lulu.inko
Ty chyba nie rozumiesz w czym tkwi problem.
lulu.inko napisał: No tak ale mikrofony są na allegro legalnie sprzedawane na taką częstotliowść na zaięg ok.100m i jak to tłumaczyć...
Ano bardzo proste wytłumaczenie.
Na allegro.pl wspomniane przez Ciebie mikrofony jako dawne nadajniki "pluskwy" są
sprzedawanie na 100%
NIELEGALNIE . W dodatku nigdy to a nigdy nikt nie wystąpił i nie wystąpi o homologacje lub certyfikat zgodności CEPT [CE] na takie urządzenia.
Jest to typowy efekt NIE znajomości prawa a i również nie znajomości Realiów radiowych.
Cytat: ... a może mój nadajnik by był "sczęśliwszy" na np niżej troszke 84 - 78 MHz ...
Napewno "szczęśliwy" nie będzie. Podpowiem tylko , że w przedziale częstotliwości od 69MHz do 87MHz pasmo to jest podzielone na trzy jakby zakresy.
1. łączność
rrl (
radiotelefoniczna
ruchoma
lądowa) z odstępem kanałowym 12,5 kHz
2. radio-amatorska (w EU 70MHz)
3. słuzby mundurowe MSWiA
Cytat: ...chodzi mi zwczajnie o to aby nie odebrało tego zwykłe radio na starym i nowym paśmie no chyba że nic sie nie da zrobić to może być stare pasmo.A jak przestroić to radyjko co piałem wyżej.
Przecież są legalne pasma do przesyłania "dowolnych" danych w tym m.cz. .
Sa to pasmo ISO 862MHz , 2,4GHz ... 5,6GHz itd. Możesz kupisz za stosunkowo nie wielkie pieniądze taki zestaw np. na 5,6GHz i z anteną kierunkową o bardzo małych gabarytach , przy optycznej widzialności nadajnik/odbiornik możesz nawet uzyskać zasięg do 10km. Polecam wyroby "Mielke Elektronics" polski producent z Warszawy.
Pozdrawiam.