logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do dzielenia na partycje w Windows Vista zamiast Partition Magic 8.0?

aldr1c 12 Paź 2007 22:56 4913 10
REKLAMA
  • #1 4373329
    aldr1c
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jak w tytule możecie mi polecić jakiś dobry program partition magi 8.0 nie działa może jakaś inna wersja lub inny program proszę o pomoc góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4373361
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Za pomoca Partition Magic z poziomu DOS'a. ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6572972
    sunny33
    Poziom 2  
    Ja mam podobny problem. Mam viste i 320gb. Jedyne co udalo mi sie zrobic to powiekszyc dysk D do 90gb. Dysk C zmniejszylam do 200gb i wiecej sie nie da chocbym nie wiem co robila. Ani zadnym programem ani w viscie. Czy naprawde nic nie mozna zrobic? Moze pomogloby wgranie nowego systemu? Bede wdzieczna za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 6572994
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Vistę masz na C:\ ? Ile jest danych na tej partycji ? Przed operacją partycja była defragmentowana ? Jakim programem próbowałaś ? Polecam GParted.
  • #7 6573012
    sunny33
    Poziom 2  
    Ta, viste mam na C, dane to tylko zainstalowane programy jak skype, gg, winamp itp. Defragmentacji nie robilam, laptop mam dopiero tydzien wiec nie myslalam ze bedzie potrzebna. Probowalam kilkoma programami, nie pamietam nazw, ostatni to Paragon Psrtition Menager. W programach zawsze wyskakiwal error i o ile zrozumialam to brak miejsca. Robilam to samo w viscie i po zmniejszeniu partycji C do 200GB wiecej zmienjszyc sie nie da.
  • #8 6573122
    tronic1
    Spec od komputerów
    Z tego co rozumiem to C:\ ma 200GB. Nie odpowiedzialaś na pytanie ile jest wolnego miejsca na partycji. Przed operacjami na partycjach ZAWSZE należy dokonać defragmentacji.
  • #9 6573542
    sunny33
    Poziom 2  
    Z 200GB 151 jest wolnych. Zrobilam defragmentacje, sprobowalam ponownie pomniejszyc partycje i nic. To samo.
  • #10 6573612
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jakim programem ? Jeżeli chciałaś to zrobić Vistą to napewno się nie uda. Ściągnij GParted w wersji LiveCD, wypal na płycie i z niej uruchom komputer. Wtedy będziesz mogła zmienić rozmiar partycji.
  • #11 6573633
    sunny33
    Poziom 2  
    Wielkie dzieki. Sprobuje i dam znac jak mi poszlo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje alternatywy dla Partition Magic 8.0 do dzielenia partycji w systemie Windows Vista, ponieważ Partition Magic nie działa poprawnie. W dyskusji zaproponowano użycie darmowego narzędzia GParted w wersji LiveCD, które umożliwia zmianę rozmiaru partycji poza systemem Windows. Wskazano również program Acronis Partition Expert jako alternatywę. W przypadku problemów z pomniejszaniem partycji systemowej C: w Vista, podkreślono konieczność wykonania defragmentacji przed operacją oraz zwrócono uwagę, że narzędzia wbudowane w Vistę mogą nie pozwolić na dalsze zmniejszanie partycji, jeśli występują ograniczenia wynikające z rozmieszczenia danych. Zalecane jest uruchomienie narzędzia do partycjonowania z poziomu LiveCD, co pozwala na skuteczniejsze zarządzanie partycjami bez blokad systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA