logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć radio CAR 300 w Oplu Astra II od stacyjki?

zichera 04 Gru 2007 12:24 1224 4
REKLAMA
  • #1 4550240
    zichera
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam opla Astrę II mój problem polega na tym że często nie idzie wbić kodu do radia. Na 100% jest to kabel co idzie od stacyjki do radia po prostu mi szwankuje .Nie raz jak odpalałem auto to radio albo sie odpali albo nie musze rozebrać plastiki pod kolumną kierowniczą i poruszać kablami i wtedy idzie już sygnał do radia,chciałbym porostu odpiąć radio od stacyjki żebym ja sam mógł nim sterować a nie stacyjka, na pewno to idzie zrobić tylko trzeba jakieś kable w kostce poprzerabiać tylko ja za bardzo nie wiem jakie.Proszę o podpowiedz..
  • REKLAMA
  • #2 4550269
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Myślę że lepiej naprawić usterkę niż przerabiać bo zemści się w inny sposób, może po prostu kończy się stacyjka. A żeby przerabiać to warto zrozumieć jak to działa i skąd idzie, tu przydała by się analiza schematu tego auta.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 4553835
    zichera
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam byłem dzisiaj u elektryka i powiedział mi ze to jest jakaś kostka przy stacyjce która nie łączy i trzeba by było ją wymienić koszt 60zł.No ale powracając do mojej sprawy idzie zrobić tak żeby radio odpalać normalnie a nie od stacyjki,rozmawiałem z kolegą jak miał astrę jedynkę to on sobie tak zrobił i nie miał później żadnych problemów z radiem.Tylko on też sie na tym za bardzo nie zna i mówi że kilka bezpieczników najpierw spalił zanim to podłączył dobrze w Kostce.Może posiada ktoś na forum schemat takiej kostki chociaż chciałbym wiedzieć jaki kolor jest tego kabla.
  • REKLAMA
  • #4 4553876
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W sumie dla elektronika który ma trochę pojęcia to bardzo prosta sprawa ale po co ciąć oryginalną instalację skoro to działa bardzo dobrze bez przeróbek. Jak jest wszystko dobrze naprawione radia można słuchać bez kluczyka z tą różnicą że po godzinie się wyłączy a to pozwoli Ci ochronić akumulator przed rozładowaniem, no chyba że lubisz przesiadywać w aucie godzinami i słuchać radia, wtedy owszem, może przeszkadzać to wyłączanie po godzinie. Z tą wiedzą o elektryce i tym kolegą co napalił bezpieczników nie zbliżaj się nawet do instalacji elektrycznej, możesz narobić dużo droższego bigosu niż kilka bezpieczników. Jak masz poprawnie podłączone i działające radio to kod wprowadzasz raz, tylko po odłączeniu akumulator a tego codziennie się nie robi przecież.

SławeK
  • #5 4554006
    kubar3
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    1 i 3 włącz radio trzymając
    igni off
    chyba tak ale dokładnie nie pamiętam
    albo kod zawieś
REKLAMA