logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się z komputerem przez pulpit zdalny?

autokomputer 27 Lis 2006 21:01 7264 19
REKLAMA
  • #1 3270231
    autokomputer
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Chcę na komputerze w szkole mieć pulpit komputera domowego. Co jest mi potrzebne - IP komputera szkolnego czy co ?
  • REKLAMA
  • #2 3270411
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    W domu:
    1. Wcisnij klawisz PrintScreen.
    2. Uruchom paint.exe
    3. Edycja->Wklej
    4. Zapisz jako..., plik Pulpit.jpg
    5. Nagraj plik na dyskietke.

W szkole:
    1. Kliknij w pulpit prawym klawiszem myszy->Właściwości
    2. Zakladka Wygląd lub Pulpit.
    3. W polu tło - wybierz guzik przeglądaj.
    4. Wskaż plik Pulpit.jpg na dyskietce.
    5. Kliknij OK.
  • #3 3270430
    autokomputer
    Poziom 19  
    hehehehehhehehehehehhehehe Platon :D:D:D

No fakt moja wina - źle napisałem :D:D Moja wina, nie chodzi mi o wygląd pulpitu.

Chodzi mi o to żebym w szkole na komputerze miał dostęp do swego domowego pulpitu - chodzi o PROGRAM "PULPIT ZDALNY" - co jest mi potrzebne ? :D
  • #4 3270821
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    IP twojego (domowego) komputera i przepuszczony na firewallu port (nie pamiętam teraz który, ale to sobie na Google+MSDN znajdziesz ;})
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3270943
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    autokomputer napisał:
    hehehehehhehehehehehhehehe Platon :D:D:D

No fakt moja wina - źle napisałem :D:D Moja wina, nie chodzi mi o wygląd pulpitu.

Chodzi mi o to żebym w szkole na komputerze miał dostęp do swego domowego pulpitu - chodzi o PROGRAM "PULPIT ZDALNY" - co jest mi potrzebne ? :D

W domowym komputerze (przypuszczam że masz win xp pro bo home nie ma zdalnego pulpitu)
    panel sterowania--> system --> Zakładka zdalny -->pulpit zdalny i stawiasz ptaszka przy "zezwalaj użytkownikom na zdalne łączenie sie z tym komputerem"
    następnie wybierasz konta użytkowników do zdalnego pulpitu (oczywiście konta muszą mieć hasło).
    W szkolnym komputerze instalujesz z płyty instalacyjnej xp aplikację zdalnego pulpitu (o ile nie było zainstalowane) uruchamiasz ją wpisujesz swoje ip (domowego) login i hasło do konta.
  • #6 3270997
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Komputer w domu musi mieć bezpośredni dostęp do internetu lub przekierowane porty na NATcie.
  • #7 3271156
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    arnoldk_20: Owszem Win XP posiada pulpit zdalny

wszystko znajdziesz Tutaj
  • #8 3271257
    autokomputer
    Poziom 19  
    Arnolddk - dzięki za precyzyjne wytłumaczenie - a czy mój komputer domowy musi być włączony w sensie uruchomiony czy tylko podłączony do stałego Internetu?

I jeszcze arnoldk: "następnie wybierasz konta użytkowników do zdalnego pulpitu (oczywiście konta muszą mieć hasło). "

To jak w szkole mam swój login-załóżmy że "abc" i hasło-załóżmy że "xyz" to na domowym komputerze w system-zakładka "zdalny" klikam na "wybierz użytkowników zdalnych", "dodaj", wpisuję "abc" to wyświetla się takie okienko i jak klikam "ok" to nie znika- co jest nie tak ?
    Jak połączyć się z komputerem przez pulpit zdalny?
  • #9 3271807
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Twój komputer musi być uruchomiony i podłączony do internetu.
    W domowym jak wybierasz użytkownika "wybierz użytkowników zdalnych" Następnie klikasz "dodaj"
    następnie "zaawansowane" klikasz "znajdź teraz"
    i w wynikach wyszukiwania wybierasz użytkownika o nazwie "abc".
  • REKLAMA
  • #10 3271894
    tzok
    Tworzysz lokalnego użytkownika z takim samym loginem i hasłem i dajesz mu prawo do zdalnego logowania.
    W/w opisany sposób działa tylko w LANie.
  • #11 3271917
    autokomputer
    Poziom 19  
    zaraz, zaraz - pulpit zdalny działa tylko w LANIE ???? To przecież mój domowy komputer i komputer w szkole nie są w LANIE - to pulpit zdalny nie będzie działąć ?
  • #12 3272179
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Zainstaluj na obydwu komputerach hamachi.
    Potem łączysz sie jak w sieci lokalnej.
  • #13 3272235
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Wydaje mi się że to działa nie tylko w lanie (chociaż testowałem w lanie),
    A co do hamachi to też można
  • #14 3272272
    autokomputer
    Poziom 19  
    hamachi nie znam........

A czy ktoś z Was pozwoliłby mi teraz wejść na jego komputer za pomocą pulpitu zdalnego żebym zobaczył jak to działa ? Ja nic nie będę usuwac, ale może ktoś ma drugi komputer jakiś na którym nie ma żadnych ważnych danych więc nie musi się bać że mu jcoś usunę i dzięki temu zgodziłby się mi teraz umożliwić zdalny dostęp ?
  • #15 3273006
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ehh... LAN nie ma nic do rzeczy... tylko musisz w firewallu (czy to windowsowskim czy to innym jak masz) odblokować porty.

A przecież internet to WAN - taki można by rzec duży LAN ;]
  • #16 3282344
    tzok
    W LANie działa rtylko ze zdalnym użytkownikiem, tak jak ja opisałem (z tworzeniem kopii konta) powinno działać na WANie.
  • #17 3282830
    autokomputer
    Poziom 19  
    Działa mi pulpit zdalny :D:D

A jeszcze 2 pytania:
    1. Jeśli chcę z pewnego komputera wejść na domowy komputer to ten domowy musi mieć koniecznie login i hasło ? Czy hasła nie musi mieć ??

2. Jeśli chcę z pewnego komputera wejść na inny komputer na którym ktoś jest zalogowany jako zwykły użytkownik to najpierw zwykły użytkownik musi mieć nadanie przez administratora prawa że można wchodzić na jego komputer ???
  • REKLAMA
  • #18 3283970
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    autokomputer napisał:
    Działa mi pulpit zdalny :D:D

A jeszcze 2 pytania:
    1. Jeśli chcę z pewnego komputera wejść na domowy komputer to ten domowy musi mieć koniecznie login i hasło ? Czy hasła nie musi mieć ??

Windows jest zabezpieczony przed pustymi hasłami
    Można to wyłączyć ale brak hasła może być niebezpieczny i każdy mógłby się włamać do twojego komputera.
    autokomputer napisał:

2. Jeśli chcę z pewnego komputera wejść na inny komputer na którym ktoś jest zalogowany jako zwykły użytkownik to najpierw zwykły użytkownik musi mieć nadanie przez administratora prawa że można wchodzić na jego komputer ???

Niekoniecznie można wchodzić nawet na konto gościa tylko należy odblokować w koncie Gość "odmowę dostępu do tego komputera z sieci"
  • Pomocny post
    #19 3286075
    Fiercio
    Poziom 15  
    Użytkownik musi mieć uprawnienia dostępu do usługi DOSTĘP ZDALNY...

Domyślnie ma je tylko grupa ADMINISTRATORZY.
    Jeśli chcesz dodać i innych wybierasz Mój komputer -> Właściwości -> Zdalny -> Wybierz użytkowników zdalnych i tam dodajesz tych, którzy mogą się logować.

A co do pustych haseł - jeśli NAPRAWDĘ tego chcesz to w gpedit.msc musisz poszukać zasady która blokuje dostęp zdalny dla pustych haseł...
    <chociaż nie polecam tego - wtedy każdy by sobie próbował ci do kompa wejść>

Aha: taka mała uwaga - pulpit zdalny w windowsach XP umożliwia pracę tylko jednej sesji - czyli jeśli ktoś już będzie zalogowany lokalnie na kompie to go wtedy "wyloguje" - a dokładniej ekran powitalny tak jakby kliknął na PRZEŁĄCZ UŻYTKOWNIKA.

A jak ktoś będzie zdalnie zalogowany to kolejna próba wywali błąd - ZBYT WIELE POŁĄCZEŃ.

<< Do tego jest wersja windows2003server - tam można to robić bez limitów >>
  • #20 3286397
    tzok
    autokomputer napisał:
    Domyślnie tak, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby na potrzeby zdalnego logowania założyć na nim osobne konto a konto na którym pracuje się lokalnie może nie mieć hasła (czego nie polecam). Jeśli jest jeden użytkownik to można włączyć logowanie autoamtyczne, nawet na konto z hasłem.
    autokomputer napisał:
    Nie ma znaczenia kto jest zalogowany na komputerze na który logujesz się zdalnie, ważne są Twoje uprawnienia (konta na które się logujesz).

Podsumowanie tematu

✨ Aby połączyć się z domowym komputerem ze szkoły za pomocą pulpitu zdalnego w systemie Windows XP, komputer domowy musi mieć włączoną funkcję pulpitu zdalnego (dostępną w Windows XP Professional, nie w Home), z aktywowanym zezwoleniem na zdalne łączenie się oraz kontami użytkowników posiadającymi hasła. Należy znać publiczne IP domowego komputera oraz przekierować odpowiedni port na routerze/firewallu (domyślnie port 3389 TCP). Komputer domowy musi być włączony i podłączony do internetu. W przypadku braku bezpośredniego dostępu do internetu lub problemów z NAT, można użyć oprogramowania VPN, np. Hamachi, które tworzy wirtualną sieć lokalną umożliwiającą zdalne połączenie. Pulpit zdalny w Windows XP obsługuje tylko jedną sesję – połączenie zdalne wylogowuje użytkownika lokalnego. Dostęp zdalny wymaga odpowiednich uprawnień i konfiguracji użytkowników w systemie, a puste hasła są domyślnie blokowane ze względów bezpieczeństwa. Możliwe jest tworzenie osobnych kont do zdalnego logowania. W przypadku problemów z dodawaniem użytkowników do listy zdalnych, należy użyć opcji zaawansowanych i wyszukać użytkownika w systemie. Pulpit zdalny działa zarówno w sieci LAN, jak i przez internet (WAN), pod warunkiem poprawnej konfiguracji sieci i firewalli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA