logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio blaupunkt wyłącza się po wyłączeniu stacyjki

marekkas 04 Gru 2007 11:03 3230 6
REKLAMA
  • #1 4550008
    marekkas
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich, mam problem z radiem blaupunkt montowanym orginalnie w cieżarówkach MAN a mianowicie po wyłączeniu stacyjki radio po pewnym czasie sie wyłącza...nie wyłącza się dopiero po zapaleniu kontrolek....proszę o radę:|
  • REKLAMA
  • #2 4550138
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Większość odbiorników zamontowanych fabrycznie ma tzw logikę zapłonu, ona powoduje że radio powinno się wyłączyć po wyjęciu kluczyka. Niektóre można włączyć ale potem same po jakimś czasie się wyłączają jeśli nie ma kluczyka, ma to zapobiegać niepotrzebnemu rozładowywaniu akumulatora.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 4552517
    marekkas
    Poziom 11  
    aha...takie buty;) a czy można to zmostkować albo jakoś wyłączyć? ale wtedy nie bedzie pewnie radio się wyłączać po wyjęciu kluczyka albo włączeć po przekręceniu? tak źle i tak nie dobrze:/
  • REKLAMA
  • #4 4553016
    SlaweK
    Poziom 43  
    Generalnie odradzam podłączenia inne niż fabryczne bo może się okazać nagle że akumulator niepotrzebnie będziesz wymieniał...

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 4553554
    marekkas
    Poziom 11  
    No tak,też prawda.. A powiec mi czy jest możliwość podłączenie tej logiki zapłonu w radiu pioneer FH-P4000R? Bo mam podłączone że wyłącza się i włącza po stacyjce ale chciałbym żeby bez kluczyka w stacyjce też działało.
  • #6 4553684
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oczywiście że prawie zawsze można podłączyć radio do stałego zasilania i będzie grało bez kluczyka ale dobrze jest sprawdzić pobór prądu przez radio w czasie gdy jest wyłączone bo tu bywają niespodzianki i stracisz wtedy wyłączanie sie radia przez kluczyk stacyjki. Uniwersalne radia nie zawsze mają pełną logikę zapłonu tak jak jest np w Oplu czy VW, gdzie radio można włączyć bez kluczyka też ale po godzinie samo się wyłączy jak nie będzie nic ruszane na klawiaturze radia. Sam mam tak w MB i nie muszę pamiętać o wyłączaniu radia gdy wysiadam z auta choć czasem to może wydać się trochę niewygodne.

SławeK
  • #7 4565462
    marekkas
    Poziom 11  
    No właśnie.. na orginalnym radiu forka miałem włąśnie pełną logikę ale teraz jak włożyłem tego Pioneera to już tak nie działa...

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt montowane fabrycznie w ciężarówkach MAN posiada logikę zapłonu, która powoduje automatyczne wyłączanie się radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, co zapobiega rozładowaniu akumulatora. Próby obejścia tej funkcji przez zmostkowanie zasilania mogą prowadzić do nadmiernego zużycia energii i konieczności wymiany akumulatora. W przypadku radia Pioneer FH-P4000R możliwe jest podłączenie do stałego zasilania, co pozwala na działanie radia bez kluczyka, jednak należy zweryfikować pobór prądu w stanie wyłączonym, gdyż uniwersalne radia często nie mają pełnej logiki zapłonu jak fabryczne systemy w niektórych markach samochodów (np. Opel, VW). W oryginalnym radiu Forda logika zapłonu działała poprawnie, natomiast po zamianie na Pioneera funkcja ta nie jest już realizowana w ten sam sposób.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA