logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu z płyty

mavi 27 Wrz 2006 00:48 28891 11
  • #1 3061016
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Mam proste pytanie i chyba mogę uzyskac konkretną odpoiedź. Planuję wymienić instalacje elektryczną w swoim mieszkaniu. Poniewaz instalcja byla aluminiowa a na chwile obecną wszlkie gniazdka i właczniki muszą być w innych miejscach niz pierwotnie, zdecydowalem sie na calkowitą wymianę okablowania wraz z biezpiecnzikami. Chcialbym sie dowiedzieć czy prócz łazienki i kuchni, jest sens kładzenia instalacji 3x1,5 czy wystarczy położyć instalację 2x1,5. Tak samo mam pytanie co do grubości przewodów. Instalcje w łazience i kuchni planuję zrobić na przwodach 3x 2,5. I znów pytanie czy jest sen lub logiczne wytłumaczenie by całą instalacje, również w pokojach, poprowadzić przewodami o gubości 3x2,5 czy wystarczy 1,5??

pozdrawiam
  • #2 3061037
    monteros
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witam nie polecam koledze kladzenia w pokojach przewodu 2,5mm gdyz niema to sensu 1,5mm wzupelnosci wystarczy 2,5mm jak najbardziej w lazience i kuchni ale tylko na gniazda oswietleniowe 1,5mm wystarcza w zupelnosci.Sam wymienialem cala instalacje w mieszkaniu wiec znam temat i moge sluzyc pomoca . Pozdrawiam 73!
  • #3 3061042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3061145
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    do kuchni i łazienki zwłaszcza gdzie bedą odbiorniki duzej mocy (pralka; kuchenka; czajnik itp) daj przewody 3x2,5 na resztę spokojne 1,5 wystarczy na pozostałe gniazda w pokojach i świetlenie

bezpieczeństwo ponad wszystko no chyba ze sie z domownikami pokłóciłeś
  • #6 3061183
    lesrog
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Warto pomyśleć też o odbiornikach, których być może jeszcze nie masz np: zmywarka, kuchenka el. 3-fazowa. Pamiętaj aby dla takich odbiorników zastosować osobne obwody. Nawet jeśli w tej chwili nie ma możliwości założenia tzw. "siły", warto taki kabel zainstalować już teraz; nie będziesz musiał w przyszłości pruć ścian. Ja do kuchni położyłem YDYp 5x4 (kuchnia el. z płytą ceramiczną może mieć kilka kW). Przemyśl też czy nie warto od razu płożyć instalacji telefonicznej i sieci komputerowej; na przyszłość jak znalazł. Instalację wykonujesz oczywiście jako TN-S. Przwody N i PE rozdzielasz przed różnicówką i punkt rozdzielenia uziemiasz pojedyńczym przewodem o przekroju nie mniejszym niż największy zastosowany w twojej instalacji. Możesz go podłączyć do pionu instalacji wodnej.
  • #7 3061497
    mavi
    Poziom 19  
    Dzięki Panowie za pomoc. Jasno i wyraźnie i o to mi chodziło. jeszcze mam jedno błache chyba pytanie. zapewne jest jakas norma ktora mówi na jakiej wysokości od podłogi powinny być zainstaowane gniazdka. Zauważylem, że w przypadku kontaktów to już jest "wolna amerykanka", ale gniazdka to juz chyba nie. Jeśli jest to określone to proszę o odpowiedż. Dzięki jeszcze raz.
  • #8 3069594
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Wejdź na stronę www.instalacjebudowlane.pl znajdziesz tam potrzebne informacje.
  • #9 3071505
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Na pokoje tez lepiej dac 3x2,5, moze przyjdzie potrzeba podlaczenia zelaska w pokoju, piecyka jak rury zamarzna od CO :) odkurzacza i wiele innych urzadzen, instalacja musi byc elastyczna.

Mozna tez zrobic tak ze do puszek do pokoju doprowadzasz 2,5 a dalej do poszczegolnych gniazdek 1,5 albo jeszcze inaczej laczysz poszczegolne gniazdka w pokoju pokoleji a nastepnie laczysz 1 z ostatnim tworzac jak by pętle.

Co do innych instalcja (telefon, sie LAN) nie mozna ich klasc blisko przewodow energetycznych bo beda zaklocenia. Zreszta coraz bardziej popularne i modne sa sieci bezprzewodowe. Telefony domowe zreszta tez.

rysunek pokazuje jak klasc kable i inne pierdoly...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic496058.html#2543806

Co do gniazdek oprocz kuchni i lazieni montujesz jak chce nawet na suficie jak chesz ;]
  • #10 3076087
    rop
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jeśli mozna chciałbym wtrącić trzy grosze.
    I tak:
    -W pokojach na gniazda kładzie się 3X1,5 lub 2,5 jak kto woli ( ja jestem zwolennikiem więcej obwodów,mniej gniazd na obwodzie .Więcej bezpieczników mniejszego nominału) a jeśli 3x to należy go gdzieś podłaczyć z tego co wiem to do bolca:) a więc w pokoju gniazda z bolcem
    -ktos powiedział żelazko i ma racje -- tylko jak? żelazko ma wtyczke z bolcem więc ???
    Kończąc -zwrocie uwagę iz radio ma płaską wtyczkę i wchodzi pod bolec, komputwer wtyczke z bolcem,żelazko również .Według mnie producent nie dał tego bez kozery bo miał taki kaprys.:)
    Specjanie nie opieram sie na przepisach ,Pozostawiam za to logikę i zdrowy rozsądek :)
  • #11 3077836
    mavi
    Poziom 19  
    Co do sieci i telefonu to zgadzam sie ze bezprzewodowe systemy staly sie już tańsze i bardziej użyteczne. Lecz co z kablem antenowym i głośnikowym?? Wszystkie kable od kina chowam w scianach i nie chcę mieć nieprzyjemnego buczenia, tym bardziej ze sam sprzęt mam niezłej jakości. Proszę o określenie w cm ile mam pozostawic miejsca miedzy tunelami rytymi w scianach na przewody na przewody 230 V a koncentrykiem i kablami głośnikowymi.

pzdr.
  • #12 3079846
    lukaszluki
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    "Przwody N i PE rozdzielasz przed różnicówką i punkt rozdzielenia uziemiasz pojedyńczym przewodem o przekroju nie mniejszym niż największy zastosowany w twojej instalacji. Możesz go podłączyć do pionu instalacji wodnej."
    proszę wyjaśnić te słowa bo wydaje mi się ze nie można samowolnie uziemiać punktu rozdziału przewodów tzn. bez pozwolenia właściciela rur (wodociągi, spółdzielnia mieszkaniowa itp.).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono wymianę instalacji elektrycznej w mieszkaniu z płyty, ze szczególnym uwzględnieniem doboru przekrojów przewodów i rozmieszczenia gniazdek. Zaleca się stosowanie przewodów 3x1,5 mm² w pokojach, aby zapewnić możliwość podłączenia urządzeń z bolcem ochronnym, takich jak komputer czy żelazko, mimo że nie wszystkie gniazdka muszą mieć styk ochronny. W kuchni i łazience, gdzie występują odbiorniki o dużej mocy (pralka, kuchenka, czajnik), wskazane jest użycie przewodów 3x2,5 mm². Oświetlenie w tych pomieszczeniach może być realizowane przewodami 1,5 mm². Podkreślono znaczenie stosowania zabezpieczeń różnicowoprądowych (RCD) w kuchni i łazience oraz wykonania instalacji w systemie TN-S z oddzielnym rozdziałem przewodów neutralnego (N) i ochronnego (PE) przed różnicówką. Wskazano na konieczność osobnych obwodów dla urządzeń trójfazowych, takich jak kuchenka elektryczna, oraz zalecenie instalacji przewodów o większym przekroju (np. YDYp 5x4 mm²) dla takich odbiorników. Poruszono także kwestie instalacji telefonicznej i sieci komputerowej, z uwzględnieniem unikania zakłóceń przez odpowiednie oddalenie przewodów niskonapięciowych od przewodów energetycznych. W kwestii montażu gniazdek zwrócono uwagę, że normy określają wysokość ich instalacji, jednak w praktyce często jest to dowolne. Wskazano również na konieczność zachowania odpowiednich odległości między przewodami 230 V a kablami koncentrycznymi i głośnikowymi, aby uniknąć zakłóceń. Poruszono temat uziemienia punktu rozdziału przewodów N i PE, podkreślając, że nie powinno się tego wykonywać bez zgody właściciela instalacji wodnej lub spółdzielni mieszkaniowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA