logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirusy po formacie dysku na ABIT SG-95, wolne łącze i zawieszanie się systemu

Karolerrr 03 Gru 2007 15:12 2673 12
REKLAMA
  • #1 4547085
    Karolerrr
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z moim komputerem:

Płyta Główna: ABIT SG-95
    Procesor: Intel Pentium D 2.8Ghz 2x2
    Pamiec RAM: 512
    Karta Graficzna: nVidia Geforce 7600 GS ( BFG )
    Dysk Twardy: Samsung 250GB

Otoz dosc niedawno komputer zaczal "przymulac", Lacze internetowe 2MB bardzo zwolnilo wiec postanowilem przeskanowac go antyvirusem "aVira AntyVir" - wykryl bodajze 118 virusow. Wszystkie wykasowalem. Komputer nadal zachowywal sie tragicznie wiec przeskanowalem go programem Ad-Aware ktory wykryl 18 roznych rodzin Szpiegow z czego ponad 2 HEUR/MALWARE. Nie mialem wiele danych na dysku wiec sformatowalem partycje C: i zainstalowalem na nowo Windows XP. Od razu po zainstalowaniu sterownikow zainstalowalem Antyvirusa ktory nic nie wykryl. Po zainstalowaniu modemu i podlaczneiu komputera do sieci antyvirus wykryl 2 virusy ( trojany, a ad-aware nastepne HEUR/MALWARE). Lacze dziala z predkoscia 400 kbps zamiast 2mb, a komputer znowu zaczal sie zawieszac i bardzo zwolnil. Moze ktos moze mi pomoc i wytlumaczyc zaistniala sytuacje. Ja sie poddaje.

Dodam ze partycja D: jest czysta ( tak przynajmniej podaje Ad-Aware oraz AntyVirus )

Czekam na odpowiedz i Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4547138
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Używasz jakiegoś firewall'a? Service Pack 2 zainstalowany? Posprawdzaj wszystkie partycje na dysku, płyty CD, które nagrywałeś i wszystkie nośniki, które miały styczność z twoim komputerem. Ty tego antywirusa włączasz tylko w celu przeskanowania, czy jest on cały czas włączony?
  • REKLAMA
  • #3 4547150
    Karolerrr
    Poziom 10  
    Na poczatku uzywalem AVG, ale ise chlopak nie sprawdzil znajdywal virusy ale ich nie wywalal. Zawsze antyvirusa mam wlaczonego i zaktualizowanego. Z komputerem mialy stycznosc jedynie oryginalne sterowniki plyty glownej oraz nagrywarki. Reszta jest sciagnieta z internetu jak np. sterowniki do karty graficznej. Oczywiscie ze strony nVidia. Co do FireWalla nie mam zainstalowanego zadnego oprocz tego Windowsowego. Jak sprawdzic ktory service Pack mam zainstalowany?

Dodano po 6 [minuty]:

Rzeczywiscie nie mam SP 2 juz go sciagam. Co do FireWalla Moglbys ktoregos polecic?? Przeskanuje obie partycje sformatuje partycje C zainstaluje na nowo windowsa + Sp 2 , nie bede wgrywal zadnych niepotrzebnych rzeczy i jutro dam znac co i jak. Teraz dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 4547271
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Karolerrr napisał:
    Jak sprawdzic ktory service Pack mam zainstalowany?

prawym klawiszem Mój komputer > Właściwości i od razu wiesz co i jak z service packiem.

Karolerrr napisał:
    Co do FireWalla Moglbys ktoregos polecic??

Używam Sygate Personal Firewall jest darmowy. Mam też avasta i też jest w pełni darmowy do użytku domowego, ale żeby mógł ściągać bazy wirusów musisz się u nich zarejestrować. Wszystko jest za darmo. W tej konfiguracji od 2 lat nie wpadł mi ani jeden wirus.

Jak zainstalowałem windowsa bez poprawek i podłączyłem do neta to od razu wiedziałem, że są wirusy chociaż antywira nie zdążyłem zainstalować. Windows powinieneś instalować z odłączonym kablem od internetu i podłączyć dopiero jak będzie gotowy do użytku (antywir, firewall, service pack itp.).
  • REKLAMA
  • #5 4547319
    Karolerrr
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki za pomoc. Przetestuje i dam znac jak dziala. Jesli wszystko bedzie ok to zglosze dodanie punktow :)
  • #6 4547572
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wydaje mi się że zgrywasz dane z dysku CD lub DVD który ma wirusy i tak przeinstalowujesz system, czyścisz i OK. Potem instalujesz lub przezucasz dane z backupu z WIRUSEM i zaczyna się problem. Przeskanuj płyty z kopiami bezpieczeństwa programem antywirusowym.
  • #7 4547689
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Jeśli tak często zainfekowany jest twój system , to profilaktycznie powyłączaj wybrane porty tym Windows Worms Doors Cleaner http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=55&id=1643 .
  • #8 4548131
    Karolerrr
    Poziom 10  
    Wiec tak:
    -zrobilem format partycji C: i uporzadkowalem partycje D:
    - przeskanowalem wszystkie CD oraz partycje,
    - zainstalowalem SP 2 i avasta, mam problem z firewallem ktorego mi podales wyskakuje blad... odinstalowalem go scigne starsza wersje moze zadziala.
    - do tej pory avast znalazl 2 konie trojanskie i 2 reklamiarze...
    - szybkosc lacza wrocila do normy ( ~250kb/s )

Zobaczymy jak bedzie dalej. Wszystkim dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
  • #9 4548227
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Powiem krótko: Avast wpuszcza masę syfu! Przeskanuj komputer np. kaspersky'm (jest także w wersji online, ale ta jedynie wykrywa szkodliwe śmieci). Karolerrr: jaki masz rodzaj łącza internetowego?
  • #10 4548338
    Karolerrr
    Poziom 10  
    Jest taka sprawa:
    Sygnate ( Firewall ) Instaluje sie i po ponownym uruchomieniu systemu wyskakuje blad Sygnate'a , lapie chlopak zwieche kiedy probuje cos w nim pomieszac. Doradzcie prosze innego dobrego firewalla.

Lacze: Netia 2.4 mb
  • #11 4548519
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Możesz zastosować to PC Tools Firewall Plus http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=84&id=2161 .
  • #12 4548550
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    1. Firewall - po co zmieniać doskonałego firewalla WindowsXP SP2??
    2. Antywirus - zmień na AVG Free Edition i zobaczysz że wszystko będzie lepiej
    Pozdrawiam i życzę bezwirusowego miesiąca :-)
  • #13 4549059
    Karolerrr
    Poziom 10  
    Wszystkim Dziekuje za POMOC i pozdrawiam :)
    Komputer i internet dziala jak nalezy :))

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną ABIT SG-95, procesorem Intel Pentium D 2.8 GHz, 512 MB RAM, kartą graficzną nVidia GeForce 7600 GS (BFG) oraz dyskiem Samsung 250 GB. Po zauważeniu spowolnienia systemu i obniżonej prędkości łącza internetowego (z 2 Mb/s do około 400 kb/s), przeskanował system programem Avira Antivir, który wykrył liczne wirusy, oraz Ad-Aware wykrywający spyware i malware. Po formacie partycji C: i reinstalacji Windows XP zainstalował antywirusa, który początkowo nic nie wykrył, lecz po podłączeniu do internetu pojawiły się kolejne infekcje. Zalecano instalację Service Pack 2, stosowanie skutecznego firewalla (np. Sygate Personal Firewall lub PC Tools Firewall Plus) oraz instalację antywirusa z aktualizowanymi bazami, np. AVG Free Edition lub Kaspersky. Podkreślono konieczność instalacji systemu z odłączonym internetem, a następnie instalacji poprawek i zabezpieczeń przed podłączeniem do sieci. Sugerowano także skanowanie nośników z kopiami zapasowymi, które mogą przenosić wirusy. Po zastosowaniu tych zaleceń i uporządkowaniu partycji, prędkość łącza poprawiła się do około 250 kb/s, a komputer działa stabilniej. Użytkownik zgłasza problemy z instalacją Sygate Firewall, dlatego polecano alternatywne rozwiązania. Ostatecznie komputer i internet działają poprawnie po wdrożeniu wskazówek dotyczących zabezpieczeń i czyszczenia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA