logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk 120GB na dwie partycje bez utraty danych – programy i instrukcja

galaxy_938 23 Gru 2007 16:22 1026 5
REKLAMA
  • #1 4617138
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Witam. Mam taki problem, otóż mam dysk 120gb i jest na nim jedna partycja i chciałbym podzielić ją na dwie nie kasując danych. Znacie jakis program? Domyślam się ze jest to w stanie zrobic "partition magic" ale prosiłbym o jakąś instrukcję tak to zrobić. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4617283
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Tylko jest jeszcze jeden problem mam Vistę a na viscie partition magic nie chce działać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4617638
    Kazor
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    PQ Magic ma problemy wieku starczego bo nie rozpoznaje po Viscie.

dobry jest Acronis PartitionExpert, ma intuicyjną obsługę i dwa tryby, ręczny i taki "nie tylko dla orłów".

a jak?

najprościej musisz mieć wolne miejsce na tej partycji wyjściowej w ilości zapotrzebowania na rozmiar nowej partycji

wtedy wybierasz ta partycję, bierzesz Resize, zmniejszasz aż Ci wyswietli odpowiedni rozmiar w polu Free Space After...

później na powstałym obszarze wolnym (zielony kolor) bierzesz Create i chyba już sobie poradzisz

pozdrawiam
  • #6 4617776
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Albo ściągnij Hirens Boot CD i wypał obraz na płytkę. Warto mieć taką płytkę bootowalną z narzędziami. Znajduje się tam PM i inne programy do partycjonowania i wszystko można wykonać bez użycia systemu.
REKLAMA