logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze sterownikami ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB !

rafal_23 17 Sty 2007 20:45 4698 20
REKLAMA
  • #1 3455065
    rafal_23
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie,

Mam ogromny problem ze zdobyciem sterowników do karty graficznej ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB, karte dostelem od kolegi ale niestety płyty ze sterownikami juz nie miał:/wszystkie sterowniki ściągniete przeze mnie z internetu nie pozwalaj mi na uruchomienie tv-outu:/na stronie producenta też nic nie ma. Jeśli ktos posiada jakiekolwiek informacje skad mogłbym pobrać odowiednie sterowniki prosze o pomoc. Karta jest identyczna jak na poniższym linku:
    ATI Rage Fury/XPERT 128/XPERT 2000 AGP 32MB Grafikkarte

Z góry dzięki. Pozdrawiam.

prosze pisac na maila: rafal.galda(_at_)gmail.com
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3456777
    rafal_23
    Poziom 10  
    aha zapomnialem dodac, te sterowniki maja byc pod win 98

Dodano po 8 [minuty]:

Sorki za błąd z nazwą, jakoś źle skopiowalem:)dokładnie nazywa sie tak:
    ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB.
    Wszystkie sterowniki które pobralem ze strony producenta nie pozwalaja mi na obsługe tv-out, nie pomogla zmiana rozdzielczosc ekranu na 640x480. Jeśli ktoś ma identyczną karte z orginalnymi sterownikami bądz link na orginalne sterowniki to proszeo pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 3457455
    rafal_23
    Poziom 10  
    Podany przez ciebie link nie dziala ale udalo mi sie z PC WORD, wszystko jest ok tylko ze to ma byc pod Windowsa 98. nie wiem czemu ale zawsze wyskakuje mi blad w nazwie tej karty:/podaje dobrze a na forum wyskakuje inna.jak narazie dzieki zobacze czy uda mi sie utuchomic tv-out.
    ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB

Dodano po 1 [minuty]:

znow zle sie wyswietlila nazwa zamiast ATI RAGE FURY wyskakuje traktora:/nie wiem czemu:/

Dodano po 54 [sekundy]:

znow zle:/powinno byc fury a nie traktora...

Dodano po 1 [minuty]:

nie wiem co sie dzieje bynajmnie to slowo wcina sie tam samo, najlepiej poprawna nazwe karty zobaczcie w nazwie aukcji do ktorej link podalem w swoim pierwszym poscie.

Moderowany przez jankolo:

Zamiana słowa fury na traktora spowodowana była obecnością tego właśnie słowa w słowniku pełniącym funkcję swego rodzaju cenzora. Słowo ze słownika usunąłem, sytuacja nie powinna się już powtórzyć.

• REKLAMA
  • #6 3459442
    rafal_23
    Poziom 10  
    ok dzieki za pomoc:)ale co do karty to niestety nadal nic sie nie zmienilo. a moze to ja popelniam blad, czy tv out bedzie dostepny bez podloczneia tv??bo za rzadne skarby nie moge znalezc opcji ktora by mi pozwolila na zmiane wyswietlanego obrazu na inny odbiornik jak tylko monitor. pomozcie bo juz trace glowe:/
  • #7 3460910
    rafal_23
    Poziom 10  
    niestety podane przez Ciebie sterowniki tezy nie pomogly w rozwiazaniu problemu:/sam juz nie wiem co jest tego przyczyna, w zadnej z opcji nie moge znalesc zakladki od tv-out.
  • #8 3464859
    rafal_23
    Poziom 10  
    a moze ktos spotklal sie z czyms takim i pomoze mi w rozwiazaniu tego problemu:
    tv-out dziala gdy wlacze kompouter, jak przeladowywuje sie bios, jak laduje sie system natomiast gdy syatem sie zaladuje na telewizorze zostaje czrny ekran:/zaznaczam ze podlaczylem to za pomocom kompozytu. zmienialem juz rozdzielczosc, odswierzanie obrazu i nic nie pomoglo:/ co moze byc tego przyczyna??
  • #9 3465065
    rafal_23
    Poziom 10  
    Witam serdecznie.
    Mam nastepujacy problem z w/w karta. Nie wiem czemu ale nie moge uruchomic wyjscia tv-out, probowalem juz wszystkich dostepnych sterownikow, opcji i wszsystkiego co przyszlo mi do glowy ale niestety nie udalo mi sie rozwiazac tego problemu:/Zmienialem rozdzielczos odswierzanie obrazu ale tez nic nie dalo:/ TV-OUT dziala ale tylko gdy wlacze komputer w momecie gdy ruszy bios i laduje sie system wszystko jest ok ale gdy juz system sie zaladuje to niestety na telewizorze zostaje tylko czrny obraz. Zaznacze ze podlaczone to jest kompozytem i chodzi na Windows 98.
    Prosze o pomoc.
  • #11 3466358
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    TV-Out zawsze działa w kartach oryginalnych ATi zaraz po włączeniu PC. Czyli tak jak napisałeś - BIOS i ładowanie powinno być widoczne na TV
    Później też powinno być widoczne w przypadku Win98, o ile nie wyłączyłeś TV-Out w sterownikach.
    Warunek - rozdzielczość 800x600. w wyższych rozdzielczościach TV-Out w ATi Rage 128 z układem Rage Theater, bądź Impac2TV będziesz miał widoczny bądź fragment ekranu, bądź wogóle brak obrazu TV-Out

Sterowniki http://ati.amd.com/support/drivers/98me/legacy-98me.html
    bądź
    http://www.download.net.pl/40/ATI-RAGE-128-128-PRO-Windows-98-ME-Display-Driver/
  • #12 3466388
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Nie dubluj tematów.
    Napisałeś to samo w Komputery Software. Tam też odpowiedziałem Ci co zrobić i dałem namiary na sterowniki.
    Twoja karta jest wyposażona w układ graficzny ATi Rage 128 i takich sterowników użyj.
    W Win98 użyjesz tych sterowników które podałem i będzie chodziło TV-Out (http://www.download.net.pl/40/ATI-RAGE-128-128-PRO-Windows-98-ME-Display-Driver/ i jeszcze strona ATi http://ati.amd.com/support/drivers/98me/legacy-98me.html)

Poza tym rozdzielczość nie ustawiaj większą niż 800 x 600.
    Sam miałem takie trzy karty i wszystkie chodziły w TV-Out wyśmienicie pod Win98 (ATi Rage 128 16MB, ATi Rage 128Pro 32MB, ATi All-In-Wonder Rage128 16MB)
  • #13 3470400
    rafal_23
    Poziom 10  
    witam ponownie.
    NIestety to nie jest tak jak napisałeś:/tv-out dziala ale przy rozdzielczosci 640x480 i 16 kolorach wieksza rozdzielczosc a co za tym idzie ilosc kolorow powoduje czarny obraz na telewizorze(na gornej czesci ekranu przechodzi tylko fioletowy pasek). Poza tym obraz jest fatalny trudno na nim co kolwiek zobaczyc. Poza tym we wlasciwosciach karty nie ma zadnej zakaladki odnosnie tv-out, nie da sie przekierowac obrazu na telewizor dziala tylko tv i monitor:/
  • #14 3470544
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Jakie sterowniki zainstalowałeś?
    Czy wogóle zainstalowałeś?
    W 640x480 to pewnie masz zainstalowaną jako standardowa karta VGA PCI.
    No i jeszcze - jaki system operacyjny używasz?
    Poza tym jaką zgłasza Ci system wykrytą kartę? i czy instalowałeś DirectX 8.1?
    W rozdzielczości 800 x 600 musi działać TV-OUT w ATI RAGE 128, jeśli w BIOS-ie masz obraz.
    W sterownikach jest zakładka EKRANY i tam aktywujesz wyjście TV.
    Kolejna ważna sprawa - ustawiasz standard na PAL-D, bądź kraj na Polska i tyle.
  • #15 3470901
    rafal_23
    Poziom 10  
    sterowniki zainstalowalem ze strony podanej przez Ciebie DirectX jest 8.1 a system to Windows98. W zakladce EKRANY nie ma nic co by tyczylo sie TV-OUTu :/poza tym karte wykrywa normalnie ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP i nie ma zadnego problemu z ijej instalacja
  • #16 3471513
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Zrobię sesję zdjęciową i pokażę na czym rzecz polega.

W załączniku pokazałem zakładkę ekrany, dla Radeona 9200, w ATI Rage 128 jest podobna, tyle, że nazywa się Displays (to chyba wiadomo), bo sterownik oryginalny nie jest po polsku.
    I teraz - to co zaznaczyłem w przypadku podłączonego TV, ale nieaktywnego będzie na czerwono, należy to kliknąć i "włączyć", wówczas zmieni kolor na zielony, a TV-OUT będzie aktywny.
    Na przedstawionym obrazku nie jest podłączony TV (akurat teraz nie mam podłączonego) więc przycisk włączania nie jest wogóle aktywny.
    Problem ze sterownikami ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB !
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #17 3473463
    rafal_23
    Poziom 10  
    ja tez postanowilem zrobic kilka screen-ow moze to cos Ci podpowie. U mnie nie ma zadnego okna o nazwie EKRAN badz DISPLAY i to mnie wlasnie dziwi tak jak juz pisalem wczesniej sterowniki pobralem ze strony podanej przez Ciebie DirectX jest nawet 9.0 i nic nadal nic nie dziala:/
    Problem ze sterownikami ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB !.Problem ze sterownikami ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB !.Problem ze sterownikami ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB !
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Kolego nie interesuje nas co kolega ma na ekranie swego monitora.
    Proszę zamieszczać tylko to co istotne i w formie miniatury tak jak ja to poprawiłem i poobcinałem do istotnych fragmentów!

• #18 3473661
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Jezeli w sterownikach nie masz zadnej opcji TV, to cos jest nie tak, byc moze źle wykrywana jest karta, sprubój zmienic recznie sterowniki w menedzerze urzadzen. W kazdym razie te karty nie mają za ladnego obrau na tv, takze jesli sie nie uda, to niezbyt wiele tracisz.
  • #19 3474909
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    :arrow: Do kolegi rafal_23 :idea:

Proszę nie zakładać takich samych postów w różnych działach Elektrody!
    Następnym razem będzie ostrzeżenie !
    Tematy i odpowiedzi na nie zostały scalone .
  • #20 3479321
    rafal_23
    Poziom 10  
    i jak to oceniacie??bo ja niestety nic nie wymyslilem. przeinstalowalem kialka kolejnych sterownikow ale niestety:/
  • #21 3504182
    rafal_23
    Poziom 10  
    czyli nic z tego nie bedzie??moze podpowiecie cos jeszcze??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uzyskania odpowiednich sterowników do karty graficznej ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP 32MB, które umożliwiłyby poprawne działanie wyjścia TV-Out pod systemem Windows 98. Użytkownik posiada kartę bez oryginalnych płyt ze sterownikami, a dostępne w internecie sterowniki nie aktywują funkcji TV-Out lub powodują czarny ekran na telewizorze po załadowaniu systemu. TV-Out działa jedynie podczas startu komputera i ładowania BIOS-u, ale po uruchomieniu systemu obraz na telewizorze zanika. Próby zmiany rozdzielczości (640x480, 800x600) i odświeżania obrazu nie przynoszą efektu. W sterownikach brakuje zakładki lub opcji aktywującej TV-Out, mimo że karta jest prawidłowo wykrywana jako ATI Rage Fury/XPERT 128 AGP. Zalecane jest użycie sterowników legacy dla Windows 98 dostępnych na stronach ATI oraz instalacja DirectX 8.1 lub 9.0. Użytkownicy sugerują instalację narzędzia ATI Tray Tools do zarządzania wyjściem TV. Problem może wynikać z nieprawidłowego wykrywania karty przez system lub braku wsparcia dla TV-Out w używanych sterownikach. Wskazano, że TV-Out w kartach ATI Rage 128 działa poprawnie przy rozdzielczości do 800x600 i ustawieniu standardu PAL-D. Brak zakładki TV-Out w panelu sterowników może świadczyć o błędnej instalacji lub niekompatybilności sterowników. Obraz na TV jest słabej jakości lub czarny, a w niektórych przypadkach pojawia się fioletowy pasek. Dyskusja nie przyniosła ostatecznego rozwiązania, a problem pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA