logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T41 - skaczący obraz i zawieszanie przez zimny lut pod chipem grafiki

darrrrek 06 Gru 2007 20:17 3731 17
REKLAMA
  • #1 4559162
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Witam !

Mam problem z laptopem T41 IBM, skacze obraz jak sie laptopek nagrzeje, lub jesli nim ruszam. Stawiam na zimny lut pod chip'em karty graficznej bo tasiemką ruszalem, wypinalem jej wtyki i wpinalem na nowo, jednak nic to nie pomoglo. Jesli obraz juz zacznie wariowac to koncowym efektem jest zawieszenie systemu, i kilka prób aby znowu uruchomic laptopa i tak w koło. Firmy sporo za to biorą, czytalem ze wiele osób naprawiło tą usterke używac lutownicy Hot Air i dmuchając od spodu PCB w miejscu gdzie znajduje sie chip. I teraz pytanko...czy taki chip wytrzyma temperature jezeli dmuchne na niego od góry ???

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 4559214
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    Powinien wytrzymać. Optymalnym sposobem jest grzanie od dołu i od góry na dwa hoty lub jednym na zmianę!
  • #3 4559522
    darrrrek
    Poziom 22  
    Jeszcze pytanko co do sposobu podgrzewania, płyte trzymam chipem do góry, i grzeje od spodu, czy chip w tym momencie nie zjedzie na bok jezeli cyna sie nagrzeje ?? i tak samo jezeli grzeje od góry, czy powietrze z HA nie przesunie chipu ?? na ile stopni ustawic HA ??
  • #4 4559560
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    darrrrek napisał:
    Jeszcze pytanko co do sposobu podgrzewania, płyte trzymam chipem do góry, i grzeje od spodu, czy chip w tym momencie nie zjedzie na bok jezeli cyna sie nagrzeje ??

Chip nie zjedzie, ale radzę nie ruszać plytką, a już broń cię dotykać chipu. Sam "popsułem" tak Ati 9800, kiedy niechcący dotknąłem wygrzewaną właśnie kość BGA... :(
  • #5 4559614
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Witam , radziłbym od spodu podgrzewaczem , od góry bedziesz mógł hot-em dać mniejszą temp i nie przegrzejesz ...

taka zabawa od dołu i góry na przemian bez sensu , nie podgrzejesz równomiernie , nie poprawisz wszystkich punktów

no i oczywiście flux
  • #6 4559694
    darrrrek
    Poziom 22  
    hmmm...najpierw chce od dołu pogrzac, jak to nie da rezultatu to sprobuje od góry z kilku stron naprzemiennie.

Do picador: pisząc mniejszą temperature, jaką masz na mysli mniej wiecej ?? nie wiem jaka jest znosna dla ukladow tego typu a zeby dala rade przytopic cyne. Aha i ten flux...w ktorych miejscach go nalozyc ?? na krajach chipu tak zeby w czasie podgrzewania wlal sie pod obudowe i dotarl do cyny ?? Jezeli bede grzal od spodu to jest sens nakladac flux ??

Jaki polecacie flux ?? milem gdzies ale taki z kawalkami cyny wiec sie raczej nie nadaje, po nagrzaniu go HA pojawialy sie male kropelki cyny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4559772
    picador
    Poziom 33  
    Zauważ , że w hot masz małą dyszę jak na chip grafiki, a ważne jest by podgrzewany był na całości Ja bym od spodu na kwarc dał 320 , i od góry stopniowo zwiększał temp. , od 320 zaczynając ... Wtedy grzanie od góry będziesz mógł ograniczyć do max. krótkiego czasu, a grzejąc raz góra - dół możesz sie bawić i 15 minut, a to jest za długo
    Natomiast FLUX dajesz na cały układ, nawet gdybyś grzał tylko od spodu, dając flux polepszasz "kondycję" stopu i jakby zmniejszasz temp topnienia.
    Poćwicz sobie na innych układach pracę z flux-em i bez.
    FLUX oczywiście RMA7 :idea:
    Poprawiłem TJT
  • #8 4559919
    darrrrek
    Poziom 22  
    dzieki za pomocne odpowiedzi, chip jest gdzies wielkosc 2x2,5cm ciekaw jestem czy przy HA bedzie taka koncowka bo aktualnie go nie mam w domu.
    Troche to skomplikowanie wyglada, i im dluzej to czytam to tym bardziej mam ochote dac laptopa do firmy ktora przelutuje mi uklad za 183 zl. Dają na to 1 miesiac gwarancji. Dziekuje za pomoc jak bede mial pytanie to sie odezwe jeszcze :)

Dodano po 19 [minuty]:

jeszcze mam pytanko jak sie ma temp 320 i wiecej do soldermaski i laminatu, nie zacznie sie przypalac soldermaska lub laminat ??:)

Dodano po 5 [minuty]:

i jak rozumiem wszystkie elementy znajdujace sie wokol ukladu zabezpieczyc srebrna folia ??:>:> tą do pakowania kanapeczków :>
  • #9 4560078
    erykos
    Poziom 12  
    Witam miałem podobny problem z t40 na Ati9000,wygrzałem HA temp320 przy użyciu topnika rf800 tylko uwaga na sposób grzania żeby chip się za bardzo nie rozgrzał bo grozi to przegrzaniem i wypłynięciem cyny powodzenia
  • #10 4560120
    darrrrek
    Poziom 22  
    erykos dzieki za odp. A powiedz mi z ktorej strony grzanie pomoglo ?? od dolu czy z góry ?? i czy zabezpieczales czyms okoliczne uklady smd itd.. ??
    Interesuje mnie jeszcze, jezeli grzeje od góry to puszczac powietrze prostopadle na uklad czy pod kątem wprowadzac je z kazdego boku, pod kątem widac te "kuleczki" cyny.
  • REKLAMA
  • #11 4560133
    picador
    Poziom 33  
    Zawsze grzeje się prostopadle, jeżeli powietrze puścisz pod kątem to wydłużasz czas nagrzewania ...
  • REKLAMA
  • #12 4560166
    erykos
    Poziom 12  
    Ja robiłem to na zasadzie grzania pod kątem z wyczuciem w koło układu nie na środku dopiero jak wystygnie z boków można troche srodek rób to z góry i zabezpiecz płyte przed wstrząsem w HA trzeba się wczuć.
    Uważaj na gniazdo procesora jet bardzo podatne na temperature w trakcie grzania staraj się podgrzewać też płyte koło chipu grafiki oczywiście stosując metodę koła pozdrawiam
  • #13 4560201
    darrrrek
    Poziom 22  
    mam sporo plyt glownych z PCtów to poćwicze najpierw dzieki :)
  • #14 4560384
    picador
    Poziom 33  
    Jeżeli zamierzasz użyć tylko HA to najpierw podgrzej sobie większy obszar wokół procka , bo pozostała część płyty w tej sytuacji posłuży za radiator ... , po to stosuje się wstępne podgrzanie podgrzewaczem kwarcowym obszaru na którym chcemy pracować :idea:
  • #15 4561003
    darrrrek
    Poziom 22  
    Przesylam foto płyty głownej, wokol ukladu jest troche malo miejsca mam nadzieje ze nic nie uszkodze podczas grzania.
    IBM T41 - skaczący obraz i zawieszanie przez zimny lut pod chipem grafiki
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #16 4561062
    picador
    Poziom 33  
    Jak się domyślam procesor masz w centralnej częsci fotki , proponuje byś odpuscił sobie , samym hot-em tego nie zrobisz , masz dwie warstwy na procku , a układy z tego co widzę są klejone , przy grzaniu od spodu nie ruszysz kulek , a jak dasz od góry wypłyną kulki z górnych układów ...
  • #17 4561159
    erykos
    Poziom 12  
    Witam tak jak pisałem miałem ten sam problem z T40 radeon 9000 i w moim przypadku HA pomógł ale robiłem to na własne ryzyko i udało się laptop działa bezproblemowo,jest możliwe że usterka może tkwić w innej część płyty i nie musi to być zimny lut,pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

może tak,spróbuj przykleić do układu grafiki kawałek blaszki miedzianej i połącz ja z radiatorem procka, oczywiście daj troche pasty pod blaszke i zobacz czy coś pomoże.
  • #18 4561549
    darrrrek
    Poziom 22  
    Jeden z serwisow GSM jest w stanie sie tego podjąć, ja sie tym lepiej bawic nie bede...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa IBM T41, w którym obraz skacze i system się zawiesza po nagrzaniu, co wskazuje na zimny lut pod chipem karty graficznej. Zalecane jest użycie lutownicy Hot Air (HA) do podgrzewania układu graficznego, najlepiej od spodu płyty głównej, z ewentualnym dołożeniem podgrzewania od góry na zmianę, aby równomiernie rozgrzać chip i poprawić połączenia lutowane. Temperatura podgrzewania powinna zaczynać się od około 320°C, z uwzględnieniem krótkiego czasu nagrzewania, aby nie uszkodzić soldermaski i laminatu. Niezbędne jest stosowanie topnika (flux), najlepiej typu RMA7, nakładanego na cały układ, co ułatwia rozpuszczenie cyny i poprawia jakość lutowania. Podczas podgrzewania należy unikać przesuwania chipu i zabezpieczyć okoliczne elementy SMD, np. folią aluminiową. Wskazane jest wcześniejsze podgrzanie większego obszaru wokół procesora, aby uniknąć uszkodzeń termicznych. Niektórzy użytkownicy potwierdzają skuteczność metody, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia i dlatego rozważane jest oddanie laptopa do serwisu, gdzie przelutowanie kosztuje około 183 zł z miesięczną gwarancją. Alternatywnie proponowano eksperyment z przyklejeniem miedzianej blaszki do układu graficznego i połączeniem jej z radiatorem procesora, co może poprawić chłodzenie i stabilność połączeń lutowanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA