadajnika) nigdzie nie mogłem znajść (poprzedni właściciel nie mówił, gdzie on jest), zresztą nie miałem czasu na szukanie, bo trzeba było wyciągać samochód qmpla z rowu (nagłe opady śniegu). Zastanawiam się czy włożenie tego bezpiecznika mogło spowodować taką reakcję i dlaczego ten alarm przeszedł do stanu czuwania ( przestały migać kierunkowskazy, czyli sygnalizacja alarmowa się wyłączyła i centralka przesła w stan czuwania - standartowe zachowanie), mimo tego, iż czujniki ruchu wykrywały ruch w szmochodzie (ja tam byłem i z całą pewnością się ruszałem), a drzwi były otwarte. Może to jest normalne zachowanie w takiej sytuacji (jakieś stany nie ustalone po pojawieniu się napięcia, czy cuś w tym rodzaju), ja się specjalnie na alarmach nie znam, więc proszę o "oświecenie" mnie.
  • #7 441764
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Myślałem, że jest to alarm LEGEND CS9218, ale chyba to jest inny alarm, na centralce jest oznaczenie APS 250S. Alarm można załączyć, wyłączyć, można też załączyć sygnalizację alarmową pilotem. Syrena działa ok. Problem polega na tym, że centralka nie reaguje na czujniki ruchu, ani na otwarcie drzwi. Po za tym na pilocie sa dwa przyciski: mały i duży, a centralka reaguje tylko na ten duży, a naciśnięcie małego, lub naciśnięcie obu przycisków jednocześnie nie powoduje żadnej reakcji. W załączniku podaję skan pilota, może to coś pomoże.
    Załączniki:
    • Polonez Caro 16GLI 1995 - Naprawa autoalarmu po kradzieży radia pilot.jpg (12.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Autoalarm w Polonezie Caro 16GLI z 1995 roku znajduje się zazwyczaj za zegarami lub pod wykładziną podłogi w okolicach schowka, gdzie ukryta jest centralka alarmowa oznaczona jako APS 250S. Centralka jest zasilana bezpiecznikiem, który może ulec przepaleniu, co powoduje brak działania syreny. Po wymianie bezpiecznika dioda alarmu miga, a kierunkowskazy sygnalizują stan alarmowy. Syrena może być wyłączana specjalnym kluczykiem. Centralka reaguje na pilot z dwoma przyciskami, jednak działa tylko większy przycisk, a mniejszy nie wywołuje reakcji. Alarm nie reaguje na czujniki ruchu ani na otwarcie drzwi. Do alarmu podłączony jest prawdopodobnie czujnik udarowy (wstrząsowy), którego przewód został znaleziony i przekazany przez sprzedającego. Centralka nie jest powiązana bezpośrednio z radiem, ale uszkodzenie przewodu podczas kradzieży radia mogło przerwać obwód alarmu. Schematy i szczegółowe opisy instalacji alarmu APS 250S są poszukiwane w celu dalszej naprawy i diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA