logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zestawu głośnomówiącego do Nokia 6310i: CARK 91 czy Bluetooth?

ryto 09 Gru 2007 17:48 3911 3
REKLAMA
  • #1 4569858
    ryto
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    zbliżają się święta więc czas na zakupy ;-)
    Zastanawiam się nad kupnem zestawu głośnomówiącego dla mojej nokii 6310i. Nie jestem pewny tylko jaki wybrać. Poszperałem trochę po necie i mam kilka pytań.

1. CARK 91 - osławiony już chyba zestaw dla tego telefonu. Kilka pytań:

a) czy w jakiś sposób sygnalizuje po wyłączeniu silnika, że telefon został w kieszeni? Bo jak zapomnę to stracę i telefon i szybę...
    b) czy koniecznie trzeba instalować antenę na szybę - nie chcę tego robić...
    c) jakieś inne wady?

2. Zestawy bluetooth.

Ta opcja wydaje się chyba lepsza niż poprzednia. Telefonu nie trzeba wyjmować z kieszeni itp... Poza tym wtyka się ten pałąk w gniazdo zapalniczki i jazzda.
    Problem w tym, że nie wiem jaki zestaw wybrać - nie znam się na tym i nie wiem jaki będzie pasował do mojego telefonu. Jeden wymóg - nie chcę, żeby walały się gdzieś jakieś kable.

Ktora opcja jest waszym zdaniem lepsza? Cark czy Bluetooth???

NAJWAZNIEJSZE KRYTERIUM - CENA. Nie moze przekroczyć 160zł z wysyłką!!!

Proszę o pomoc co wybrać dla mojej nokii. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4569906
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    W CARK 91 jak jest podłączony pod stacyjkę, to jest sygnał "wyjmij telefon, bo się wyłączy za 20 sek", wiec raczej o nim nie zapomnisz. Ja mam antenę wciśniętą pod plastikowe wykończenie słupka tylnej klapy w Polonezie i o dziwo działa - napewno sygnał nie jest taki jak przy antenie na zewnątrz, ale telefon działa i zasięgu nie gubi. A zestawu często nie używam więc jest ok.

W stosunku do BT, CARK91 ma tą zaletę, że nie rozładowuje baterii telefonu (a wręcz ją ładuje - chyba że się zasłoni styki ładowania jak to ja mam zrobione). Niestety praca telefonu z włączonym BT jest znacznie krótsza, a przecież nie będziesz włączał/wyłączał go co chwilę, bo nie tędy droga.

Ja mój zestaw CARK kupiłem na Allegro za jakieś 50 zł, więc koszt tej opcji jest napewno niższy w stosunku do BT.
  • REKLAMA
  • #3 4575349
    ryto
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    ok to pewnie zdecyduję się na Carka. Jest jeszcze tylko jeden problem.

Napisałeś, że zestaw informuje po wyłączeniu silnika, że telefon został w kieszeni. Gadałem jednak z gościem z allegro, u którego być moze kupię ten sprzęt i który być może mi go zamontuje i stwerdził, że z moim modelem telefonu (Nokia 6310i) zestaw nie informuje o tym, że tel nie został zabrany. I tu podłączenie do stacyjki ponoć nic nie da bo to "wina" mojego telefonu.

Czy to prawda czy gość nie wie jak to popodłączać?
    Pozdrawiam.

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

Jest ktoś kto używa tego zestawu i moze mi odpowiedzieć? niedługo mam z tym gościem gadać i umawiać się na kupno i dlatego najpierw chciałbym wiedzieć, jak jest z tą sygnalizacją...? Bo nie wiem jak z nim rozmawiać...
  • #4 4579514
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Sprawdzę dziś jak to wygląda. Mam ze 4 telefony pasujące do zestawu (5110, 6150, 6210, 6310i).

----------------------------------------
    EDIT:

Potwierdzam, funkcja wyłączania telefonu po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (czyli dźwięk i napis na wyświetlaczu telefonu) przy zestawie CARK-91 NIE działa z Nokią 6310i... Działa natomiast z poprzednimi, wymienionymi modelami.
REKLAMA