logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Katoda poza PC. Podświetlenie tyłu TV. Gotowe zestawy?

Lk_hc 04 Gru 2007 10:15 2491 6
REKLAMA
  • #1 4549897
    Lk_hc
    Poziom 2  
    Przeszukałem forum i choć znalazłem parenaście tematów z katodami to wszystkie były o katodach w PC. No to napisałem swój:

Mam zamiar podświetlić sobie tył TV i mebla fajnym światłem, które dają chyba tylko znane z tuningu PC zimne katody, tzn dają to też świetlówki pewnie, ale takowych nie widziałem w gotowych zestawach do samodzielnego montażu jak to jest z katodkami. A zależy mi na prostocie instalacji zestawu.

Mam więc dwa pytania: Czy może jednak gdzieś są takie zestawy z zasilaczami podłączanymi do sieci 230V z urządzeniami dającymi światło takie jak katody czy też jestem skazany na zakup zestawu komputerowego?

No i jeśli jestem skazany na PC zestaw to czy są jakieś rozwiązania, dzięki którym uniknę zakupu do tego zasilacza komputerowego?
  • REKLAMA
  • #2 4549920
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Inverter od katod do PC pracuje na 12V , wystarczy obciąć wtyczkę MOLEX i podłączyć nawet badziewny zasilacz wtykany do gniazdka.

Katod podłączanych na 230V nie widziałem, a jeśli są to pewnie będą droższe niż te do komputera.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4549937
    Lk_hc
    Poziom 2  
    Kwestia tylko tego żeby dostarczyć mu 12V - z molexa czy zasilacza? - a molex ma 4 piny - tzn 2 są niewykorzystywane w podłączeniu katody?
  • REKLAMA
  • #4 4549951
    vacpan
    Poziom 19  
    Dokładnie tak. Obcinasz wtyczkę molex od katod i podłączasz do zasilacza. Ewentualnie jak chcesz to możesz podłączyć do zasilacza molex taki jak jest przy zasilaczu komputerowym. Wystarczy ci +12V i GND.
  • REKLAMA
  • #5 4550799
    Miles!
    Poziom 21  
    Na allegro dostępne są malutkie i estetyczne oprawy do świetlówek 8W. Podłączyć je można bezpośrednio do sieci. Wystarczy, że znajdziesz w klepie odpowiedni kolorek i sprawa załatwiona.
  • #7 4560832
    Lk_hc
    Poziom 2  
    @heniek2r5 mógłbyś dać linka do tych oprawek i świetlówek też?

Podsumowanie tematu

✨ Katody zimne stosowane w podświetleniu tylnej części telewizora i mebli zazwyczaj wymagają zasilania 12V, co realizuje się przez inwerter zasilany z komputera (wtyczka MOLEX). Można odciąć wtyczkę MOLEX i podłączyć katody do dowolnego zasilacza 12V podłączanego do sieci 230V, eliminując konieczność użycia zasilacza komputerowego. Katody zasilane bezpośrednio z 230V są rzadko spotykane i prawdopodobnie droższe. Alternatywnie, do podświetlenia można użyć gotowych opraw świetlówek 8W, które można podłączyć bezpośrednio do sieci 230V, choć ich dostępność w zestawach do samodzielnego montażu jest ograniczona. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie oświetlenia LED, np. marki SUNBEAM, które oferuje estetyczne i proste w instalacji źródła światła. W dyskusji podkreślono prostotę instalacji poprzez wykorzystanie standardowych zasilaczy 12V zamiast zasilaczy komputerowych oraz możliwość wyboru między katodami, świetlówkami i LED-ami jako źródłami podświetlenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA