logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić kartę nVidia GeForce 5500 FX? Szukam odpowiedniego oprogramowania

kawalinski 10 Gru 2007 16:08 5734 6
REKLAMA
  • #1 4572970
    kawalinski
    Poziom 10  
    Witam
    Mam ta karte graficzna i chcialbym ja podkrecic do kresu jej mozliwosci.Prosilbym o doradzenie jakim programem mozna to zrobic badz podanie linka do niego.Ta karte moge latwo podkrecic poprzez oprogramowanie dolaczone do niej ale mozliwosci niedaje duzo a w tym wydajnosci zbytnio tez nie przybywa.
    Dziekuje:)
  • REKLAMA
  • #2 4573020
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Sama ta karta to już nieporozumienie. Nieistniejąca wręcz obsługa DX9 bo tylko programowo. Wsparcie shader model 2.0 również jest nic nie warte. Jeśli masz wersję z pasywnym radiatorem to niewiele z tej karty wyciśniesz. Jeśli chcesz próbować to ściągnij sobie wpis do rejestru nvtweak który we właściwościach karty doda ci opcje o/c albo RivaTunerem.
    Życzę powodzenia i będę temat odwiedzał ale nie spodziewaj się jakiegoś kopa po podkręceniu tej karty to poprostu niewypał i sam z siebie nic nie oferuje a z większymi zegarami też nic nie wskura.
  • REKLAMA
  • #3 4573269
    holcer
    Ocena: 19
    Napisz jakie masz chłodzenie założone na tej karcie. Jaki producent karty i pamięci... Jakim zasilaczem ją zasilasz? Podaj moc i markę. Napisz też jaki masz w zestawie z nią procesor, pamięci i płytę - może nie ma sensu jej podkręcać, jeśli i tak inne podzespoły będą ją spowalniały.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #4 4582273
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Tak jak napisał kolega Mery21 - karta to nieporozumienie. Swojego czasu miałem najlepszą kartę z serii fx5200 U , opartą na tym samym procesorze co fx5500 .
    Ustawienia fabryczne jak i OC = zero wydajności.
    Sprzedaj to co masz, zainwestuj parę złotych i kup jakiegoś radka 9700 (6-7dych) i ciesz się z wydajności.
    Pozdrawiam
  • #5 4586781
    kawalinski
    Poziom 10  
    Fakt przyrost wydajnosci po maksymalnym jej podkreceniu jest minimalny...ostatnio sprawdzilem na tym RivaTuner:(
    No ale tak pozatym to wedlug mnie ta karta nie jest az tak zla...Chodzi mi normlanie nfs carbon na rozdzielczosci 1024x768 i detalach maksymalnych i chodzi prawie jak po masle...Ciąć się tnie ale ale minimalnie:)
    A jakbym chcial np. wydac 100-120zl na karte graf. to jaka byscie mi doradzili?
  • REKLAMA
  • #6 4587456
    Mery84
    Ocena: 271
    Ja za 85zł z Allegro kupiłem sobie radeona x700pro 128MB i pomyka na nim Call of Duty 4 i S.T.A.L.K.E.R. Reszta sprzętu to Athlon64 3000 podkręcony i 1GB ramu. To dobra karta tylko brakuje jej Shader Model 3.0. Proponowałbym coś z 6600 lub radeona x700 lub x1600pro ale za x1600pro troszkę więcej zapłacisz coś w okolicach 150zł.
  • #7 4593917
    kawalinski
    Poziom 10  
    Aaa :] no to jeszcze zostawie ta karte i poczekam az juz naprawde bede musial ja wymienic:)
    Dziekuje wam a pomoc:***

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie karty nVidia GeForce 5500 FX jest ograniczone ze względu na jej przestarzałą architekturę i słabe wsparcie technologiczne, takie jak programowa obsługa DirectX 9 i Shader Model 2.0. Narzędzia takie jak nvtweak (poprzez wpis do rejestru) oraz RivaTuner umożliwiają podkręcanie, jednak wzrost wydajności jest minimalny, zwłaszcza w wersjach z pasywnym chłodzeniem. Warto rozważyć specyfikację pozostałych podzespołów (procesor, pamięć, zasilacz) przed próbą OC, gdyż mogą one ograniczać efekty. Zamiast inwestować w podkręcanie tej karty, rekomendowane jest zakupienie nowszego modelu, np. Radeon 9700, Radeon X700 Pro lub GeForce 6600, które oferują lepszą wydajność i wsparcie Shader Model 3.0. Cena takich kart używanych waha się od około 85 do 150 zł. Obecna karta dobrze radzi sobie z grami takimi jak NFS Carbon na rozdzielczości 1024x768 przy maksymalnych detalach, choć z drobnymi spadkami płynności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA