logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki prosty program do projektowania PCB po polsku polecacie?

andrea 10 Gru 2003 17:23 55678 16
REKLAMA
  • #1 432128
    andrea
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Szanowni elektronicy projektanci czy ktoś mógł by mi pomóc w takiej materii.Chcałbym poznać zasady tworzenia obwodów drukowanych na płytce laminatu,co prawda robię to na piechotę, ale chciałbym używać do tego komputer.Chodzi mi ojakiś prosty programik po polsku ,żeby się
    zorientować o co w tym chodzi . Mam kilka programów PCB ale nijak nie mogę sobie z nimi poradzić. Myślę że jest wielu kolegów którzy skorzystali by z tych porad.
  • REKLAMA
  • #3 432450
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,
    proponuje zaczac od programu OrCAD wersja 2.2 pod DOS.
    Wylaczcie w opcji SETUP DRC na OFF,wtedy rysujesz PCB bez uzycia NETLISTY.Do tego programu polecam ksiazkemktorej autorem jest Witold Wrotek,szczegolowo opisal proces tworzenia obwodow PCB.
    Rowniez polecam program FREEWARE EASYTRAX,ktorego opis byl w miesieczniku Elektronika dla Wszystkich (ja zaczalem od tego programu).
    Potem sprobujcie przy pomocy programow Eagle,Protel i innych oczywiscie w wersji SHAREWARE
  • #4 434909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 453828
    nermal
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    SZUKAM TAKIEGO PROGRAMU KTORY PROJEKTUJE PLYTKE WEDLUG SZCHEMATU!
    sa takie programy? jesli tak to jakie i skad mozna je sciagnac??
  • REKLAMA
  • #7 453928
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    cóż, proponuję mimo wszystko Protela. Jest ciężki na początku, bo mało intuicyjny, ale jak się człowiek zmusi to przebrnie. Gdy już opanujesz podstawy, to da się z Protelem jakoś pracować. W dodatku format Protela jest honorowany przez wiele firm wykonujących płytki.
    Aha - autoplacer i autorouter nie działają w nim najlepiej. Także rozmieszczenie elementów i prowadzenie ścieżek robię na piechotę, a Protel tylko mi pokazuje co mam z czym połączyć.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #9 487319
    AB
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    do rysowania schematów i zarazem projektowania płytek urzywam Eagle jest całkiem prosty i przyjemny.Ma możliwość preniesienia obracu obwodu na folię .
  • #10 499738
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    projektowałem i w orcadzie i w autotrax'ie i w protelu. moim zadniem ważne jest przede wszystkim żeby umieć sie posługiwać narzędziem - niektórzy używają bardzo rozbudowanych programów nie wykorzystując nawet w połowie ich możliwości a niektórzy używają prostego programiku ale potrafią wydusić z nigo wszystko...

osobiście polecam protela ale jakąś najprostszą wersję, nie lubię kombajnów typu protel99.

zaletą Protela jest to że płytki w nim zaprojektowane wykonają nam wszędzie, a z innymi programami to nie wiem.
  • #12 500499
    Veteran
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Polecam na poczatek EasyTraxa - kurs mozna znalezc w EdW z roku '96. Pozwoli to naprawde bezbolesnie wejsc w swiat PCB.
    Kolejnym programem moze byc nieco bardziej rozbudowany AutoTrax, nastepnie Protel 99....
    Zaczynalem w ten sposob i goraco go polecam.
  • REKLAMA
  • #13 500590
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Autotrax jest teraz dostepny na stronie protela jako free .Obsluga Autotraxa nie rozni sie w zasadzie od Easytraxa ograniczenie jest tylko w powierzchni projektu i nie mozna dowolnie w Easytraxie edytowac wymiary padow i sciezek Opis do autotraxa byl zamieszczany w EP od nr 12/94 do 11/95 sa tam opisane wszystkie opcje programu
  • #14 500619
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    a ja sie wybije i zaproponuje, o ile nikt nie proponował wczesniej, eagla. Jest do sciagniecia z internetu (chyba nawet z elektroda.pl) wersja demo/shareware, ale powinna Ci ona w zupełności wystarczyć.
    Program jest łatwy do opanowania, wrecz łopatologiczny, a pozatym - wielce intuicyjny. Ma przeogromną biblioteke elementów - mozna sie w niej pogubić nawet, coprwdaz są rzeczy których nie udało mi sie znaleźć (chyba). No a pozatym - ma fajny plugin, takze do zassania z elektrody, do zrobienia z płytki (schematu/pcb) obrazka w 3d :) (chociaz ten plugin ma małą biblioteke elementów - nie zawsze jest tyle ile bym potrzebował tzn niektórych elementów poprostu nie ma), ale mimo tego jest b. fajny. No i oczywiscie, co jest jedną z wiekszych zalet Eagla, jest za free w wersji shareware, która to powinna usatysfakcjonowac kazdego kto zajmuje sie tym hobbystycznie
    pozdrawiam
  • #15 513996
    dawid_cz
    Poziom 12  
    czy w programie eagla jest opcja altomatycznego umiejscawiania elementow?
  • #17 1394137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostych programów do projektowania obwodów drukowanych (PCB) z interfejsem w języku polskim, przeznaczonych dla początkujących hobbystów. Najczęściej polecanymi programami są EasyTrax oraz AutoTrax, które są stosunkowo proste i posiadają kursy w polskich czasopismach, takich jak "Elektronika dla Wszystkich" czy "Elektronika Praktyczna". EasyTrax umożliwia podstawowe projektowanie PCB, choć może być ograniczony w edycji wymiarów padów i ścieżek. AutoTrax jest dostępny jako freeware na stronie Protela i jest podobny w obsłudze do EasyTraxa, lecz z większymi możliwościami. Protel (zwłaszcza Protel 99) jest bardziej zaawansowany i trudniejszy do opanowania, ale jego format jest szeroko akceptowany przez firmy produkujące płytki. Eagle jest również polecany jako intuicyjny i łatwy w nauce program z dużą biblioteką elementów oraz wersją shareware dostępna za darmo, co czyni go atrakcyjnym dla amatorów. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące OrCAD 2.2 pod DOS, który pozwala na rysowanie PCB bez użycia netlisty. Użytkownicy podkreślają, że kluczowa jest umiejętność obsługi narzędzia, a nie sam program. Dodatkowo poruszono temat drukowania ścieżek na folii do termotransferu oraz przygotowania laminatu, co jest istotne przy ręcznym wykonywaniu płytek PCB.
REKLAMA