Mam taki wyświetlacz: LINK czyli WG12864B1 v 1.0 zgodnie z data sheetem piny wyprowadziłem tak:
01 (CS1) ---------------> PC.0 jako CE1
02 (CS2) ---------------> PC.1 jako CE2
03 (GND) ---------------> GND
04 (VDD) ---------------> VDD 5V
05 (V0) ---------------> Ustawianie kontrastu (potencjometr)
06 (RS) ---------------> PC.3 jako CD
07 (RW) ---------------> PC.4 jako RD
08 (E) ---------------> PC.5 jako Enable
09 - 16 ---------------> PortA
17 (RST) ---------------> PC.2 jako RESET
18 ---------------> przez rezystor 10k do 5V
19 ---------------> LED+
20 ---------------> LED-
Stan CSów jest H, z tyłu wyświetlacza mam napisane "CS: H"
Problem jest w tym, że nic na wyświetlaczu nie widać. A właściwie było widać przez moment, jak dotknąłem palcem czegoś na jego dolnej stronie. Pojawił się obrazek który na nim chciałem wyświetlić, ale na chwilę i teraz nie mogę dojść do tego, czego ja tam dotknąłem
W takim razie połączenia są chyba ok, chociaż mam wyjście V0 doprowadzone do styku na płytce ZL3AVR gdzie jest potencjometr i mimo, że nim kręcę, to nic się nie zmienia. Ale to chyba nie jest potrzebne, bo jak dotknąłem tego czegoś od spodu wyświetlacza, to obraz był bardzo wyraźny i piksele ładnie świeciły. Nie za bardzo wiem w czym jest problem... Macie jakieś sugestie?
Aha... Jeszcze zauważyłem, że program zawiesza się na konfiguracji LCD, oto fragment kodu:
I dioda się nie zapala po 2 sekundach, ani nie gaśnie jeśli początkowo dam stan 1. Jak tylko odłącze wyświetlacz, to dioda się zapala :/
Wyświetlacz jest całkowicie martwy, nic mi się na nim nie pojawia, ani rysunek, ani linia, tekst no nic...Testowałem na dwóch takich samych i to samo. Pracuję na mega16 i płytce ZL3AVR
01 (CS1) ---------------> PC.0 jako CE1
02 (CS2) ---------------> PC.1 jako CE2
03 (GND) ---------------> GND
04 (VDD) ---------------> VDD 5V
05 (V0) ---------------> Ustawianie kontrastu (potencjometr)
06 (RS) ---------------> PC.3 jako CD
07 (RW) ---------------> PC.4 jako RD
08 (E) ---------------> PC.5 jako Enable
09 - 16 ---------------> PortA
17 (RST) ---------------> PC.2 jako RESET
18 ---------------> przez rezystor 10k do 5V
19 ---------------> LED+
20 ---------------> LED-
Stan CSów jest H, z tyłu wyświetlacza mam napisane "CS: H"
Problem jest w tym, że nic na wyświetlaczu nie widać. A właściwie było widać przez moment, jak dotknąłem palcem czegoś na jego dolnej stronie. Pojawił się obrazek który na nim chciałem wyświetlić, ale na chwilę i teraz nie mogę dojść do tego, czego ja tam dotknąłem
Aha... Jeszcze zauważyłem, że program zawiesza się na konfiguracji LCD, oto fragment kodu:
$lib "glcdKS108.lib"
Config Porta.0 = Output
Porta.0 = 0
Waitms 2000
Config Graphlcd = 120 * 64sed , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 0 , Ce2 = 1 , Cd = 3 , Rd = 4 , Reset = 2 , Enable = 5
Porta.0 = 1
Waitms 2000I dioda się nie zapala po 2 sekundach, ani nie gaśnie jeśli początkowo dam stan 1. Jak tylko odłącze wyświetlacz, to dioda się zapala :/
Wyświetlacz jest całkowicie martwy, nic mi się na nim nie pojawia, ani rysunek, ani linia, tekst no nic...Testowałem na dwóch takich samych i to samo. Pracuję na mega16 i płytce ZL3AVR