Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z alarmem CEL Polonez Caro 1995..

ADI2-84 13 Maj 2007 20:05 2000 8
  • #1 13 Maj 2007 20:05
    ADI2-84
    Poziom 10  

    Witam! To moj pierwszy post tutaj i pewnie nie ostatni. :) Szukalem forum i nigdzie nic nie znalazlem na taki lub podobny temat. Kupilem ost. poloneza caro 1995r za grosze zeby miec czym latac do roboty, ale mam klopot z alarmem w nim.. Alarm ma pilota, czujki ultradzwiekowe przy podszybiu i immobiliser w breloczku ktory trzeba przytknac przed odpaleniem bo inaczej nie zapali. Na obudowie jego jest wytloczone logo CEL ale nie znam niestety modelu bo tam niema. I niby wszystko cacy ale nie do konca.. Daje sie z pilota uzbroic dajac sygnal dzwiekowy i migajac awaryjnymi ale jak ost sprawdzalem to jego uzbrojenie to sciema. Problemy mam 2. Po 1 czujniki ultradzwiekowe nie dzialaja bo po uzbrojeniu z pilota gdy wkladam reke przez otwarta szybe to nic sie nie dzieje i tak jest z obu stron auta. Po 2 po uzbrojeniu alarm wlacza sie wyjac syrena i migajac swiatlami tylko i wylacznie po otwarciu drzwi z przodu od pasazera. Z innych stron mozna wejsc i nic sie nie dzieje. Prosilbym o pomoc w ustaleniu modelu tego alarmu i jakiegos jego schematu z opisem.. Dorzucam fotki centralki.

    0 8
  • #2 13 Maj 2007 21:18
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ubiegając innych. Ten alarm to jakaś staroć z pastylką dallasa. Jeśli masz z nim takie problemy, to zastanów się, czy nie najprościej i najszybciej będzie wymienić ten alarm na coś nowoczesnego i z gwarancją? Bo naprawa i doprowadzenie tego systemu do stanu pełnej używalności może być droga przez mękę i może zakończyć się niepowodzeniem.
    Poczytaj sobie o jakości alarmów oferowanych na rynku i zastanów się nad jakimś rozsądnym zakupem. Kwotowo wyjdziesz pewnie na to samo, co przy próbie reanimacji tego swojego "trupa".

    0
  • Pomocny post
    #3 13 Maj 2007 21:26
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    jeżeli problem leży po stronie auta to należy naprawić (np. włączniki w drzwiach-może dlatego nie reaguje) i możliwe że będzie działać (nie dotyczy to czujników)
    ale jeżeli problem z samym alarmem to tak jak kolega Błażej napisał nie opłaca się tego naprawiać

    0
  • #4 13 Maj 2007 23:39
    ADI2-84
    Poziom 10  

    Błażej Do Poloneza za 1000zl ktory ma sluzyc za srodek lokomocji do roboty szkoda dokladac.. Tymbardziej ze planuje go trzymac rok do poltora. Kupilem go ze wzgledu na to ze poprzednia fura "jakos sama" sie mi rozbila i skasowala. :lol: Dlatego próbuje reanimowac stary system.

    Dzieki goldwinger za rade ale o tych wlacznikach w drzwiach to sam pomyslalem po wyslaniu tego posta. Skojarzylem ze lampka sie nie wlaczala tez poza drzwiami pasazera z przodu i to byl strzal w 10! :D Byly zasniedziale styki. Wyczyscilem i gra. :D Alarm odbezpieczony, otwieram kazde drzwi i lampka sie wlacza; a po zabezpieczeniu przy otwarciu ktorychkolwiek alarm reaguje, wiec jeden problem mam z glowy Dzieki goldwinger i tak! :D

    Pozostal problem czujnikow.. Moze ktos ma pomysl co z tym zrobic mozna? Schemat i instrukcja by sie przydaly..

    0
  • #5 14 Maj 2007 00:02
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    to wymień te ultradźwięki. To koszt 20 - 4o zł. Alarm jest już wiekowy to te mogły paść dokumentnie od warunków w aucie.
    sprawdź jeszcze zasilanie centralki ultradźwięków. Na tych trzech przewodach powinno być (trochę zgaduję): +12V na czerwonym, masa na czarnym i poprzez podanie masy na niebieski powinieneś wywołać alarm. Choć z reguły żyła sygnałowa znajduje sie w środku wtyku. Ale łatwo to sprawdzić.

    0
  • #6 14 Maj 2007 07:15
    ADI2-84
    Poziom 10  

    DZIEKI ZA PODPOWIEDZ! :D Dzis se pokombinuje z tymi ultradzwiekami, przejrze podlaczenie kabli, zasilanie itp. Pewnie rozbebrac deske bede musial ale coz.. Mam caly dzien na to bo isc do roboty mi sie nie chcialo.. :arrow: Jednodniowy urlop bez podania przyczyny. :D Pozniej napisze czy cos ustalilem czy nie.

    0
  • #7 14 Maj 2007 18:28
    ADI2-84
    Poziom 10  

    Alarm:Ja = 1:0. Zalamalem sie po zdjeciu deski.. ten alarm ktos sam chyba podlaczal bo jest normalnie sajgon z kablami! Pozatym sterownik czujek nie powinien byc podlaczony pod kabel plusowy idacy z puszki alarmu do syreny.. Odkrylem tez ze CEL to tylko sterownik immobilisera. A alarm to Scorpio lub Scorpion (nie widac dokladnie - wytarty napis). Ponadto zauwazylem ze w puszce alarmu jest czujnik wstrzasow bo po zabezpieczeniu i trzasnieciu jej alarm sie wlaczal.. Co do tych nieszczesnych czujek to zeby je uruchomic lub podlaczyc nowe to trzeba by rozlaczyc caly ten sajgon i podlaczyc na nowo.. Pomijam ze jedna jest wogole oberwana od kabelka.. Niestety nie majac schematu alarmu nie zabiore sie za to bo moge cos zj****c.. Wiec albo pozostaje szukac schematu i poprawic na nowo podlaczajac wszystko albo odpuscic sobie calkiem bo czesciowo alarm dziala..

    0
  • #8 14 Maj 2007 18:41
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Rzeźba faktycznie :D
    Czy mi sie wydaje, czy jedna z obudów jest zdeformowana termicznie? Czy to tylko ta czerwona naklejka sobie zlazła od temperatury? Jeśli nawet, to elektronika we wnętrzu była poddana działaniu wysokiej temperatury i mogła ulec uszkodzeniu lub rozjechaniu punktów pracy (powysychane kondensatory elektrolityczne).
    Więc zastanów się nad moją pierwszą propozycją: wywalić to w pieruny i kupić jakiś niedrogi zestaw, który łączyć będzie w sobie funkcje tych dwóch urządzeń i porządnie go zamontować.
    A co do twoich wątpliwości, to jeśli syrena jest z własnym zasilaniem i idą do niej trzy kabelki, to zasilanie centralki od ultradźwięków może wisieć na tym przewodzie, bo jest tam stały plus. Podobnie jeśli syrenka jest załączana masą, a ma cały czas podane +12V. Czujnik wstrząsów powinien mieć jakąś regulację, czyli w obudowie powinien być otwór z dostępem do elementu regulacyjnego. jeśli nie ma, to otwórz tą centralkę i szukaj jakiegoś elementu, który może być odpowiedzialny za wykrywanie drgań. Bo jeśli tam takiego nie ma, to wskazywałoby na uszkodzenie centralki, która wzbudza alarmy od drgań (np. zimne luty).
    Otwórz tą centralkę alarmu i też wrzuć jakieś zdjęcia.

    0
  • #9 15 Maj 2007 15:37
    ADI2-84
    Poziom 10  

    siemka. zdeformowana jwest tylko naklejka. co do nowego zestawu Z alarmem moze pomysle nad tym.. tylko boje sie tam cos ruszyc bo tam jak sam widzisz cyrk jest.. co do rozebrania centralki i fotek jej wnetrza zrobie cos dopiero przy weekendzie bo teraz niemam czasu.. wyscig szczorow trwa.. :| Tylko nie pamietam zeby na obudowie byly jakies srubki.. Jesli jest zatrzaskowa to pol biedy, gorzej jak klejona bedzie..:cry:

    0
  Szukaj w 5mln produktów