logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wieżę Thomson i głośniki do komputera?

Pavloor 08 Gru 2007 14:47 3659 7
REKLAMA
  • #1 4565418
    Pavloor
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Siema, mam w domu wieże Thomson'a razem z głośnikami (2x 15 watt 6ohm), wzmacniacz Unitra PA - 1801 razem z kolumnami (2x 18watt 8ohm), a także 5 głośników Medion 5 watt 4ohm. Czy i jak mógłbym podłączyć wszystkie te rzeczy do kompa? Wzmacniacz juz podłaczony, ale ze wzmak ma 8ohm a glosniki thoma mam 6ohmowe i nie chca dobrze chodzic. Co do tych 4ohmowych to sie boje by je nie spalic. Wieza nie ma aux, ale ma jakies dwa wyjscia na antene i mysle czy to po przeróbce by nie bylo dobre. W wieży mam wyjscia na 60hm i 8ohm. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4565599
    Mako12
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Możesz sobie zrobić dźwięk przestrzenny jeżeli masz kartę dźwiękową 5.1 albo 6.1.Jak nie masz to zrób stereo ale na 4 głośniki,2 z przodu 2 z tyłu. Do wieży w wyjścia 8 Ohm możesz dać 2 szeregowe 5W-atówki ale możesz je spalić.więc najlepsze rozwiązanie to wieża z głośnikami z przodu i równolegle wyjście prawe i lewe z kompa do wzmaka i głośników do tyłu.
  • REKLAMA
  • #3 4565681
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Pavloor- jaką masz kart muzyczną? Jeżeli zintegrowaną, to może z twojej płyty gł. da się wyciągnąć 4 a czasem nawet 6 kanałów. Za wyjście na tył służy wtedy LINE IN. Jeżeli nie patrz post wyżej.

• #4 4566323
    Pavloor
    Poziom 14  
    Kurcze nie moge zrozumiec tych ostatnich zdań drogi Mako12. Jestem troche zielony i nie tęgo to rozumiem. Karte mam CSB ale chyba padl scalak bo bardzo cicho gra i trzeszczy. Moja wieza nie ma AUX. Jest na niej napisane 75 watt. Oryginalne glosniki do niej maja po 15watt. Co sie stanie jesli podlacze glosnik 4ohm pod wejscie 8ohm? Chce wszystki rzeczy podlaczyc pod kompa. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4566753
    Mako12
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jeżeli podłączysz głośnik 4 Ohm pod wyjście 8 Ohm to pewnie siadnie końcówka mocy.Co do mojej wypowiedzi , napisałeś ze masz wieżę z głośnikami,wmacniacz Unitra PA - 1801 z kolumnami więc masz 4 głośniki .Musisz zrobić albo kupić sobie rozdzielacz do wtyku jack żebyś mógł podłączyć wieże i wzmacniacz równolegle dwoma kanałami.Jak podłączyć wieżę Thomson i głośniki do komputera?
  • #6 4566771
    lukas_sa
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Zaraz zaraz... dlaczego podłączasz do Unitry kolumienki od Thomsona?

• #7 4567180
    Pavloor
    Poziom 14  
    Rozdzielacz jacka mam, ale wieza nie wiadomo czy ma AUX. Na pilocie jest przycisk "aux", ale z tylu wiezy nie ma zadnych aux tylko antena AM, wiec nie mam jak jej podlaczyc. Myślałem takze nad kupnem transmitera i wzmak normalnie z dwiema kolumnami, a thomson z radia. Co wy na to? Czemu podłączałem glosniki thomsona do unitry? Zeby glosniej gralo. Pozdrawiam
  • #8 4567325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wieżę Thomson z głośnikami 2x15W 6Ω, wzmacniacz Unitra PA-1801 z kolumnami 2x18W 8Ω oraz 5 głośników Medion 5W 4Ω i chce podłączyć je wszystkie do komputera. Wieża nie posiada wejścia AUX, jedynie wyjścia antenowe oraz wyjścia na 60Ω i 8Ω. Problemem jest niezgodność impedancji głośników (6Ω do wzmacniacza 8Ω) oraz obawa o uszkodzenie 4Ω głośników podłączonych do wzmacniacza. Zalecane jest podłączenie wzmacniacza Unitra z kolumnami 8Ω bez łączenia ich z głośnikami Thomson, gdyż podłączanie głośników o niższej impedancji (4Ω) do wyjścia 8Ω może uszkodzić końcówkę mocy. Do podłączenia do komputera można użyć rozdzielacza jack, ale wieża bez AUX nie nadaje się do bezpośredniego podłączenia. Propozycją jest użycie wzmacniacza z kolumnami 8Ω jako głównego systemu audio, a wieżę Thomson traktować osobno, np. jako radio. Próby łączenia wszystkich urządzeń mogą skutkować słabą jakością dźwięku lub uszkodzeniem sprzętu. Karta dźwiękowa użytkownika jest zintegrowana (CSB), ale ma problemy z jakością dźwięku. Możliwe jest uzyskanie dźwięku przestrzennego 5.1 lub 6.1, jeśli karta dźwiękowa i płyta główna to obsługują, jednak w praktyce lepszym rozwiązaniem jest stereo na 4 głośniki (2 przód, 2 tył).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA