logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universal Flash Programmer do BIOS-u płyt głównych - opinie i alternatywy?

dzoper23 10 Gru 2003 19:42 3923 7
REKLAMA
  • #1 432329
    dzoper23
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Zamierzam kupic Universal Flash Programmer do programowania bioso plyt glownych. Jestem laikiem w tym temacie i prosze o pomoc.
    Czy ten programator do dobry wybor i czy w podobnej badz nizszej cenie moge cosik podobnego dostac??
    Dziekuje z gory za wszelkie wskazowki.
  • REKLAMA
  • #2 1682005
    raffq
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Aja sie podpinam do tematu z zapytaniem czy warto go budowac:)Czy ma ktos albo wie gdzie mozna znalezc PCB do tego ustrojstwa???Pozdrawiam

P.S. Jesli to zapytanie powinno byc w osobnym poscie..wybaczcie ale tytuł postu mi przypasował:)
  • REKLAMA
  • #3 1684225
    konrad85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    mi sie wydaje ze uniwersalnych nie warto bo i tak trafiamy na jakies zwydziwaine ukąłdy! jesli ktos programuje durzo to mozna sie zastanowić

ale jak na pare razy to zdecydowane lepiej zrobić swojego bo wychodzi o 100% taniej
  • #4 1688507
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    @konrad85 - może byś troch (tak z szacunku do nas) patrzył na to co piszesz zanim to wyślesz. Twój tekst jest nie zrozumiały.

Co do Universall to mam go i nie narzekam. Chociaż prawdę mówiąc to żadko z niego korzystam. Do AVR mam STK, a za inne urządzenia żadko się zabieram. Jednak jest to najtańszy programator w tej klasie funkcjonalności. Co do samodzielnego montażu to raczej jest to zabawa dla bardziej doświadczonych elektroników. Na Elce aż roi się od topiców z błędami podczas montażu, a sam nie wiem czy wyjdzie to taniej. Na koniec tylko dodam, że chyba lepiej dorzucić parę złotych i kupić orginalnego Willema, niż tą podróbkę od Epsilonu. Mimo że powinien byc zgodny, czasami są kwiatki, poza tym ubogo do niego z podstawkami (chyba ze działaja te od Willem, nawet nie sprawdzałem...)
  • #5 1704657
    raffq
    Poziom 17  
    Witam.Adaptery od Willema napewno nie pasuja do Uniwersala...jednakze wydaje mi sie ze łatwiej o adaptery do Uniwersala niz Willema.Prosze spojzec chociazby na stronke:www.epsilon.com.plFirma ta ma w swojej ofercie sporo adapterów,przystawek do roznego rodzaju układow.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1705012
    halif
    Poziom 27  
    I prawde mówiąc jest to jedyna firma, która tym sprzętem handluje. Oni też są twórcami tego cudu. Zauważ, że przystawek do Willema jest dużo więcej niż tych, oferowanych przez Epsilon. Inna sprawa, że czasami trudno te orginalne dostać. Chociaż muszę przyznać, że dawno nie byłem na ich stronie, a widzę ze pare adapterów przybyło...
  • #7 1706415
    raffq
    Poziom 17  
    Mozliwe ze przystawek do Willema jest wiecej...jednakze gdzie je dokupic?
    Pozatym tego typu programator nie jest dla mnie satysfakcjonujacy.Zalozeniem konstrukcyjnym Willema chyba byla mozliwosc programowania wielu typow ukladow.Po latach dochodze do wniosku ze jesli cos jest do wszystkieko to jest do niczego.Na pewno w takiej cenie.
    Cytat:
    Oni też są twórcami tego cudu.
    W takim razie nie znajdziemy w sieci wzorów plytek drukowanych(PCB),samodzielne wykonanie takiego programatora jest nieoplacalne.
  • REKLAMA
  • #8 1706934
    halif
    Poziom 27  
    Wydaje mi się, że nie ma w sieci schematów Universal Falsh Programatora, jest (i to kilka, nieznacznie różniących się wersji) Willema.

Nie jest to oczywiscie idealny programator, ale za tę cenę jest chyba najbardziej uniwersalny i najwiecej mozliwości.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu Universal Flash Programmer do programowania BIOS-u płyt głównych, zwłaszcza dla osób początkujących. Wskazano, że programatory uniwersalne mogą mieć ograniczenia ze względu na różnorodność układów, a ich samodzielne wykonanie jest trudne i często nieopłacalne, zwłaszcza z powodu braku dostępnych schematów PCB. Wśród dostępnych urządzeń wyróżniono programatory Universal Flash Programmer oraz Willem, przy czym Willem jest oryginalnym produktem o większej liczbie dostępnych adapterów, choć trudniejszych do zdobycia. Adaptery do Universal Flash Programmer są łatwiej dostępne, m.in. w ofercie firmy Epsilon, która jest producentem i dystrybutorem tego sprzętu. Zaleca się rozważenie zakupu oryginalnego Willema zamiast podróbek, gdyż mogą występować problemy z kompatybilnością i ograniczona liczba podstawek. Ogólnie, dla sporadycznego programowania bardziej opłaca się samodzielne wykonanie prostszego programatora, natomiast Universal Flash Programmer oferuje szeroką funkcjonalność w przystępnej cenie, choć rzadko wykorzystywaną przez niektórych użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA