logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LG L226WTQ przestal wyswietlac sygnal z DVI

Czarnuszysko99 02 Gru 2007 16:53 3483 7
  • #1 4544003
    Czarnuszysko99
    Poziom 10  
    Monitor, jak w temacie, prawie nowy posiadal znany przez chyba kazdego posiadacza problem "ghostingu" przy ciemnych, szybko sie zmieniajacych kolorach. Powodem byl standardowo ustawiony nieprawidlowy typ panelu LCD w menu serwisowym. Zmiana jej na LPL22W 4L czyli ponoc odpowiedniej dla tego modelu zaowocowala calkowitym zniknieciem tego niemilego efektu.
    Niestety niepowstrzymana ciekawosc sklonila mnie do sprawdzenia pozostalych opcji w menu serwisowym. Po przetestowaniu ich okazaly sie zupelnie niegrozne oprocz jednej; na samym koncu listy jest tam opcja NVRAM INIT po wybraniu ktorej monitor przestal wyswietlac sygnal z DVI. Dotychczas mialem tam podlaczona konsole PS3 i podejrzewam ze problem moze dotyczyc tylko szyfrowanego sygnalu (bo taki generuje konsola) jednak nie mam jak sprawdzic obecnie poniewaz nie mam innego zrodla sygnalu z DVI. W trybie analogowym monitor pracuje prawidlowo i nie wykazuje zadnych anomalii, tylko w przypadku odlaczenia wszystkich kabli sygnalowych pojawia sie oczywiscie monit "check signal cable" a pod nim czerwony napis TCOFAIL, niestety nie wiem czy wystepowal tam juz wszesniej (nie wydaje mnie sie).

Czekam na wszelkie sugestie i pomysly jak go przywrocic do stanu uzywalnosci w trybie cyfrowym. Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny.

Czy naprawde nikt nie potrafi mi czegos doradzic?
    Moze chociaz ktos spotkal sie z taka opcja w innych monitorach i orientuje sie jakie jest jej dzialanie i jak przywrocic sprawnosc monitora po jej uzyciu. (Domyslac sie tylko moge ze moglem np: wykasowac jakies dane, prawdopodobnie klucze, niezbedne do dzialania mechanizmu HDCP). Brakuje mi niestety wiedzy w tej materii.
    Pozdrawiam i czekam na pomocne informacje.
  • #2 4556500
    modny
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Przede wszystkim tak to jest jak sie samemu grzebie tam gdzie nie trzeba. A co do naprawy to ten model powinien mieć gwarancję (jeszcze jakieś 2 lata) do serwisu z nim i po sprawie, czasami sie zdarza że pamięć sama się przestawia.
  • #3 4556692
    Czarnuszysko99
    Poziom 10  
    Bardzo bym prosil o porady dotyczace technicznego aspektu problemu. Nie chce byc niewdzieczny ale komentarze w stylu "bylo nie przestawiac" nie przyblizaja wcale rozwiazania. Co do propozycji odeslania do serwisu to chyba oczywistym jest, ze jako wlasciciel tego sprzetu zdaje sobie sprawe z takiej mozliwosci. Jednak z powodow wlasnych wole probowac sie czegos dowiedziec i sprobowac przywrocic poprzedni stan osobiscie a naprawe gwarancyjna zostawic jako ostatecznosc.
    Pozdrawiam i wciaz czekam na informacje wnoszace cos do sprawy.
  • #4 4558243
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6899
    Tutaj nic nie zrobisz sam
    -nies do serwisu .....i tłumacz sie inteligentnie (nic o poprawianiu ...ani Init Ram) po prostu stało sie i już
    masz go przecież na gwarancji

utraciłeś dane ( po DDC ) które odpowiadaja za pracę tego wej.
    ..kiedy karta graf. komunikuje się z monitorem pobiera dane z pamieci na płycie monitora ( scalak 24C0x tuz obok złącza DVI ) jesli nie ma tych danych >> masz to co masz

** NVRAM INIT - >> skasowanie wszystkich ustawień.. wymaga kalibracji
    przetwornika analog-cyfrow. czyli wpis pamieci

** Jesli chcesz "manipulować ....... najpierw poczytaj zebyś potem nie miał problemów >> nie tylko w grach!?
    http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=31&threadid=2038000
    http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1130522
    lub od firmy
    http://translate.google.com/translate?u=http%...l=it&ie=UTF-8&oe=UTF-8&prev=%2Flanguage_tools

p.s
    Problem "ghostingu" zniknie jak zainstalują Tobie oprogramowanie z nr. .. ver.1.14
    zobaczysz ten nr. w Menu serwisowym
    * trzymaj Menu ..potem Power On .. monitor się właczy i gdy nacisniesz Menu zobaczysz nr. ver. oprogramowania ( standartowo jest v.1.10 )

Monitor LG L226WTQ przestal wyswietlac sygnal z DVI
  • #6 4724776
    muminhio
    Poziom 11  
    kolego sympatyczny usunąłeś wszystkie wsady produkcyjne ekran startowy zrobił sie z czarnego biały. serwis odrazu sie skapnie co jest grane. jeżeli nadal chcesz grzebać w serwisowych opcjach walcz "agina" na "on"
  • #7 4732767
    Czarnuszysko99
    Poziom 10  
    Jest dokladnie tak jak napisal kolega "muminhio", ekran startowy faktycznie jest teraz bialy, czego wczesniej nie zauwazylem jako ze zazwyczaj mialem cos podlaczonego na wejsciu sygnalu. Teraz pytanie i prosba o porade co powinienem zrobic. Czy da sie to naprawic w jakis przystepny sposob? Interesuje mnie cala techniczna strona uszkodzenia. Rozumiem rowniez ze uzycie gwarancji w tym przypadku jest bezcelowe (dobrze ze kolega o tym poinformowal , bo wlasnie mialem odsylac na naprawe gwarancyjna:). Najbardziej nurtuje mnie kwestia; co zrobic aby przywrocic mu sprawnosc?

Pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe informacje.
  • #8 4770376
    muminhio
    Poziom 11  
    słuchaj jeżeli "aging on" niedomaga a raczej nie pomoże to sam tego nie zrobisz. bo usunąłeś przeładowania cyfrowe analogowe. jeżeli masz wyjście w ps przez div to możesz kopic kabel rgb+ albo jednak oddać do sklepu i twardo sie upierać ze pewnego razu monitor sie wyłączył (czasem sie tak uszkadzaj pamięci choć nie trzy jak w tym przypadku) a potem juz niedzialal jak powinien sami tych wsadów nie zrobią to może dadzą drugi sadze ze raczej tak. pamiętaj nic nie dotykałeś ! a ustawienia serwisowe to pierwsze słyszysz. powodzenia
    ps. nie baw sie w przyszłości ustawieniami serwisowymi są dla ... serwisantow

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LG L226WTQ miał problem z efektem "ghostingu" przy ciemnych, szybko zmieniających się kolorach, który został rozwiązany przez zmianę typu panelu LCD w menu serwisowym na LPL22W 4L. Jednak po eksperymentowaniu z opcjami serwisowymi i wybraniu funkcji NVRAM INIT monitor przestał wyświetlać sygnał z wejścia DVI, choć tryb analogowy działa poprawnie. Usunięcie danych NVRAM spowodowało utratę ustawień kalibracji i danych DDC, które są niezbędne do prawidłowej komunikacji karty graficznej z monitorem przez DVI. Przywrócenie funkcji wymaga kalibracji przetwornika analogowo-cyfrowego oraz ponownego załadowania wsadów produkcyjnych. Próby samodzielnej naprawy są ryzykowne i zazwyczaj nieskuteczne, a serwis gwarancyjny może nie uznać reklamacji z powodu ingerencji w menu serwisowe. Wskazane jest podłączenie monitora do wejścia analogowego i włączenie odpowiedniej opcji w menu serwisowym, np. "aging on", jednak pełna naprawa wymaga specjalistycznej interwencji serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA