logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk pod system, jaki dysk byłby najlepszy? 16mb buforu.

lukasz2810 09 Gru 2007 22:32 1825 3
REKLAMA
  • #1 4571180
    lukasz2810
    Poziom 10  
    Witam. Ostatnio moja Baracuda 200gb sata przestala działac (czasami włacza sie normalnie wszystko jest ok ale po restarcie dysk sie nawet nie rozpedza tylko po dłuzszym czasie czuc zmiane temperatury dysku) czy tego rodzaju usterki mozna naprawiac?
    W związku z tym chciałbym kupic dysk pod system najlepiej 250gb jaki był by najlepszy i czy warto płacic za 16mb buforu?
  • REKLAMA
  • #2 4571435
    jaref
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witaj lukas2810! Ostatnio w "komputer świat" wyczytałem ze taki problem to nic wielkiego, ale często zdarza się to Baracuda 200gb sata. Według badań przeprowadzonych przez ISDM dyski te często uszkodzeniem klastrów. Problem polega na tym ze na numerze logicznym przydzielonym jako systemowy, system pliku oparty jest na zapisie FAT32. Dyski Baracuda 200gb sata podatne są uszkodzenia plików systemowych przez co ulegają awariom systemu pod płyty mini chipowe. Tak więc warto używać systemu zapisu plików NTFS64bit, w którym można pozyskać większe klastry, po przez przypisanie numerowi logicznemu odpowiadającemu za przechowywanie danych systemowych, miejsca miedzy 8 a 16 GB. Pozdrawiam! PS. 200GB pod dobry system to o 198GB za dużo!
  • REKLAMA
  • #3 4571551
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    Do Autora.
    Poproszę o podanie odczytu S.M.A.R.T np z programu HD Tune oraz typ model zasilacza i płyty głównej.

Cytat:
    Ostatnio w "komputer świat" wyczytałem ze taki problem to nic wielkiego

No tak, skoro dysk przestaje działać to faktycznie nic wielkiego. :D
    Troszkę humoru z racji późnej godziny.
    Kolego jaref w którym numerze wspomnianego czasopisma jest ten artykuł ?

P.
  • #4 4571894
    lukasz2810
    Poziom 10  
    Nie podam ci odczytu poniewaz w tym momencie komputer mi go nie wykrywa i w biosie tez nic.
REKLAMA