logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka PRIVILEG 142E - wybija bezpiecznik przy próbie obrotu bębna, co robić?

qqq222 11 Gru 2007 16:05 1779 7
REKLAMA
  • #1 4576478
    qqq222
    Poziom 2  
    Witam! Mam problem z pralka taka jak w tytule.

Jak nabierze wodę i próbuje zakręcić bębnem to wybija bezpiecznik towarzyszy przy tym takie "bzyczenie" przekaźnika na płytce z elektronika!
    Nic nie jest przy kopcone, nadpalone itp., w środku jak nowa! byłem u fachowca z silnikiem żeby sprawdził ale nie potrafił, twierdzi ze raczej silnik jest ok i ze może to być wina grzałki, ale pokrętło od grzałki jest na 0 stopni!

może ktoś coś doradzi, ewentualnie jaki model grzałki jest tam!
  • REKLAMA
  • #2 4576697
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    Odłącz przewody od grzałki i sprawdź czy Ci wybije bezpiecznik.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #3 4576724
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Jeśli bzyczy przekaźnik to prawdopodobnie ma nadpalone styki i jest do wymiany ale czemu wybija bezpiecznik to nie wiem. Silnik można sprawdzić poza pralką podłączając go bezpośrednio do prądu. Tylko trzeba uważać bo wejdzie wtedy na maksymalne obroty. Zmierz opór między końcówkami grzałki,a potem między nimi a masą. Pozdrawiam
  • #4 4577132
    qqq222
    Poziom 2  
    No wszystko OK tylko największy problem w tym ze byłem z silnikiem w serwisie i gościu powiedział ze on nie wie sam jak go podłączyć powiedział ze nie widział silnika z tyloma wyjściami! wiec obawiam sie ze mogę sobie nie poradzić! a chciał bym bo szkoda wyrzucać pralki w idealnym stanie!

czy wszystkie grzałki są montowane w ten sam sposób???

oraz mam pytanie jaka role spełnia kondensator w pralce?

dzięki za zainteresowanie tematem!
  • REKLAMA
  • #5 4577300
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Kondensator najczęściej służy do rozruchu silnika. Jeśli padł to pralka będzie miała problemy z obróceniem bębnem.
  • REKLAMA
  • #6 4577658
    qqq222
    Poziom 2  
    karol5608 napisał:
    Kondensator najczęściej służy do rozruchu silnika. Jeśli padł to pralka będzie miała problemy z obróceniem bębnem.

a może być powodem wybijania bezpiecznika?? ponieważ silnik właśnie probuje ruszyć i w tym momencie pstryk i już zabezpieczenie wybite!
  • #7 4578224
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Adam-T napisał:

A to sprawdziłeś :?:
  • #8 4578493
    qqq222
    Poziom 2  
    nares napisał:
    Adam-T napisał:

A to sprawdziłeś :?:

powiem szczerze ze nie , pralka jest na wsi wiec narazie nie sprawdzę ale pokrętło było na 0 stopni!! program działa normalnie czyli nabiera wodę i przy próbie zakręcenia bębnem wywala zabezpieczenie! trochę to dziwne!

Zapomniałem napisać ze jak wałczyłem program jakiś tam na pranie i ręcznie kręciłem bębnem to nie wywalało a silnik stawiał minimalny opór tak "pulsacyjnie " jak tylko przestałem pstryk ! wiec dlatego podejrzewam silnik aa nie grzałek!

silnik ma 10 wyjść 2 kabelki idą tak jak by do łożyska tam jest jakieś urządzenie a reszta wchodzi do silnika i nie wiem co podłączyć żeby go sprawdzić ewentualnie pomierzyć !

Podsumowanie tematu

✨ Pralka PRIVILEG 142E ma problem z wybijaniem bezpiecznika podczas próby obrotu bębna po nabraniu wody. Towarzyszy temu bzyczenie przekaźnika na płytce elektronicznej. Silnik został sprawdzony przez serwis, który nie potrafił go jednoznacznie zdiagnozować ze względu na dużą liczbę wyjść (10 przewodów) i obecność dodatkowego elementu przy łożysku. Podejrzewa się uszkodzenie przekaźnika z nadpalonymi stykami lub problem z grzałką, choć pokrętło grzałki jest ustawione na 0 stopni. Zalecane jest odłączenie przewodów grzałki i sprawdzenie, czy problem nadal występuje. Pomiar rezystancji grzałki oraz pomiędzy jej końcówkami a masą może pomóc w diagnozie. Kondensator rozruchowy silnika pełni funkcję ułatwiającą start silnika i jego uszkodzenie może powodować problemy z obrotem bębna, jednak nie jest pewne, czy jest przyczyną wybijania bezpiecznika. Ręczne obracanie bębna nie powoduje wyzwolenia zabezpieczenia, co wskazuje na problem podczas próby uruchomienia silnika. Wskazane jest dalsze testowanie elementów elektrycznych, zwłaszcza przekaźnika i kondensatora, oraz dokładne sprawdzenie instalacji silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA