logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zabezpieczenie różnicowoprądowe na kablu? Schemat połączeń

marcin elek 07 Gru 2007 14:16 3798 11
  • #1 4561656
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    chce sobie zrobić na kablu zabezpieczenie różnicowe prądowe i nie wiem jak to połączyć narysujcie mi to na schemacie

dorysujcie co trzeba
    Załączniki:
    • Jak podłączyć zabezpieczenie różnicowoprądowe na kablu? Schemat połączeń b.JPG (12.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4561662
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Chodzi o prąd stały?
  • #3 4561878
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Kolego Marcin radzę powyższą pracę zlecić elektrykowi a samemu
    nie eksperymentować ,gdy niema się o tym zielonego pojęcia.:!:
  • #4 4561933
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6161
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika
  • #5 4562434
    rserej
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Nie robi się zabezpieczeń różnicowo -prądowych na przewodzie.Po rysunku domyślam się że chodzi o różnicówkę jedno fazową.Wyłączniki różnicowe mają oznaczone gdzie się podłącza przewód zerowy,a gdzie fazowy i to musi być przestrzegane.Montując taki wyłącznik na przewodzie w zależności do jakiego gniazdka włożysz wtyczkę albo trafisz z odpowiednimi połączeniami lub nie.Myślę też że żaden elektryk o zdrowych zmysłach takiego podłączenia ci nie zrobi,a już na pewno nikt Ci nie pomoże w robieniu takich rzeczy na tym forum (przeczytaj regulamin).Pozdrawiam.
  • #6 4562517
    marcin elek
    Poziom 17  
    Dobra skoro różniócówka odpada to w jaki sposób mogę sobie zrobić coś w rodzaju bezpiecznika żeby jak zewrze się dwa przewody to wywalił mi to a nie w centralnych bezpiecznikach no i jeżeli oczywiście przekroczę pewien pułap amperów przypuśćmy 16A.

Dodano po 3 [minuty]:

A przecież będę korzystał z gniazdek z bolcem w takim wypadku niema raczej szans zamiany zawsze mogę wetknąć probówkę do gniazda przed rozpoczęciem pracy
  • #7 4562531
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    a to powiedz mi dlaczego żaden elektryk takiego czegoś nie zrobi ?
    różnicówka ma za zadanie chronić - to ze na kablu coś jest nie oznacza ze musi być zrobione byle jak - nawet jeżeli w kontakcie nie ma osobnego zera i PE tylko jest połączone to i tak z punktu widzenia "instalacji" jest to połączanie "przed różnicówką"- (podobny do ) tn-c-s
    jeżeli mi powiesz co takiego złego jest w dodatkowej ochronie to moze sie zgodzę bo na razie uważam ze elektryk który z niewiadomego powodu odmawia wykonania dodatkowej ochrony to dupa a nie elektryk
    (tak poza tym każda rozdzielnica budowlana RB to swego rodzaju przedłużacz a tam przecież są obwody chronione)

Co do podłączenia w większości przypadków doprowadzamy sieć od "góry" a wyjście jest z dołu -przez różnicówkę przepuszczamy tylko L i N a PE poza róznicówką

Jeżeli wszystko jest ok to prąd wypadkowy w PE jest równy 0 - jeżeli różnica prądów w przewodach Li N jest większa od zadnej wartości, (30 mA dla ochrony przeciwporażeniowej oraz 100mA dla ochrony przeciwpożarowej), to prąd wynikający z tej różnicy płynie w przewodzie PE lub inną drogą (np zwarcie doziemne),a róznicówka rozłącza obwód- [/b]
  • #8 4562558
    marcin elek
    Poziom 17  
    TO co ja mam zrobić ??
  • #9 4562653
    rserej
    Poziom 19  
    Kup listwę z zabezpieczeniem nadprądowym i nie kombinuj.
  • #10 4562702
    marcin elek
    Poziom 17  
    człowieku listwa na wkładka topikowych i wymiana za każdym razem? to ma mieć zastosowanie na estradzie a nie w małym pokoju w domu do podłączania komputera
  • #11 4562873
    rserej
    Poziom 19  
    Widzę że nie potrzebujesz rad tylko przytakiwania swoim pomysłom.Przypominam że chodzi o napięci które jest groźne dla zdrowia i życia.Kolega rdt przytacza tu przykład z rozdzielnią budowlaną myślę że niezbyt trafny.Rozdzielnie budowlane podłącza uprawniony elektryk (przynajmniej tak powinno być),poza tym nikt tam nie lata z wtyczką od gniazdka do gniazdka z reguły są podłączone na stałe a dopiero od nich ciągnie się przedłużacze,rozdzielnie budowlane to rozdzielnie trójfazowe i nawet jeśli są na wtyczkę to niema możliwości zamiany miejscami przewodu zerowego z fazowym,poza tym mają one zrobione pomiary.
  • #12 4563109
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    Kolego Rserej z całym szacunkiem - mylisz sie - ktoś mu już pomógł to 1
    2 to jest różnicówka - czyli zabezpieczenie - dotrze to do Ciebie wreszcie - to nie jest FR301 ani nawet R301 ani nawet rozlącznik S
    to jest róznicówka - dlaczego zakładasz ze jak jest coś "na kablu" to musi być to źle zrobione - są bryzgoszczelne pojedyncze osłony rozłączników -i jezeli chce to kolega zrobić zgodnie z prawidłami sztuki to wlasnie taką obudowę powinien zastosować - Aha i jeszcze jedno
    kolego marcin elek - po co Ci ta różnicówka co ma za zadanie chronic?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic814835.html
    Ponadto - kwestia dorabiania czegokolwiek - nie w działach serwisowych. Temat zamykam.
    [Mirek Z.]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zabezpieczenia różnicowoprądowego (różnicówki) na kablu oraz schematu połączeń. Uczestnicy podkreślają, że wyłączniki różnicowoprądowe powinny być montowane zgodnie z oznaczeniami przewodów fazowego (L) i neutralnego (N), a przewód ochronny (PE) nie jest prowadzony przez różnicówkę. Montaż różnicówki bezpośrednio na kablu, zwłaszcza w formie przenośnej, jest niezalecany i może być niebezpieczny. Zaleca się, aby instalację wykonywał wykwalifikowany elektryk. W przypadku potrzeby zabezpieczenia prądowego na kablu sugerowane jest użycie listwy z zabezpieczeniem nadprądowym, choć autor dyskusji wskazuje na niewygodę stosowania wkładek topikowych w zastosowaniach mobilnych, np. na estradzie. Poruszono także kwestie różnic między instalacjami stałymi a przenośnymi oraz bezpieczeństwa użytkowania. Wskazano, że rozdzielnie budowlane są podłączane przez uprawnionych elektryków i mają odpowiednie zabezpieczenia, co różni je od samodzielnych, improwizowanych rozwiązań na kablu. Ostatecznie podkreślono, że różnicówka jest urządzeniem ochronnym, które musi być stosowane zgodnie z zasadami sztuki elektrycznej i normami bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA