logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI PAGE 10ex - jak usunąć zabrudzenia na wydrukach po czyszczeniu?

arturocki 11 Gru 2007 10:13 3899 12
REKLAMA
  • #1 4575425
    arturocki
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ponieważ powoli kończy mi się cierpliwość proszę o pomoc, po trzykrotnym czyszczeniu drukarki efekt za każdym razem jest podobny (patrz skan poniżej). Drukarka jest leciwa niewiele wiem o jej wcześniejszym użytkowaniu przez poprzednika, ma wydrukowane około 40 000 stron. W momencie kiedy ją dostałem czyli jakiś miesiąc temu nieznacznie brudziła brzeg kartki i podczas drukowania na czarnym tle występowały dwie małe białe plamki (tych się pozbyłem po wyczyszczeniu wałka światłoczułego).

Poniżej opiszę jak i co robię może ktoś znajdzie przyczynę takiego efektu końcowego. Proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem fachowcem w tych sprawach - jest to moja pierwsza drukarka laserowa - i będę posługiwał się językiem prostym, obrazowym, nie znam fachowych określeń.

1. Po rozkręceniu modułu drukującego i odkręceniu bocznych ścianek wyjmuję wałek światłoczuły (zielony) i czyszczę go. Za pierwszym razem wyczyściłem go po prostu suchą ściereczką, później używałem do tego Izopropanolu. Wyczytałem gdzieś na forum, że nie powinno się go pozostawiać przez dłuższy czas przy świetle dziennym lub sztucznym. Niestety za pierwszym razem o tym nie wiedziałem i poleżał sobie na półeczce około doby zanim go ponownie zainstalowałem.
    2. Czyszczę dokładnie cały pojemnik z toneru i wsypuję go ponownie do zasobnika.
    3. Wałki z twardej gumy czyszczę suchą miękką ściereczką, są takie dwa jeden nanoszący toner na bęben światłoczuły i drugi mniejszy razem z wałkiem metalowym.
    4. Wałki z czegoś przypominającego gąbkę czyszczę wodą z mydłem, jeden nanoszący toner na wałek gumowy w komorze z tonerem, drugi po drugiej stronie modułu, dociskowy, umieszczony przy bębnie.
    5. Całość składam....
    6. Po włączeniu drukarki, gdy już się wszystko ustawi i przestanie pracować, JESZCZE PRZED WYDRUKOWANIEM JAKIEJKOLWIEK STRONY wyciągnąłem moduł drukujący i na bębnie widać brudne smugi które później przenoszą się na kartkę.
    7. Po wydrukowaniu około 20 stron smugi te maleją i obraz już się nie odbija w różnych miejscach, ale nadal nie jest to do zaakceptowania.

Nie wiem w czym jest problem w sumie to nanoszony obraz na kartkę jest ok, bardzo ładne zaczernienie druku.... ale te brudne smugi mnie załamują....
    To pokrótce tyle, nie wiem czy coś popsułem taką praktyką... czy może robię coś nie tak. Proszę o rady co dalej z tym zrobić, w miarę swoich możliwości postaram się odpowiedzieć na dodatkowe pytania.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • OKI PAGE 10ex - jak usunąć zabrudzenia na wydrukach po czyszczeniu? skan3.jpg (96.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4575739
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Moim zdaniem, jak wyczyściłeś bęben obrazowy izopropanolem to on jest przyczyną takiego wydruku.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #3 4577564
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    zywotnośc wałka światłoczułego się zakonczyła samego raczej nie kupisz koszt nowego masakra chyba że coś się zmieniło powodem tego może być albo długo wystawiony był na swiatło a oki tego nie lubi lub przyszedł czas na niego pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 4577965
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Przede wszystkim wygląda na to, że bęben jest naświetlony (szczególnie, jeżeli leżał dobę odkryty), efekt ten będzie zanikał dopiero po kilku dniach, ponadto może być już zużyty, a koszt nowego (sama rurka) to chyba około 100 zł.
  • #5 4582540
    arturocki
    Poziom 10  
    laserjack napisał:
    Moim zdaniem, jak wyczyściłeś bęben obrazowy izopropanolem to on jest przyczyną takiego wydruku.

...nie rozumiem a czy w takim razie powinienem wyczyścić ten wałek? Czytałem nie raz i to też na tym forum, że właśnie Izopropanolem powinno się czyścić bęben! Źle zrobiłem ?!

Wyjaśnijcie mi proszę co to znaczy, że ten efekt powinien zanikać... czy jest szansa, że jeszcze trochę podrukuję na tym wałku po ponownym przeczyszczeniu za parę dni? A może dać sobie z tym spokój... na Allegro można kupić taką drukarkę już po serwisie za nieduże pieniądze np. tutaj: http://allegro.pl/item281545356_drukarka_laserowa_oki_10_ex_fvat_poznan.html . Może lepiej kupić nowy wałek światłoczuły, ale w takim wypadku czy to rozwiąże mój problem, czy może popsułem coś jeszcze.... przypominam, że przed "czyszczeniem" :) było parę plamek i niewielkie zabrudzenia ?
  • REKLAMA
  • #6 4584064
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam

1. W 98% przypadków bębny nie wymagają czyszczenia alkoholem izopropylowym. Dawniej zabiegi takie wykonywało się z bębnami selenowymi, które nie są już stosowane. Powierzchnia bębna jest b. delikatna i łatwo ją uszkodzić nawet miękką szmatką. Jeżeli już takie czyszczenie przeprowadzisz to przed założeniem bębna do modułu należy go koniecznie przypudrować specjalnym pudrem do bębnów (ew. tonerem) aby nie zawinęła się na nim listwa czyszcząca.

2. Jeżeli już mowa o listwie czyszczącej to jak przyjrzysz się wydrukowi to zauważysz obraz resztkowy, co świadczy o zużytej listwie czyszczącej, którą koniecznie należy wymienić. Jeżeli jej nie wymienisz to nawet na nowym bębnie będziesz miał zabrudzenia.

3. Przelicz czas jaki poświęciłeś na naprawę i efekt jaki uzyskałeś. Czy nie lepiej było od razu wymienić moduł bębna? Czas jest najcenniejszy.

Pozdrawiam

Piotr
  • #7 4586121
    arturocki
    Poziom 10  
    ...hehe mądry Polak po szkodzie ;) ...myślałem, że to mniej skomplikowane, ale widzę, że nie ma sensu się w to dalej bawić... dzięki
  • #8 4604118
    arturocki
    Poziom 10  
    @ Piotras_C
    ad. pkt 3 chętnie bym wymienił bęben od razu, ale z tego co się zorientowałem to trochę mi się nie opłaca ;) około 800 - 900 zł

ad. pkt 2 czy listwa czyszcząca to taka zagięta blaszka przykręcona trzema śrubkami, być może ją odwrotnie przykręciłem... a być może da się ją jakoś zregenerować.... bo nowej niestety nie znalazłem...

...będę wdzięczny za wszystkie pomysły
  • REKLAMA
  • #9 4605856
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Jeżeli jest to twoja prywatna drukarka to rzeczywiście opłacalność jest wątpliwa, ale jeżeli klienta to tylko (albo aż) kwestia przekonania użytkownika o konieczności wymiany.

Jeśli chodzi o pyt. 2; listwa czyszcząca to metalowa listwa z naklejonym paskiem silikonowym (silikon bezpośrednio przylega do bębna) - raczej nie powinna dać się zamontować w niewłaściwy sposób ale nauka radziecka zna różne przypadki. Regeneracja odpada - tylko wymiana. Ale czy jest osiągalna jako część zamienna to wątpię. Może ktoś z forumowiczów posiada takową? Można też przełożyć z uszkodzonego modułu bębna (ale jest ryzyko, że listwa jest słaba).

Pozdrawiam

Piotr
  • #10 4606241
    Calculus
    Poziom 25  
    Tam chyba nie ma listwy czyszczącej, tylko rolkowa szczotka czyszcząca. Wygląda to typowo na zużyty bęben. Sam bęben (rurka) jest taki jak w 14ex (mam taką w domu), typ 5 i o ile pamiętam kosztuje jakieś 100 zł brutto.
  • #11 4633839
    arturocki
    Poziom 10  
    @Calculus
    ...też mi się tak wydaje... tzn. tyle wyczytałem z "service manual"..., że jest tam rolka czyszcząca zrobiona z jakiegoś takiego gąbczastego materiału. Podpowiedzcie proszę czym to najlepiej wyczyścić, czy ona również mogła się zużyć?
  • Pomocny post
    #12 4634451
    Calculus
    Poziom 25  
    Według mnie ta rolka czyszcząca jest tam na wszelki wypadek, gdyby coś zabrudziło bęben, albo pojawiłyby się jakieś paprochy z papieru. W drukarce są tak dobrane napięcia, że bęben nie musi być czyszczony listwą, a gdyby ta szczotka miała pełnić rolę listwy czyszczącej, to po kilku wydrukach byaby cała w tonerze, a tak nie jest. Jeżeli cień powtarza się co 9,4 cm (obwód bębna) a z tego co widzę to tak jest, bo równocześnie wychodzą kropki z bębna co mniej więcej taką odległość, to bęben jest do wymiany.
  • #13 4682158
    arturocki
    Poziom 10  
    Witam. Trochę to trwało, ale musiałem zebrać siły aby jeszcze raz pogrzebać w drukarce ;) . Wymieniłem bęben światłoczuły i teraz wydruki są czyste, a czerń jest idealna.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem były zabrudzenia i białe plamki na wydrukach z drukarki laserowej OKI PAGE 10ex po trzykrotnym czyszczeniu wałka światłoczułego (bębna). Czyszczenie bębna izopropanolem mogło uszkodzić jego powierzchnię, co pogorszyło jakość wydruków. Wskazano, że bęben mógł być naświetlony lub zużyty, a efekt powtarzających się zabrudzeń odpowiada obwodowi bębna (około 9,4 cm). W drukarce znajduje się rolkowa szczotka czyszcząca, która nie zastępuje listwy czyszczącej, a jej zużycie jest mało prawdopodobne. Listwa czyszcząca, jeśli występuje, jest metalową blaszką z paskiem silikonowym i wymaga wymiany, gdyż zużyta powoduje powstawanie śladów na wydrukach. Regeneracja listwy jest praktycznie niemożliwa, a części zamienne trudno dostępne. Koszt nowego bębna światłoczułego to około 100 zł, natomiast wymiana całego modułu bębna jest znacznie droższa (około 800-900 zł). Ostatecznie wymiana bębna światłoczułego rozwiązała problem i przywróciła czystość wydruków oraz intensywną czerń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA