logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATI Rage Fury – tuner TV Ati nie działa po instalacji, brak obrazu i reakcji

zielony olek 10 Gru 2007 22:36 2658 9
REKLAMA
  • #1 4574553
    zielony olek
    Poziom 10  
    Witam, mam komputer już wieloletni z kartą ATI Rage Fury, nie dawno dostałem tuner telewizyjny Ati, podobno dedykowany tylko tej karcie.
    Zainstalowałem to i jakoś nic się nie dzieje. Co robić?.
  • REKLAMA
  • #2 4574568
    spider907
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Zainstalowałeś sterowniki i oprogramowanie??
  • Pomocny post
    #3 4574571
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Zobacz czy na tej karcie TV jest takie złącze (ok 25 wystających drucików) i to samo ka karcie graficznej.
  • REKLAMA
  • #4 4574591
    zielony olek
    Poziom 10  
    Sterowniki i oprogramowanie wgrałem i nie było żadnego problemu z instalacją. Na karcie i w tunerze są takie złącza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4574604
    lichtar
    Poziom 20  
    Weź jakąś tasiemkę od twardego dysku i połącz te złącza, powinno pomóc, ta katra TV z gniazda w którym siedzi pobiera tylko napięcie a reszta komunikacji odbywa się drogą pośrednią, właśnie przez tą taśme z HDD, oczywiście myślę o tasiemce starego typu 40 żyłowa.
  • REKLAMA
  • #6 4574637
    zielony olek
    Poziom 10  
    Mam takie tasiemki, zaraz poszukam i spróbuję podłączyć. Jak to mam podłączyć aby nie spalić, na tasiemce jest czerwony pasek na jednej krawędzi.
  • Pomocny post
    #7 4574656
    lichtar
    Poziom 20  
    Podłącz to równolegle, jak Ci będzie wygodniej byle na obu urządzeniach będzie identycznie, jak na lewej krawędzi karty TV czerwony pasek, to i na lewej krawędzi karty grafiki to samo.
  • #8 4574687
    zielony olek
    Poziom 10  
    Hej! To działa! Wielkie Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
  • #9 4576750
    zielony olek
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno: do zestawu dołączony jest program teletext, ale bardzo słabo odbiera. tzn. mimo dobrej jakości obrazu gubi literki i są duże przekłamania, czy coś się da ustawić aby to było lepiej?
  • Pomocny post
    #10 4577083
    lichtar
    Poziom 20  
    Tu się nic nie ustawia. Poszukaj (google) jakiegoś innego programu do odbioru telegazety. Ja mam taki program "Cebra Teletekst", działa wyśmienicie. Niestety nie posiadam teraz instalki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz komputera z kartą graficzną ATI Rage Fury zainstalował tuner telewizyjny ATI dedykowany tej karcie, jednak po instalacji nie było obrazu ani reakcji. Problemem okazał się brak połączenia między kartą TV a kartą graficzną poprzez specjalne złącze z około 25 pinami. Rozwiązaniem było użycie 40-żyłowej taśmy typu IDE (tasiemki od starego dysku twardego) do połączenia tych złączy, zwracając uwagę na prawidłowe ułożenie czerwonego paska na taśmie względem krawędzi złączy. Po poprawnym podłączeniu tuner zaczął działać. Dodatkowo, dołączony program do odbioru telegazety miał problemy z wyświetlaniem liter, co można poprawić, korzystając z alternatywnego oprogramowania, np. "Cebra Teletekst".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA