logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z plikami na FAT32 między Windows XP a 98 na Toshiba Tecra

mieto3 10 Gru 2003 01:03 1449 10
REKLAMA
  • #1 431367
    mieto3
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam
    postaram sie opisac moj problem jak najdokladniej moze ktos cos mial takiego lub sie z tym spotkal
    mam laptopa Toshibe tecra, uzywam dwoch systemow 98 i xp
    gdy kopiuje jakies pliki w xp ( np miedzy partycjami) to gdy odpale 98 pokazuje mi te pliki ale nazwy ich to jakies krzaczki i nic z tymi plikami nie mozna zrobic( usunac, zmienic nazwe) ;; dodam ze system wszystkich plikow to FAT32,mam tam 3 partycje
    nie wiem czego mam probowac i co sprawdzac
    moze ktos cos poradzi poza tym komp chodzi bez zarzutu,
    moze cos trzeba ustawic
    z gory dzieki
    pzdr :?
  • REKLAMA
  • #3 431554
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Mam W2K i W98 na dysku. Nic się nie gryzie, poza tym, że trzeba umiejęstnie instalować programy - tj. wszystko i jeden i drugi wali w ProgramFiles - co nieraz powoduje komplikacje - np. wariuje mi Antywirus, bo nieopatrznie zainstalowałem go w obu systemach. Przepis dobrego działania to instalacja najpierw W98 (FAT32) a potem W2K. Wszystko (poza NAV ;) ) chodzi lux.

Pozdrawiam,

Michał.
  • REKLAMA
  • #4 431559
    mieto3
    Poziom 13  
    obojetnie na jaki dysk kopiuje, ( a dwa systemy sa mi poprostu potrzebna) :?
  • #5 431565
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    moze tak byc jezeli w nazwie znajdują sie litery systemu xp po zmianie na inny system nie kompatybilny z tymi cyferkamo mogą pojawic sie te krzaczki . moze tez byc wina rozsypania sie partycji alokacji
  • #6 431572
    mieto3
    Poziom 13  
    DO MICHALA
    sa umiejetnie zainstalowane na dwu roznych partycjach
    dodam ze mam tak samo na stacjonarnym i smiga bez problemu
    natomiast na laptopie wystepuje wlasnie ten problem
    i nie wiem dlaczego???????
    pzdr
    MIETO
  • #7 431579
    ozzon
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam na notebooku Toshiby XP i 98 i nie mam problemów.
    Zacznij szukać od sprawdzenia ustawień stron kodowych w obu systemach. Prawdopodobnie XP zapisuje pliki ze stroną kodową której 98 nie ma zainstalowanej. Objawia się to szczególnie wtedy, gdy w nazwach plików i katalogów są polskie znaki.
    Strony kodowe stosowane w polsce to najczęściej: win1250 lub ISO8852.

Osobiście miałem podobny problem, ale pomiędzy 98 i linuxem na partycji FAT i FAT32, ale przestawiłem strony i hula.

Wojtek
  • REKLAMA
  • #8 431952
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    również uważam że to strony kodowe lub zainstalowane inne czcionki ekranowe

ps a co z dokumentami przenoszonymi na dyskietce między laptopem a stacjonarnym??? też źle wiedzi ?
  • REKLAMA
  • #9 431997
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Win XP obsługuje nazwy plików zapisane w unicode, może stąd ten problem (Win98 w ogóle nie wspiera unicode).
  • #10 432538
    mieto3
    Poziom 13  
    niestety to nie strony kodowe
    ani nazewnictwo ani czcionki
    sam nie wiem co
    ???????????????????
  • #11 514419
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Spróbuj programu Acronis OS Selector umozłiwia zainstalowanie 100 i wiecej windowsów na jednej partycji a dobre jest to ze oba (w moim przypadku) nie widzą sie nawzajem. Zaletą też jest to ze mozesz instalowac w dowolnej kolejnosci np Xp a potem 98.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Toshiba Tecra z dwoma systemami operacyjnymi: Windows 98 i Windows XP, współdzielącymi partycje sformatowane w systemie plików FAT32. Po skopiowaniu plików w XP i próbie ich odczytu w 98 nazwy plików wyświetlają się jako nieczytelne znaki (krzaczki), a plików nie można modyfikować ani usuwać. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak różnice w obsłudze kodowania znaków między systemami (strony kodowe, Unicode), problemy z alokacją partycji lub niekompatybilność nazw plików zawierających polskie znaki. Windows XP używa Unicode, którego Windows 98 nie obsługuje, co może powodować błędy w wyświetlaniu nazw. Zalecane jest sprawdzenie ustawień stron kodowych (np. win1250, ISO8859-2) w obu systemach. Niektórzy sugerują reinstalację systemów w odpowiedniej kolejności (najpierw 98, potem XP) lub użycie narzędzi do zarządzania wieloma systemami, takich jak Acronis OS Selector, który umożliwia instalację wielu Windowsów na jednej partycji bez wzajemnego konfliktu. Problem nie występuje na stacjonarnym komputerze z podobną konfiguracją, co wskazuje na specyfikę laptopa lub jego konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA