logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki wybrać do kolumn Alton 80? Wymiana i modernizacja

8walus8 07 Gru 2007 08:08 1149 7
REKLAMA
  • #1 4560713
    8walus8
    Poziom 2  
    witam mam kolumny alton-a o takie:
    http://www.allegro.pl/item278695911_alton_80_sam_a_zobacz_naprawde_warto_.html
    orginalne nic nie zmieniane chciałem wymienić je na nowe tzn wymienić głośniki prosze o pomoc w wyborze głośników bo naprawdę się nieznam na tym.Doradzcie jakie to mają być głośniki i czy wystarczy tylko wymienić głośniki czy trzeba coś więcej.Ogólnie grają w miarę ok tylko są w stanie "rozkładu";) z góry dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 4560807
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3395
    To głupie pozbywać się oryginałów - głośniki tonsil doskonale się regeneruje.
  • REKLAMA
  • #3 4560935
    8walus8
    Poziom 2  
    łatwiej jest kupić nowe napewno;) wolałbym kupić podłonczyć i żeby działało a nowe to zawsze coś...chyba,że to duże koszta wyjdą?a regeneracja dla raczej mało zaawansowanej osoby jest możliwa?
  • REKLAMA
  • #4 4560973
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Witam,
    pewnie że taniej wyjdzie regeneracja - na all..o kupujesz resor górny (kup oryginalny piankowy, nie gumowy) i wklejasz na butapren. Specjalnych zdolności manualnych mieć nie trzeba. Najważniejsze że pozostajesz przy oryginalnych głośnikach - taniej i jaka satysfakcja :D
    Pozdrawiam
  • #5 4561030
    8walus8
    Poziom 2  
    pomyślę nad regeneracją,ale też chciałbym się zoriętować ile by mnie wyniosły nowe i jakie głośniki miałbym kupić;) proszę o jakieś wskazówki;) linki itp.dzięki
  • Pomocny post
    #6 4561108
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    nares napisał:
    To głupie pozbywać się oryginałów - głośniki tonsil doskonale się regeneruje.

Zgadzam sie z kolega orginaly tonsila byly liczone do konkretnej obudowy i nieorginalne glosniki zagraja gorzej w tych obudowach ze wzgledu na rozbierznosc parametrow pomiedzy glosnikiem a obudowa .

|Dla mnie jest to glupota jezeli ludzie sie pozbywaja uszkodzonych glosnikow tonsila , a to przeciez tylko wkleic pianke i bedzie jak z fabryki
  • REKLAMA
  • #7 4561122
    8walus8
    Poziom 2  
    dzięki.teraz chyba dotarło do mnie to;) no to wymienię co trzeba:) teraz bym prosił o jakieś dokładniejsze info co mam kupić...może jakieś linki.I jak możecie opiszcie jak wygląda wymiana tej "pianki".
  • #8 4564038
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    Jeśli chce ci się podjechać do wrocka, mogę polecić bardzo dobry i sprawdzony zakład który regeneruje, masz wtedy pewność że wszystko jest cacy zrobione. Info na PW.

PS. Proszę się na mnie nie rzucać że regeneracja to łatwe, proste, itp - ja np. lubię zrobić wiele rzeczy sam, ale głośnika się nie dotknę, dlatego podrzucam alternatywny pomysł :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany głośników w kolumnach Alton 80. Zalecane jest zachowanie oryginalnych głośników Tonsil poprzez ich regenerację, która polega głównie na wymianie pianki resoru górnego na oryginalną piankową (nie gumową) przy użyciu kleju butapren. Regeneracja jest tańsza i pozwala zachować parametry akustyczne dopasowane do obudowy, co wpływa na jakość dźwięku. Wymiana na nowe, nieoryginalne głośniki może pogorszyć brzmienie ze względu na różnice parametrów. Regenerację można wykonać samodzielnie bez specjalistycznych umiejętności manualnych lub zlecić sprawdzonemu zakładowi, np. we Wrocławiu. Autor pytał również o konkretne modele nowych głośników i ich ceny, jednak rekomendacje skupiły się na regeneracji oryginałów jako najlepszym rozwiązaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA