logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega + Ks108, WG12864B1 v1.0 - brak obrazu na wyświetlaczu po podłączeniu

mtoy 14 Gru 2007 13:20 1464 4
REKLAMA
  • #1 4586417
    mtoy
    Poziom 11  
    Mam taki wyświetlacz: LINK czyli WG12864B1 v 1.0 zgodnie z data sheetem piny wyprowadziłem tak:

01 (CS1) ---------------> PC.0 jako CE1
    02 (CS2) ---------------> PC.1 jako CE2
    03 (GND) ---------------> GND
    04 (VDD) ---------------> VDD 5V
    05 (V0) ---------------> Ustawianie kontrastu (potencjometr)
    06 (RS) ---------------> PC.3 jako CD
    07 (RW) ---------------> PC.4 jako RD
    08 (E) ---------------> PC.5 jako Enable
    09 - 16 ---------------> PortA
    17 (RST) ---------------> PC.2 jako RESET
    18 ---------------> przez rezystor 10k do 5V
    19 ---------------> LED+
    20 ---------------> LED-

Stan CSów jest H, z tyłu wyświetlacza mam napisane "CS: H"

Problem jest w tym, że nic na wyświetlaczu nie widać. A właściwie było widać przez moment, jak dotknąłem palcem czegoś na jego dolnej stronie. Pojawił się obrazek który na nim chciałem wyświetlić, ale na chwilę i teraz nie mogę dojść do tego, czego ja tam dotknąłem :) W takim razie połączenia są chyba ok, chociaż mam wyjście V0 doprowadzone do styku na płytce ZL3AVR gdzie jest potencjometr i mimo, że nim kręcę, to nic się nie zmienia. Ale to chyba nie jest potrzebne, bo jak dotknąłem tego czegoś od spodu wyświetlacza, to obraz był bardzo wyraźny i piksele ładnie świeciły. Nie za bardzo wiem w czym jest problem... Macie jakieś sugestie? :)

Aha... Jeszcze zauważyłem, że program zawiesza się na konfiguracji LCD, oto fragment kodu:

$lib "glcdKS108.lib"

Config Porta.0 = Output
    Porta.0 = 0

Waitms 2000

Config Graphlcd = 120 * 64sed , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 0 , Ce2 = 1 , Cd = 3 , Rd = 4 , Reset = 2 , Enable = 5

Porta.0 = 1
    Waitms 2000

I dioda się nie zapala po 2 sekundach, ani nie gaśnie jeśli początkowo dam stan 1. Jak tylko odłącze wyświetlacz, to dioda się zapala :/

Wyświetlacz jest całkowicie martwy, nic mi się na nim nie pojawia, ani rysunek, ani linia, tekst no nic...Testowałem na dwóch takich samych i to samo. Pracuję na mega16 i płytce ZL3AVR
  • REKLAMA
  • #2 4586838
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Sprawny wyświetlacz powinien po podłączeniu tylko i wyłącznie zasilania wyświetlić w górnej linii cały ciąg znaków (takich pełnych prostokącików). Jeśli twój sie tak nie zachowuje to oznacza że jest uszkodzony. Jak sie pokazało jak czegoś dotknąłeś to sprawdź wszystkie luty i czy dochodzi na pewno do niego zasilanie. Kontrast też powinien coś zmieniać nawet jeśli nic nie wyświetlasz na nim.
  • REKLAMA
  • #3 4586899
    mtoy
    Poziom 11  
    A czasem ta linijka czarnych znaków nie jest tylko w wyświetlaczach alfanumerycznych? Dość dużo czytałem o graficznych i nigdzie nie natknąłem się na taką informację.
  • REKLAMA
  • #5 4587204
    mtoy
    Poziom 11  
    Dołożyłem jeszcze potencjometr tak jak to jest pokazane w DataSheecie ale pomimo usilnego kręcenia nim na wyświetlaczu dalej nic nie ma...

Dziwne jest to, że wczoraj podczas prób widziałem przez moment logo z sampla z Bascoma... Nawet wtedy mialem zamienione piny CE1 i CE2 i obrazek był "przestawiony" połowkami na przeciwne strony. Tyle tylko że to był moment, podczas dotknięcia wyświetlacza gdzieś od spodu (teraz nie mogę dojść do tego czego ja tam dotknąłem). Nie miałem wtedy podlutowanego potencjometru.
REKLAMA