logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu Windows XP na nowym komputerze, problemy.

karamba26 08 Gru 2007 05:46 2588 20
REKLAMA
  • #1 4564171
    karamba26
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Ssytem nie chcial sie zainstalowac na nowym komputerze. Nie mogl przekopiowac plikow do instalacji. Jak juz sie zainstalowal to mam teraz z nim duze problemy. Ciagle wyskakuja jakies bledy i niebieski ekran. Nie moge go tez wylaczyc. Resetuje sie i wlacza od nowa. Dopiero za ktoryms razem moge go wylaczyc.

Koledzy z elektrody pisali ze moze to byc wina zasilacza albo pamieci ram.

Taka mam obudowe - easy touch 3006a long p4 ppfc500
    Jest ona z zasilaczem chyba 500 watt. Nie moge zajzec do srodka bo sa plomby gwarancyjne.

Model : Easytouch speed e2160/2/250/8400-512/drw
    Producent - pronox technology s. a.

Dolaczam logi z programu aida32
    Załączniki:
    • Report aidaa32.txt (267.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4564173
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Jeżeli masz zaplombowaną obudowę to zanieś komputer do serwisu. Niech przy Tobie pokażą, że wszystko pracuje poprawnie. Plombowanie obudów kojarzy mi się zawsze z ukryciem czegoś wewnątrz, być może masz jakiś niemarkowy zasilacz w środku. Działaj póki masz gwarancję - wszak mówi ona, iż producent gwarantuje poprawne działanie sprzętu przez 2 lata. Reklamuj dotąd, aż wszystko będzie śmigać OK
    Pozdrawiam
  • #3 4564318
    majselbaum
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    easy touch to straszny syf "produkowany" przez pronox w chinach.
    od jakiegoś czasu przestałem kupować wszystko co ma znamiona "wyprodukowano dla pronox albo przez pronox". u ciebie winny prawdopodobnie zasilacz. to i tak dziwne, że po tygodniu się nie spalił. u mnie było tak, że obudowa z zasilaczem kupionym w pronoxie zazwyczaj spalała się po ok. 3miesiącach u klienta.

a jak z pamięciami? sprawdzałeś mem testem?
  • REKLAMA
  • #4 4564326
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Jest to gwarancja "sklepowa" także to co się w środku tam dzieje to tego nie wie nikt... Osobiście widziałem bardzo ciekawe obrazki w takowych sklepowo składanych kompjuterach ;)
    Moim zdaniem to winny tutaj może być zasilacz, wadliwa pamięć, lub jakiś knflikt sprzętowy... Nie sprawdzisz tego jednak bez rozebrania komputera na części i przetestowania każdego podzespoły oddzielnie...
    Na Twoim miejscu zaniósłbym komputer do tego sklepu i poprosił ich o pokazanie że wszystko działa jak należy, żeby zainstalowali przy Tobie system (albo chociaż uruchomili jakiegoś linuxa live-cd, z regóły są bardzo wrażliwe na wszelakie nawet drobne nieprawidłowości w sprzęcie).
    A jeśli za naprawę zechcą jakieś pieniądze to kłuć się o swoje, bo jakby nie było to dostałeś komputer który nie działa tak jak powinien, co bynajmniej nie jest Twoją winą.
    To byłoby chyba tyle w tym temacie, życze powodzenia i pozdrawiam.
  • #5 4564357
    karamba26
    Poziom 23  
    Podobno byl testowany za pomoca LINUXA i dzialal poprawnie..

Mam w domu jakas wersje stara linuxa i postaram sie ja zainstalowac i sprawdzic jak sie zachowuje komputer.

Przeprowadzilem test memtestem86 v1.70 pod dosem i wyrzucilo mi 4 errory po 1 godz i 15 minutach sprawdzania.

Byly takie adresy:

0007f7941a0
    0007febc1e0

Czy takie problemy z systemem moga byc spowodowane np. wirusami. Chcialem zainstalowac AVASTA i przeskanowac komputer ale po instalacji nie mam takiej mozliwosci. Wogole program antywirusowy nie chce sie uruchomic.
  • REKLAMA
  • #7 4567875
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: karamba26
    Masz uszkodzoną pamięć - ma być ZERO BŁĘDÓW!
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic658189.html
  • #8 4567886
    koniar1787
    Poziom 2  
    a od kiedy masz tego kompa ?? kupowales go niedawno jak tak to to nie jest zaden wirus albo jesli miales komputer podlaczony do sieci to mogl by ci sie jakis trojan wkrasc ja zawsze nie podlaczam sie do sieci kiedy instaluje windowsa i jak narazie komputer dziala jest sprawny dziala poprawieni. A co do wyskakiwania bledow to najprawdopodobniej jest to przyczyny pamieci bo to niejest mozliwe zeby zasilacz poszedl ale jak mowia koledzi ze to jest wielkie g... to tez moze byc przyczyna tego ale nie powinno raczej pamiec masz uszkodzona bo bez pamieci to ani rusz przy instalacji windowsa
  • #9 4568059
    thrower
    Poziom 23  
    Jeśli masz jakieś błędy w memteście to jest to ewidentnie problem z pamiecią, jednak aby wyniki testu były w miarę pewne należało by je przeprowadzić dla każdej kości pamięci z osobna. Wtedy jeśli dla żadnej z nich osobno nie będziesz miał błędów, winny może być kontroler pamięci który np. może w jakiś sposób nie radzić sobie z obsługą tych 2 kości naraz (jeśli pamięć pracuje w dualu to kontroler ma problemy z dualem dla tych kości). Natomiast jeśli dla którejś z kości będziesz miał błędy to już masz prawdopodobnego winowajcę.
    Przyczyną błędów w pamięci może być też zasilacz który nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania komputera na prąd. Sam miałem kilka razy bardzo podobne problemy z instalacją systemu (nie chcialo kopiować plików, za każdym razem innego) i właśnie zmiana zasilacza często problem rozwiązywała.
    Jeśli masz komputer na gwarancji to zanieś go po prostu do serwisu i poproś żeby go przy tobie odpalili i udowodnili że wszystko działa tak jak powinno (instalacja systemu, memtest, jakiś 3dmark, prime95). Wina jest ewidentnie gdzieś po stronie sprzętu (pamięć lub zasilacz)
  • #10 4568735
    karamba26
    Poziom 23  
    Dzis znowu przystapilem do nowej instalacji win xp. Teraz dokonalem instalacji z partycji d gdzie wczsniej zgralem plytke winxp i zainstalowalem system na partycji e.

Instalacja przebiegla bez zadnych problemow. Trwalo to okolo 30 minut. System sie uruchomil i dziala normalnie. Zainstalowalem AVASTA home i przeskanowalem caly dysk. Jest bez wirusow.

System instalowalem bez uzywania sieci i internetu (odpiety kabel sieciowy).

Wlaczylem pozniej memtesta86 pod dosem i znowu wykryl bledy w pamieci ram. Pojawily sie w tescie piatym Test 5 [Block move, 64 moves] i szostym Test 6 [Moving inversions, 32 bit pat]

Moj pamiec w memtest - ram 265 mhz DDR530 / cas : 4-4-4-12 / dual channel

Memtest 86+ skonfigurowalem naciskając na początku testu C, potem 2, 3, 3, 3.

Testowalem dwie kosci na raz. Nie moge przetestowac oddzielnie bo mam plomby na obudowie.

Dziwne ze teraz system sie zainstalowal bez problemow i dziala.

W tym poscie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic658189.html Kolega Jack14 napisal ze memtest wykryl ze jest to wina zasilacza. Jak mem test mogl mu to zasugerowac??
  • #11 4568956
    thrower
    Poziom 23  
    Nie mam pojęcia skąd on mógł takie informacje w memteście wziąć... Ale może ma jakąś magiczną wersję memtesta :D
    Jeśli nadal masz błędy w pamięciach, to ja bym na twoim miejscu zaniósł komputer do serwisu i powiedział że komputer pracuje niestabilnie, niestabilność jest bardzo nieregularna i nie da się jej tak "na zawołanie" wywołać, jednak memtest wykazuje błędy w pamięci, a co za tym idzie pamięć jest uszkodzona i chcesz żeby ci ją wymienili na sprawną, plus żeby przy tobie zrobili memtesta aby udowodnić że wszystko jest w porządku.
    Inne rozwiazanie nie przychodzi mi do głowy, pozostaje Ci użerać się z kolesiami w sklepie... Ew tak jak wcześniej napisałem P***RZ*Ć te plomby bo jeśli masz na fakturze/rachunku wyszczególnione poszczególne komponenty zestawu to nie ma racji bytu coś takiego jak "gwarancja na komputer" i owe plomby. A po zerwaniu nie mieliby nawet prawa marudzić jeśli chciałbyś zareklamować np sam dysk który osobiście byś wyjął, albo samą karte graficzną lub cokolwiek innego.
  • REKLAMA
  • #12 4574120
    karamba26
    Poziom 23  
    Komputer został wymieniony na nowy. System zainstalowany bez problemu.

Po instalacji okazało sie dysk zamiast miec literke c: ma h:

C d e i f to napedy usb do odczytu kart pamieci. Mam z przodu obudowy takie zlacze. Dysk g to nagrywarka dvd. Dopiero jako H: mam dysk twardy.

Co zrobic aby dysk byl jako c: a naped dvd d:.
  • #13 4574341
    thrower
    Poziom 23  
    Po 1 to zlituj się i podziel ten dysk na partycje :D A co zrobisz jak Ci się pewnego dnia wysypie system i trzeba będzie formata zrobić a Ty masz tylko 1 partycję i na niej wyszystkie dane? :D
    Z mojego doświadczenia wynika że musiało być coś przy instalacji systemu "skaszanione" bo XP zawsze "swój" dysk systemowy ustawia jako C, potem kolejno: pierwsza partycja z drugiego dysku (jeśli takowy jest), dalej pozostałe partycje z pierwszego dysku, następnie z drugiego dysku, potem napędy CD/DVD, a na końcu wszelakie czytniki. Przynajmniej za każdym razem jak instalowałem XP to napędy były ustawione jeśłi nie w taki to w bardzo podobny sposób, nawet jeśli fizycznie na wcześniejszej pratycji był zainstalowany inny system to XP i tak swoją partycję "widział" jako C:
    Wydaje mi się że w tym wypadku powinno być tak samo, może spróbuj zainstalować jeszcze raz system (tym razem dzieląc dysk na partycje, na system spokojnie starczy 10gb i jeszcze duzo miejsca na jakies programy zostanie, zakladajac ze gierki itp bedziesz instalowac na innej partycji).

Ale jeśli bardzo koniecznie chcesz mieć jedną partycję to "prawym na mój komputer > zarządzaj > magazyn > zarządzanie dyskami" a dalej już sobie powinieneś poradzić (żeby jakaś litera była dostępna do użycia, najpierw musisz ją zwolnić)
  • #14 4574415
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    thrower napisał:
    Nie mam pojęcia skąd on mógł takie informacje w memteście wziąć... Ale może ma jakąś magiczną wersję memtesta :D ...

Będziesz też miał pojęcie jak wejdziesz na stronę
    www.memtest86.com/tech.html
    i przeczytasz Online Commands.
    Zresztą to samo jest w pliku Readme.txt w instalatorze Memtestu. Trzeba tylko nauczyć się czytac instrukcje.
  • #15 4575098
    karamba26
    Poziom 23  
    Przywiozłem komputer. Zaczalem instalowac windowsa.

Zabootowalem cd i wlaczylem formatowanie ntfs calego dysku. Mysle sformatuje caly dysk a pozniej przy pomocy partition magica podziele go na partycje.

Patrze a formatowanie cos dlugo sie ciagnie (dysk 250 GB). Polozylem sie i przysnalem. Obudzilem sie jak juz trwala instalacja Xp-ka. Komputer sam sie zresetowal i przeszedl do instalacji.

Na ekranie było okno oferujące o możliwość wyboru języka i układu klawiatury.

System sie zainstalowal wiec doinstalowalem cala reszte (sterowniki i oprogramowanie).

Chce dzielic na partycje odpalam PM a tu patrze system jest na dysku H:. Wyłaczylem te cztery napedy usb i nic to nie dalo. Podzielilem dysk na 3 partycje i te dwie nowe dostaly znaczniki C: i D:.

Tylko ta systemowa ma ciagle H:

Nie chce mi sie znowu formatowac i na nowo tego wszystkiego instalowac. Jesli jest jakas inna mozliwosc naprawy niz format i ponowna instalacja to bym z niej skorzystal. Jesli nie to tak zostawie.
  • #16 4575247
    thrower
    Poziom 23  
    Samo wyłączenie napędów czy też czytników literek Ci nie poprzestawia. Musisz sobie to jeszcze przy pomocy np wspomnianego PartitionMagica skorygować. Zmiana litery partycji systemowej w PM jest możliwa, tylko kwestia chęci żeby poszukać tej opcji :) (jest napewno, tylko w tej chwili nie pamiętam dokładnie gdzie, ponieważ dawno z PM nie korzystałem, może "change drive letter"?)
  • #17 4575272
    karamba26
    Poziom 23  
    Mam PM-a 7.0 i tam nie ma takiej opcji.

Czy wogole jest mzoliwosc zmiany litery partycji systemowej gdy uruchomiony jest system z tej partycji?

Czy pm-a mozna uruchomic pod dosem.
  • #18 4576563
    thrower
    Poziom 23  
    Napewno jest tam na 110% możliwość zmiany litery dysku, jeśli jednak nie możesz jej znaleźć to opisałem Ci wcześniej sposó zrobienia tego przy pomocy narzędzi dostępnych w windowsie (na 100% działa).
    Zmiana litery dysku partycji systemowej jest możliwa, sama zamiana następuje poza systemem (powiedzmy ze podczas bootowania)
    PartitionMagic sam uruchamia się w takim trybie jakby "wirtualnego dosa" (w trakcie bootowania, jednak przed rozpoczęciem ładowania samego systemu) i tam dokonuje wszelakich operacji których nie może wykonać przy działającym systemie.

Ok właśnie przed chwilą wygrzebałem jakiegoś PM i oczywiście jest tam opcja zmainy litery dysku (partycji). Może po prostu nie poszukałeś odpowiednio dobrze? ;)
    PPM na interesującą się partycję > advanced > change drive letter...
    a dalej już sobie powinieneś poradzić
  • #19 4577673
    karamba26
    Poziom 23  
    O kurcze naprawde jest taka opcja w Pm-ie.

Jak zaczalem to robic to pokazal sie komunikat ze jesli zmienie litere partcji to moze byc pozniej problem z bootowaniem systemu.

Czy jak zmienie H: na c: to system xp sie zabotuje. Przeciez teraz ma w komendzie botujacej zapisane H. Pm zmieni mu w istawieniach na C. Moze on ingerowac w pliki systemowe w msconfigu?
  • #20 4577766
    thrower
    Poziom 23  
    Możliwe że mogą wystąpić jakieś problemy z bootowaniem systemu, jednak jeśli chodzi o to z jakiego miejsca ma się bootować system to takie informacje zabisane są w bootsectorze i tam nie ma napisanego "partycja C", tylko podany jest fizyczny adres pod ktorym trzeba szukac systemu na dysku.
    Natomiast zmiana tej litery może i najprawdopodobniej będzie mieć wpływ na programy zainstalowane po instalacji systemu.
    Jeśli bardzo chcesz zmienic litere to zaryzykuj, najwyżej będziesz musiał zainstalować system jeszcze raz :) Zresztą to i tak zajmie nie więcej niż 2h :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z instalacją systemu Windows XP na nowym komputerze Easytouch speed e2160/2/250/8400-512/drw (producent Pronox Technology S.A.) związane były z błędami podczas kopiowania plików oraz niestabilnym działaniem systemu, objawiającym się błędami i niebieskim ekranem. Testy pamięci RAM wykonane programem Memtest86 wykazały błędy, co wskazuje na uszkodzoną pamięć jako główną przyczynę problemów. Podejrzewano również wadliwy zasilacz, jednak testy Linuxem potwierdziły poprawne działanie sprzętu. Ze względu na plombę gwarancyjną nie było możliwe samodzielne rozebranie obudowy i wymiana komponentów. Po wymianie komputera na nowy instalacja Windows XP przebiegła bez problemów, jednak system zainstalował się na dysku oznaczonym literą H:, co spowodowało komplikacje z przypisaniem liter dysków. Dysk twardy był oznaczony jako H:, napędy USB jako C:, D:, E:, F:, a nagrywarka DVD jako G:. Użytkownik próbował zmienić literę partycji systemowej za pomocą Partition Magic 7.0, który posiada opcję zmiany liter dysków, jednak pojawiły się obawy dotyczące stabilności bootowania systemu po zmianie litery systemowej z H: na C:. Zmiana litery systemowej jest możliwa, ale może wymagać ponownej instalacji systemu w przypadku problemów. Zalecano korzystanie z serwisu gwarancyjnego do testów i napraw, a także dzielenie dysku na partycje dla lepszej organizacji danych i bezpieczeństwa systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA