logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zestroić nadajnik i radio na częstotliwość 85.10 MHz? Legalność i technika

lulu.inko 08 Gru 2007 08:47 2234 14
REKLAMA
  • #1 4564269
    lulu.inko
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.Spotkałem na allegro kilka mikrofonów które były legalne nowe , na częstotliwość 85.10 MHz, i tu sie rodzi pytanie , czy mój nadajnik który posiadam zasięg do prawie 1 km można by zestroić na taką częstotliwość.Wiem że to nie lagelne i zmniejszę zasięg do ok.100 bo taki był początkowo.Prosze mi powiedzieć jak przestroić takie radyjko za 4 zł na taką częstotliwość oraz jakiś inne zwykłe radio.Aha i czy mini wieże też da radę zestroić na taką częstotliwość odbierania , wieża ma cyfrowy tuner.Prosze sie nie śmikać ale dopiero od roku nie zajmuje nadajnikami i nie tylko w tej branży , a składaniem innych urządzeń takich prostrzych od dzieciństwa.
  • REKLAMA
  • #2 4564295
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    lulu.inko

Pozwól sobie przypomnieć , że czestotliwości od 85MHz do 87MHz są zajete przez służby mundurowe (wojsko, pogranicznicy, celnicy).

Tak , że czestotliwość 85,100MHz jest - ogólnie pisząc - NIE szczęśliwą kombinacją dla nadajników.

Pozdrawiam.
  • #3 4564664
    lulu.inko
    Poziom 12  
    No tak ale mikrofony są na allegro legalnie sprzedawane na taką częstotliowść na zaięg ok.100m i jak to tłumaczyć a może mój nadajnik by był "sczęśliwszy" na np niżej troszke 84 - 78 MHz chodzi mi zwczajnie o to aby nie odebrało tego zwykłe radio na starym i nowym paśmie no chyba że nic sie nie da zrobić to może być stare pasmo.A jak przestroić to radyjko co piałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #4 4564820
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    lulu.inko
    Ty chyba nie rozumiesz w czym tkwi problem.

lulu.inko napisał:
    No tak ale mikrofony są na allegro legalnie sprzedawane na taką częstotliowść na zaięg ok.100m i jak to tłumaczyć...

Ano bardzo proste wytłumaczenie.
    Na allegro.pl wspomniane przez Ciebie mikrofony jako dawne nadajniki "pluskwy" są sprzedawanie na 100% NIELEGALNIE . W dodatku nigdy to a nigdy nikt nie wystąpił i nie wystąpi o homologacje lub certyfikat zgodności CEPT [CE] na takie urządzenia.
    Jest to typowy efekt NIE znajomości prawa a i również nie znajomości Realiów radiowych.

Cytat:
    ... a może mój nadajnik by był "sczęśliwszy" na np niżej troszke 84 - 78 MHz ...

Napewno "szczęśliwy" nie będzie. Podpowiem tylko , że w przedziale częstotliwości od 69MHz do 87MHz pasmo to jest podzielone na trzy jakby zakresy.
    1. łączność rrl (radiotelefoniczna ruchoma lądowa) z odstępem kanałowym 12,5 kHz
    2. radio-amatorska (w EU 70MHz)
    3. słuzby mundurowe MSWiA

Cytat:
    ...chodzi mi zwczajnie o to aby nie odebrało tego zwykłe radio na starym i nowym paśmie no chyba że nic sie nie da zrobić to może być stare pasmo.A jak przestroić to radyjko co piałem wyżej.

Przecież są legalne pasma do przesyłania "dowolnych" danych w tym m.cz. .
    Sa to pasmo ISO 862MHz , 2,4GHz ... 5,6GHz itd. Możesz kupisz za stosunkowo nie wielkie pieniądze taki zestaw np. na 5,6GHz i z anteną kierunkową o bardzo małych gabarytach , przy optycznej widzialności nadajnik/odbiornik możesz nawet uzyskać zasięg do 10km. Polecam wyroby "Mielke Elektronics" polski producent z Warszawy.

Pozdrawiam.
  • #5 4564902
    lulu.inko
    Poziom 12  
    napisałeś w drugim punkcie 2. radio-amatorska (w EU 70MHz) czyli jak to sie odbywa ,...
  • #6 4564965
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    lulu.inko napisał:
    napisałeś w drugim punkcie 2. radio-amatorska (w EU 70MHz) czyli jak to sie odbywa ,...

Tylko dla posiadaczy licencji amatorskiej i to nie w Polsce - w Polsce to pasmo dla amatrów krótkofalowców jest niedostepne. A dla nie posiadaczy licencji amatorskiej to w ogóle szkoda mówić.
    W ogóle to poczytaj sobie rozporządzenie Ministra Transportu z 3 lipca 2007 (Dz. U. nr 138 poz. 972) o tym jakie urządznienia nadawacze mogą być używane, na jakich częstotliwościach i na jakich zasadach.
  • REKLAMA
  • #7 4564988
    lulu.inko
    Poziom 12  
    czytałem już kiedyś ...
  • #8 4564996
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam.

Radio-amatorska NIE oznacza Ogólno-dostepna.

Radioamator (czytaj: Krótkofalowiec) to osoba prawna, która posiada licencję wydaną przez Urząd Państwowy, pozwalającą na nadawanie i odbieranie sygnałów radiowych oraz budowę i eksperymentowanie urządzeń i anten na wydzielonych i prawem chronionych wycinkach pasm LW, KF, UKF, VHF i wyżej. Innaczej pisząc w przedziale częstotliwości (dla licencji kat.I) od 136kHz do 240GHz z mocą od 10W do 1500W (1,5kW).

Wyjaśnień koniec.
    Pozdrawiam.
  • #9 4566820
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A ja się zapytam tak, co chcesz nadawać?
    Bo już czytałem parę Twoich postów i nie wiem czego właściwie chcesz.

Chcesz coś nadawać a jednocześnie nie chcesz żeby ktoś tego słuchał a również chcesz przestrić radio z syntezą zaprogramowaną od 87,5 - 108MHz na niższe częstotliwości?

Pytam się. Po co?
  • #10 4567095
    lulu.inko
    Poziom 12  
    No tylko chciałem sobie muzyke słuchać z mp3 lub komputera , czy to tak dużo.
  • #11 4567145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4568017
    sp8gsc
    Poziom 26  
    lulu.inko napisał:
    No tylko chciałem sobie muzyke słuchać z mp3 lub komputera , czy to tak dużo.

A nie prosciej dłuzszy kabelek do słuchawek kupić?
    Rozwiązań jest masę, że wspomne tylko o petli indukcyjnej i podczerwieni.
    Jeśli chcesz przez radio to njalepiej 2,4 GHz - kupić gotowy sprzet i podpiąć.
    Co innego gdybś koniecznie chciał coś sam zbudować. Wtedy czeka Ciebie conajmjiej kilka lat praktyki w budowie najpierw bardzo prostych a potem bardziej skompliowanych urządzeń radiowych. Pierwsze raczej działać nie będą, dopiero jak wyposażysz się w sprzet pomiarowy i nauczysz z niego korzystać.
  • REKLAMA
  • #13 4568630
    lulu.inko
    Poziom 12  
    No mam już 8 nadajników od zasięgu 300 m do 5 km sprawdzanych doświadczalnie.A możesz przybliżyć i podać schematy na podczerwień i o co chodzi z tą pentlą indykcyjną ?? Czy te podczerwien to " muszą sie widzieć nadajnik i odbiornik " czy nie , bo wiem że są takie że nie muszą.

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #14 4568672
    sp8gsc
    Poziom 26  
    lulu.inko napisał:
    Czy te podczerwien to " muszą sie widzieć nadajnik i odbiornik " czy nie , bo wiem że są takie że nie muszą.

Były takie urzadzenia do słuchania muzyki przez słuchawki, a nadajnikiem była pętla z przewodów, ale nie mam schematu.
    A jesli chodzi o podczerwień to nie muszą się bezposrednio widzieć, ale tylko przy dużej mocy nadajnika i dobrej czułosci odbiornika - sygnal odbija sie od scian (jak np sygnal z pilota z nowymi bateriami)
    PS. Nie używaj tych nadajników "300m do 5 km" bo to nielegalne.
  • #15 4568874
    lulu.inko
    Poziom 12  
    wiem że nie lagalne więc pytam sie o podczerwień bo to mnie najbardziej interesuje tylko mocny ,albo kilka wersji.A to co piszesz z pilotem to prawda ;)

Post był raportowany po raz kolejny z tego samego powodu.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zestrojenia nadajnika i odbiornika radiowego na częstotliwość 85,10 MHz oraz legalności takiego działania. Pasmo 85–87 MHz jest zarezerwowane dla służb mundurowych (wojsko, pogranicznicy, celnicy) i używanie nadajników na tej częstotliwości jest nielegalne. Mikrofony sprzedawane na Allegro na tę częstotliwość działają nielegalnie i nie posiadają homologacji ani certyfikatów CEPT. W Polsce pasmo 70 MHz jest zarezerwowane dla radioamatorów posiadających licencję, a dla osób bez licencji nadawanie na tych częstotliwościach jest zabronione. Przestrojenie tanich odbiorników radiowych (np. z syntezą cyfrową od 87,5 MHz) na niższe częstotliwości jest technicznie trudne i niezalecane. Alternatywą do przesyłania dźwięku z urządzeń MP3 lub komputera są legalne pasma ISM, takie jak 2,4 GHz lub 5,6 GHz, gdzie dostępne są gotowe zestawy nadajników i odbiorników. Inne rozwiązania to transmisja podczerwienią (IR), która może działać bez bezpośredniej widoczności nadajnika i odbiornika dzięki odbiciom sygnału, lub pętla indukcyjna, choć schematy tych układów są mniej dostępne. Użytkownik posiada doświadczenie z nadajnikami o zasięgu od 300 m do 5 km, jednak ich używanie bez odpowiednich zezwoleń jest nielegalne. Zaleca się zapoznanie z rozporządzeniem Ministra Transportu z 3 lipca 2007 dotyczącego dozwolonych urządzeń nadawczych i częstotliwości.
REKLAMA