logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poddasze- nowa instalacja elektryczna - potrzebne wskazówki

harnasx 06 Gru 2007 12:30 78613 48
  • #1 4557414
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Witam!

Zmieniłem dach w domku i na miejscu strychu będzie poddasze użytkowe. Planuję zabrać się za instalacje elektryczną, wyprowadziłem już z licznika do rozdzielki 3 fazy (chciałem podzielić pewne obwody na poszczegolne fazy), finalizuje zakup materiałów (przewody do gniazdek planuje 2,5mm^2 a oswietlenie 1,5mm^2 drut) chciałem to puscić w peszlu bo trochę pojdzie w tynkach troche w regipsach itd...)
    Teraz pytania
    - bezpieczniki (typu S) mam kupić typu A czy B (C to chyba nie?)?
    - do oświetlenia 16A czy 10A?
    - do gniazdek 16A czy większe (obciązenia jak to w domku na poddaszu - grzejników elektrycznych nie przewiduje)
    - różnicówka? 30mA może być?
    - róznicówka (na dole nie ma, instalacja jest starego typu) jak to podłączyć tzn WIEM jak elektrycznie to podłaczyć i jak to działa tylko zastanawia mnie jedno - jesli dam 3faz roznicówkę i mi wywali to "zgasnie" cała góra :( - dać tylko na gniazdka? czy dać dwie osobne na gniazdka i na oswietlenie?
    - WSZELKIE INNE WAŻNE UWAGI MILE WIDZIANE (a jak bedą z uzasadnieniem "dlaczego tak" to od razu klikam "POMOGŁ" :)

nie jestem elektrykiem zawodowcem i nie zamierzam też robić instalacji na "fuchy" więc bez obaw jeśli ktoś chce pomóc to proszę o rady i z góry dziękuję

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 4557610
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Na oświetleniu wystarczy bezpiecznik 10A (można zastanowić się nad mniejszym)
    Gniazdka 16A wystarczy aby podłączyć czasami jakiś piecyk. Na pewno większe nie (zapewne i tak nie masz większego przydziału mocy)
    Rozdzielenie obwodów wskazane.
    Instalacja w rurkach zalecana ale nie konieczna.
  • #3 4557611
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Daj na gniazdka bezpiecznik C16 na oswietlenie B10.
    Co do roznicowki to mozna roznie... Ile chcesz miec tych obwodow i jakie ?
  • Pomocny post
    #4 4557720
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Dodam od siebie - jeśli planujesz halogenowe oświetlenie z transformatorem to ten obwód zabezpiecz esem typu "C", trafo 150W potrafi wywalić B10 przy włączaniu.
    Różnicówki dałbym dwie ale z mieszanymi obwodami - oświetlenie + gniazda na jednej, to samo na drugiej, może trochę drożej ale nie gaśnie wszystko. Rozumiem ze żadnych elektrycznych podgrzewaczy wody itp nie będzie?
    Ew. kuchni elektrycznej..
  • #5 4557985
    harnasx
    Poziom 22  
    Kuchni elektrycznej nie bedzie.
    Zastanawiam się nad elektrycznym podgrzewaczem wody (jakis mały tylko do umywalki 1f - nie wiem z 2kW?) to chyba przewód 2,5mm^2 powinien wystarczyc i "S" 16A?? -ale jeszcze nie zdecydowałem bo mam ciepłą wdę z CO a latem z solara (jedyny minus to ze ze zbiornika w kotłowni do kranu w gornej łazience jest troche rurki i wody musi kilka litrow przeleciec zanim mamy ciepłą :( (obwodu z cyrkulacja wody nie bede robił! wiec moze przepływowy podgrzewacz? jak myslicie?)

do tematu
    obwodów bedzie:
    gniazdka 4 obwody oswietlenie 4 obwody + ew. podgrzewacz + centralny ups do sprzetu i ośw. awaryjnego :)

jakie róznicowki polecacie?
    tak się zastanawiam (patrzę na oprawki oświelteniowe i właczniki) po co tu różnicówka (tzn gdzie podłaczyć przewód ochronny?)
  • Pomocny post
    #6 4558259
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 294
    Tak jak już wypowiedzieli się koledzy: na gniazda daj eS-a B16A, a na oświetlenie B10A.
    Jeżeli oprawy oświetleniowe będą w klasie ochronności, to nie ma najmniejszej potrzeby podłączania obwodów oświetleniowych pod różnicówkę, ale żyła zielonożółta musi być bezwzględnie podłączona do PE. Tym sposobem nawet po zadziałaniu różnicówki pozostanie oświetlenie poddasza. Różnicówka na gniazda oczywiście 30mA typu AC lub A w przypadku urządzeń z zasilaniem impulsowyk (np. komputer). Obwód podgrzewacza na oddzielne zabezpieczenie B16A
    I nie zapomnij uziemić punktu rozdziału PEN.
  • #7 4558281
    kortyleski
    Poziom 43  
    Jeżeli oświetlenie awaryjne to nie ma się co martwić o wywalenie różnicówki i egipskie ciemności...
    Natomiast Jeśli ogrzewacz to proponował bym jeden RCD trzyfazowy na wszystkie obwody, i jednofazowy na ogrzewacz z - wyższym prądem zadziałania, różnicówki nie lubią ogrzewaczy przepływawych. Skąd masz przewód PE pociągnięty?
  • #8 4558361
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    kortyleski napisał:
    Natomiast Jeśli ogrzewacz to proponował bym jeden RCD trzyfazowy na wszystkie obwody, i jednofazowy na ogrzewacz z - wyższym prądem zadziałania, różnicówki nie lubią ogrzewaczy przepływawych.

Przemyśl to raz jeszcze, a najlepiej wykasuj tą podpowiedź, by nie wprowadzać kolegi harnasx w błąd.
  • #9 4558384
    harnasx
    Poziom 22  
    Jak pisałem narazie mam wyciegniete 3 fazy i "stare" 0 zakończone w puszce. Rozdzielke bedę dopiero zabudowywał. Wiec kolejne pytanie:
    - jak uziemić PEN na górze (rozdzielenie PE i N zrobię w rozdzielce) tylko co przecież nie bede ciągnął płaskownika na górę? na dole mam zakopany uziom z któym jest połaczone stare "0" (z tym ze dawno temu to było robione)
    - moze podłaczyć do tego uziomu i wyrównawczo do rury z wodą (połaczenie z rurociągiem stalowe) kabel 4mm^2 i wyciagnąć go na górę w ten sposób uziemić PEN?
  • #10 4558461
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Samo uziemienie punktu rozdziału PEN na PE i N nie jest wymagane przez obowiązujące normy, ale jest ze wszech miar uzasadnione ze względu na możliwość zaistnienia przerwy w przewodzie PEN. Jeżeli to obecne uziemienie ma odpowiednią wartość (trzeba to zmierzyć!) dla zadziałania wyłącznika różnicowoprądowego, to przyłącz go do szyny uziemiającej a od niej wyprowadź przewody: do punktu rozdziału PEN, do połączeń wyrównawczych na poddaszu i do połączeń wyrównawczych w piwnicy.
  • #11 4558692
    harnasx
    Poziom 22  
    jarecki 86 napisał:
    kortyleski napisał:
    Natomiast Jeśli ogrzewacz to proponował bym jeden RCD trzyfazowy na wszystkie obwody, i jednofazowy na ogrzewacz z - wyższym prądem zadziałania, różnicówki nie lubią ogrzewaczy przepływawych.

Przemyśl to raz jeszcze, a najlepiej wykasuj tą podpowiedź, by nie wprowadzać kolegi harnasx w błąd.

OK!
    A co tu jest nie tak? Poza tym że jak wywali to całą górę z wyjątkiem podgrzewacza?

Ktoś się orientuje czy takie podgrzewacze mogą być zasilane ciepłą wodą :) wiem ze to dziwne pytanie - tzn czy jesli zasilamy je zimną woda to podgrzewają ją do np 40C a jak ciepłą o tepm 40 to sie nie załączą?
    (wyjasnienie w postach wyzej)
  • Pomocny post
    #12 4559019
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    harnasx napisał:
    OK!
    A co tu jest nie tak? Poza tym że jak wywali to całą górę z wyjątkiem podgrzewacza?

Zgodnie z wymaganiami Polskich Norm w zabezpieczeniu obwodów łazienki nie wolno stosować wyłączników róznicowoprądowych na większy prąd różnicowy niż 30mA.
    Zamontowanie wyłącznika o wyższym prądzie zadziałania, to świadoma rezygnacja z ochrony przeciwporażeniowej.
    Jeżeli chciałbyś zabezpieczyć obwód zasilania podgrzewacza dodatkową różnicówką, to jak najbardziej możesz to zrobić, ale RCD nie może być większe jak 30mA.
    Musisz wiedzieć, że prąd o wartości natężenia 30 mA, to początek paraliżu dróg oddechowych.
  • #13 4560220
    Adam1988
    Poziom 26  
    jarecki 86 napisał:

I nie zapomnij uziemić punktu rozdziału PEN.

Zacznijmy moze najpierw od tego jakiego przekroju jest ten PEN a pozniej go uziemniajmy...
    harnasx: zainwestuj w ochronniki przeciwprzepieciowe.
  • #14 4560285
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Adam1988 napisał:
    Zacznijmy moze najpierw od tego jakiego przekroju jest ten PEN a pozniej go uziemniajmy...

Przekrój PEN-a nie ma nic do rzeczy, jeśli chcemy go dodatkowo uziemić.
    Natomiast może mieć znaczenie, wtedy jeśli go potrzebujemy rozdzielić na PE i N.
  • #15 4560358
    Adam1988
    Poziom 26  
    jarecki 86 napisał:

Przekrój PEN-a nie ma nic do rzeczy, jeśli chcemy go dodatkowo uziemić.

oj ma ma, wyobraz sobie taka styulacje:
    Do domu wchodzi np. 4x16mm2 miedz, siec w budynku TN-C 2x2,5mm2 nagle ktos wpada na pomysl dodania jednego gniazdka np. i ciagnie sobie do niego 3x2,5mm2 punkt rozdzialu uziemia i narazie wszystko jest ok... ;) Do czasu kiedy gdzies np. na slupie upala sie przewod PEN... Co sie dzieje dalej ? Dalej nasz przewod PEN zaczyna 'swiecic'...
    Cytat:

Natomiast może mieć znaczenie, wtedy jeśli go potrzebujemy rozdzielić na PE i N.

A dlaczego akurat wtedy ? (Autor niewatpliwie bedzie go rozdzielal)

Pozdrawiam
  • #16 4560694
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Adam1988 napisał:
    oj ma ma, wyobraz sobie taka styulacje: (...)

Jak widać potrafisz mieć fantazję.
    Wymyśliłeś sobie kolego, niezwykle kuriozalną sytuację.
    To po pierwsze, a po drugie, to dziwi mnie to, że zadajesz takie pytania:

Adam1988 napisał:
    A dlaczego akurat wtedy ? (Autor niewatpliwie bedzie go rozdzielal)

Skoro pytasz, to odpowiadam, że o minimalnych przekrojach przewodów PEN, uziemiających i ochronnych w instalacjach elektrycznych jest wszystko dokładnie napisane w PN-IEC 60364, w arkuszu 54.
  • #17 4560862
    kortyleski
    Poziom 43  
    Więc tak: Pisząc o większej RCD myślałem właśnie o 30 mA - jeśli w ogrzewaczu pojawi się prąd upływu to jeszcze jej nie wywali, a powyżej 30 mA to już uszkodzenie ogrzewacza .
    Co do podziału PEN na N i PE - punkt podziału MUSI być uziemiony. Jeśli nie będzie to prawdopodobna jest sytuacja że na obudowach uziemianych urządzeń pojawi się 230V...
  • #18 4561138
    harnasx
    Poziom 22  
    Panowie wprowadzmy (dla mnie) jakąś metodologię w nazewnictwie

PEN - przewód ochronno-neutralny - czyli innymi słowy stare "0" ?

PE - przewód ochronny - występuje jedynie w przypadku instalacji z "różnicówką" - i jest to ten przewód mówiąc po amatorsku którym "biegnie prąd róznicowy" w przypadku "awarii" (zółto-zielony)

PN - przewód neutralny - występuje jedynie w przypadku instalacji z "róznicówka" i jest to ten przewód ktory robi za zero w gniazdkach bez bolca ochronnego ....(niebieski)

Zgadza się?

Teraz rozdział?

Do licznika idzie załózmy 4x16mm^2 na góre wyciągnąłem 4x4mm^2 więc ten PEN ma 4mm^2 jak pisałem z licznika "stare 0" jest uziemione gustowną bednarką - nie wiem na ile się jeszcze to trzyma - mogę amatorsko pomierzyć.

teraz rozdział (mogę uziemić punkt rozdziału ) pociągnę jeszcze jeden kabel 4mm^2 i dołącze go do tego płaskownika i dodatkowo do rury od wody (rurociągu) - bedzie DOBRZE??

jak juz mamy "róznicówkę" to montujemy wszystkie gniazdka z bolcem? czy niekoniecznie?

co z tymi ochronnikami przeciwprzepieciowymi ? jak to działa (ma jekieś wymienne wkłądki - wyczytałem)

"W nowej ofercie Legrand obok już istniejącego asortymentu znajdują się 3 nowe produkty: jednobiegunowy ochronnik przeciwprzepięciowy (nr referencyjny 603950), czterobiegunowy ochronnik przeciwprzepięciowy (nr referencyjny 603953) oraz wkład wymienny do ww. ochronników (nr referencyjny 603954). Parametry techniczne nowych ochronników to: I imp = 8kA, I max = 60kA, poziom ochrony Up = 1,2kV (przy prądzie znamionowym In=5kA), napięcie stałej pracy Uc = 320V. Ochronniki te mogą pracować we wszystkich rodzajach sieci TT oraz TN. Tak dobrane parametry techniczne tych ochronników sprawiają, że są one idealne do stosowania w budownictwie" - w którym miejscu w instalacji się to montuje?? (za "esami"? w sensie elektrycznym oczywiscie)
  • Pomocny post
    #19 4561651
    kortyleski
    Poziom 43  
    Nazewnictwo... oki tylko Neutralny to N a nie PN, dołóż żółtozielony przewód 4mmkw od bednarki do rozdzielni, pamiętaj że tą bednarke trzeba by pomierzyć. Gniazda oczywiście z ochroną.
  • #20 4561665
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Cytat:
    ten PEN ma 4mm^2 jak pisałem z licznika "stare 0" jest uziemione gustowną bednarką - nie wiem na ile się jeszcze to trzyma - mogę amatorsko pomierzyć.

Amatorsko tego się nie da zmierzyć. Potrzebny jest miernik uziemienia ewentualnie miernik impedancji/rezystancji pętli zwarcia. Wartość uziemienia jest szczególnie ważna, jeśli zechcesz zastosować ochronę przeciwprzepięciową. Dla uziemienia ochronnków wymagane jest Ruz< 10 ohm. Piszesz, że do budynku wchodzą metalowe rury wodociągowe. Jeżeli ułożone są one na znacznej długości na Twojej posesji (powinno wystarczyć ok. 20-30m), to możesz je również wykorzystać jako element uziemienia, bez pytania o zgodę właściciela wodociągu. Połączone wspólnie na głównej szynie uziemiającej, obecny uziom z bednarki i rury wodociągowe powinny dać na tyle solidny wynik, że można bez obaw podłączyć dom tej szyny ochronniki i punkt rozdziału PEN.

Cytat:
    teraz rozdział (mogę uziemić punkt rozdziału ) pociągnę jeszcze jeden kabel 4mm^2 i dołącze go do tego płaskownika i dodatkowo do rury od wody (rurociągu) - bedzie DOBRZE??

Od miejsca rozdziału (GSU) wyciągnij na górę linkę, ale10mm2 (ze względu na ochronniki) i podłącz ją do listwy PE w rozdzielnicy na poddaszu. Do tej listwy przyłącz 4mm2 od połączeń wyrównawczych na poddaszu i ewentualnie wspólny przewód (10mm2) od ochronników.

Cytat:
    jak juz mamy "róznicówkę" to montujemy wszystkie gniazdka z bolcem? czy niekoniecznie?

Obowiązkowo!!!

Jeśli chodzi o same ochronniki, to ich dobór i lokalizacja zależy od paru czynników. O szczegółach poczytaj min. tu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #21 4561928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4561950
    harnasx
    Poziom 22  
    OK Dziękuje! Jestem upewniony co do podłaczenia i rozdziału PEN.

Jeszcze ten ogranicznik (podejrzewam ze działa to jak warystor) sądząc po podłaczeniu tylko jakie zabezpieczenie on "wybija"? wyglada na to ze to przy liczniku energii?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

no bo jesli podłaczamy do niego zasilanie L1L2.... a równolegle jest "różnicówka" to co innego?

Czy wszystko się zgadza na tym "schemacie"? :)

Dodano po 10 [minuty]:

geguś napisał:
    harnasx napisał:

Panowie wprowadzmy (dla mnie) jakąś metodologię w nazewnictwie

PEN - przewód ochronno-neutralny - czyli innymi słowy stare "0" ?

NIE!!!

Wymagania dla przewodu PEN są jasne. Przewód zerowy tych wymagań nie spełnia, więc nie może być przewodem PEN.

harnasx napisał:

Do licznika idzie załózmy 4x16mm^2 na góre wyciągnąłem 4x4mm^2 więc ten PEN ma 4mm^2 jak pisałem z licznika "stare 0" jest uziemione gustowną bednarką - nie wiem na ile się jeszcze to trzyma - mogę amatorsko pomierzyć.

To zrobiłeś babola. Przewód PEN dla Cu 10mm², dla Al 16mm². Jak to się ma do Twoich 4?

Gegus to wyjaśnij proszę jak to jest?

1)z tym PEN i czym się rózni od PEN od N (normalnie jak mozesz to napisz a nie odsyłaj do norm)

2) jesli nie montowałbym różnicówki to 4mm było by OK a tak trzeba 10mm? (dlaczego - bo norma tak mowi mnie nie zadowala)

3) piszę przecież że uziemię punkt rozdziału dodatkowo więc co? nie moze byc tak?

4) jak wyciągałem tego babola :) nie myślałem o róznicówce (stary budynek nikt nie bedzie tego odbierał) chce to zrobic dla poprawy bezpieczeństwa - nie tak dawno odbierali nowe budynki bez roznicówek i było ok!
  • #23 4563781
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Odpowiadam tylko na te pytania, jakie zostały skierowane do ogółu.

harnasx napisał:
    Jeszcze ten ogranicznik (podejrzewam ze działa to jak warystor) sądząc po podłaczeniu tylko jakie zabezpieczenie on "wybija"? wyglada na to ze to przy liczniku energii?

Wszystko zależy od tego, jaką wartość rezystancji wewnętrznej osiągnie warystor w odpowiedzi na potraktowanie go napięciem, powyżej progu jego zapłonu. W przypadku krótkich przepięć łączeniowych do ok. 1KV, nie powinno zadziałać żadne z zabezpieczeń. Natomiast porządny udar, pochodzący od wyładowania atmosferycznego, spowoduje uruchomienie zabezpieczeń od strony zasilania, w zależności od ich doboru pod względem selektywności.

harnasx napisał:
    Czy wszystko się zgadza na tym "schemacie"? :)

Listwa PE i N (nie PN) nie mogą być ze sobą połączone.
  • #24 4564202
    harnasx
    Poziom 22  
    Teraz to jest to zamieszane!
    jarecki to w jaki sposób fizecznie mam rozdzielic PEN jak piszesz ze te listwy nie mogą być połaczone??
    mozesz to narysować choćby w paincie?

i jeszcze jedno pytanie do kolegi gegus

PN-IEC 60364 Cytat:
    546.2. Przewody ochronno-neutralne PEN
    546.2.1. W układach TN, w instalacjach ułożonych na stałe, ten sam przewód (żyła) może pełnić równocześnie funkcję przewodu ochronnego i neutralnego, pod warunkiem że przekrój tego przewodu jest nie mniejszy niż 10 mm2 w przy-padku miedzi lub 16 mm2 w przypadku aluminium oraz, że dane części instalacji nie są zabezpieczone za pomocą urządzenia różnicowoprądowego.

W przewodach (kablach) współosiowych wykonanych zgodnie z normami IEC, minimalny przekrój żyły PEN może wynosić 4 mm2, z tym że wszystkie połączenia i przyłączenia tej żyły powinny być dublowane, tj. ta żyła w miejscu łą-czenia powinien mieć dwa niezależne od siebie połączenia lub przyłączenia. - może trzeba było to dodać do swojej wypowiedzi a nie od razu babole :) - to jak to w końcu jest! ??
  • #25 4564271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #26 4564299
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    harnasx napisał:
    w jaki sposób fizecznie mam rozdzielic PEN jak piszesz ze te listwy nie mogą być połaczone??

Tu masz poprawiony schemat:

i jak już pisałem: listwa z prawej to N a nie PN.
  • #27 4564388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 4564413
    harnasx
    Poziom 22  
    OK geguś masz rację!
    ale (zawsze mam jakies ale) wyjasnij mi po cholere ten PEN na mieć minimum 10mm^2 (zgoda tak mowi norma) jakie to ma uzasadnienie? mamy np zasilanie 1f 2,5mm^2 a PEN ma mieć 10mm^2

poza tym (pomijając normy i nazewnictwo ) jesli masz "starą" instalacje gdzie zabezpieczenie jest przez "zerowanie" to przeciez też jest przewód "0" który był uziemiany tak samo jak ten PEN i tez spełniał funkcję ochronną (jakkolwiek by to nazwać) - ale to tak poza konkursem bo w świetle norm masz rację - tylko że ja nie kieruje sie normami :) (sam wiesz jak się normy zmieniają i ile mają błędów)

Geguś napisz mi co wg Ciebie znaczy rozdział przewodu PEN ? (to N na rysunku tp jest właśnie PEN :)

OK?

---------------------------------------------------------

Jeżeli mamy dwie "róznicówki" to muszą być dwie odseparowane listwy N dla kazdej, czy może być jedna wspólna (przypuszczam ze nie :)
  • #29 4564447
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    harnasx napisał:
    - jak uziemić PEN na górze (rozdzielenie PE i N zrobię w rozdzielce)

Sytuacja jest chyba jasna, tyle że kolega harnasx pomylił oznaczenia przewodów.
    Pozwoliłem sobie poprawić za kolegę te oznaczenia.

Teraz tylko przydałoby się potwierdzenie, że instalacja tak faktycznie wygląda.

geguś napisał:
    Jeżeli mamy dwie "róznicówki" to muszą być dwie odseparowane listwy N dla kazdej, czy może być jedna wspólna (przypuszczam ze nie Smile

-------------------------------------------------------------------------------
    Bez przesady, przewód N do samego podgrzewacza nie musi iść na oddzielną listwę. Ważne, aby nie był połączony z innymi neutralnymi.
  • #30 4564550
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy planowanej nowej instalacji elektrycznej na poddaszu użytkowym po przebudowie dachu. Poruszono kwestie doboru przekrojów przewodów (2,5 mm² dla gniazdek, 1,5 mm² dla oświetlenia), rodzaju bezpieczników (typ B lub C dla gniazdek i oświetlenia, z zaleceniem B16A na gniazdka i B10A na oświetlenie), oraz zastosowania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) o czułości 30 mA. Zalecane jest rozdzielenie obwodów na kilka faz oraz stosowanie dwóch różnicówek – osobno dla gniazdek i oświetlenia – aby uniknąć całkowitego wyłączenia poddasza w przypadku zadziałania RCD. Omówiono także kwestie uziemienia przewodu PEN, jego minimalnego przekroju (normowo 10 mm² dla miedzi), rozdziału na PE i N w rozdzielnicy oraz połączenia z uziomem i instalacją wodociągową jako elementem wyrównania potencjałów. Podkreślono konieczność stosowania przewodu ochronnego (PE) i prawidłowego podłączenia przewodu ochronno-neutralnego (PEN) zgodnie z normami PN-IEC 60364. Poruszono również temat ochronników przeciwprzepięciowych i ich działania w instalacji. Wskazano, że oświetlenie może nie wymagać podłączenia pod różnicówkę, jeśli oprawy mają odpowiednią klasę ochronności, ale przewód ochronny musi być zawsze podłączony. Dyskusja zawierała także wyjaśnienia dotyczące systemów sieci TN-C, TN-S i TN-C-S oraz ich wpływu na instalację i wymagania dotyczące przekrojów przewodów. Wskazano, że w instalacjach z różnicówkami przewód PEN musi mieć odpowiedni przekrój, aby zapewnić bezpieczeństwo i prawidłowe działanie zabezpieczeń. Poruszono także problem prawidłowego kierunku podłączenia zasilania do wyłączników różnicowoprądowych oraz wpływ podłączenia na ich działanie. W dyskusji pojawiły się schematy rozdzielnic i omówienia ich poprawności oraz uwagi dotyczące norm i praktycznych aspektów wykonania instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA