logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zliczać impulsy z enkodera w jednym kierunku bez mikrokontrolera?

michal2666 26 Lut 2010 12:11 1332 3
  • #1 7752822
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Witam !
    Buduje urządzenie i potrzebuję zliczać impulsy, gdy engoder porusza się w określonym kierunku, w przeciwnym chcę je wyeliminować. Mam enkoder z wyjściem A i B przesunięte w fazie o 90° oraz ich zanegowane wersje. Problem w tym że do tego celu nie mogę wykorzystać mikrokontrolera bo zostało mi tylko jedno wejście - muszę te sygnały obrobić jakoś przed µC tak by podać na jego wejście już wyselekcjonowane impulsy. Bawię się właśnie na bramkach ale mam 38 st. gorączki i nic mi nie wychodzi :D. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • Pomocny post
    #3 7755638
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Kierunek możesz wykryć używając przerzutnika JK (synchronicznego).
    Zanegowany kanał A do wejścia J, kanał A do wejścia K i kanał B na wejście zegarowe. Wyjście na bramkę AND z dowolnym sygnałem (A lub B) i już. To tak na szybko. Może zrób sobie symulację.
    A tak na marginesie. Masz enkoder z wyjściem symetrycznym i nie wiem czy sygnały wychodzące są zgodne z poziomem TTL (czy jakimś innym). To trzeba sprawdzić.
  • #4 7756342
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Dzięki wielkie dobry człowieku :D enkoder ma wyjście push-pull więc będzie działało super, chyba :D. Już się bałem, że będę musiał zaprząc do pracy mikrokontroler ale jako że nie mam już wolnych nóżek musiał bym go nawiercić i wstawić kolejną. Bredzę ... to przez grypę...
REKLAMA