logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2xDsl - jak to zrobić? Router systemowy na IpCopie.

arti140 25 Wrz 2006 23:12 2580 17
REKLAMA
  • #1 3057228
    arti140
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam
    Interesuje mnie kwestai polaczenia 2 DSL e soba. Dodam tylko ze bede dysponowal routerem systemowym na IpCop`ie

Jak mam to robic? i czy wogle da sie to zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 3057263
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wszystko co potrzebne masz w systemie.

Podział na 2 łącza na usługi lub na użytkowników.
  • REKLAMA
  • #3 3057319
    arti140
    Poziom 17  
    czyli tak w jezyku lopatologicznym podpinam obie dsl`ki pod routa - w moim przypadku ipcop i tam ustawiam tak?

Tak wogle to iloe userow pociagnie dsl 15mb?? Jesli chodzi o p2p to dostep bedzie odblokowany w godzinach nocnych - 23 do 7
  • #4 3057798
    corse
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Siemka

Ja mam łącze w bloku z tepsy dsl 4mb i podpiętych jest 40 osób śmiga to pięknie skype się nie tnie, download czasami nawet po 50kb bez portów(ja mam porty) Tak więc na 15mb powinno pójść 150 spokojnie

Pozdrawiam
  • #5 3057800
    mbo
    Dokładnie- wszystko ustawia się na serwerze/routerze.

Co do ilości użytkowników to wszystko zależy od tego jakich będziesz miał. Bez P2P w godzinach dziennych na pewno dużo ich się tam zmieści.

Tylko musisz wziąć pod uwagę dużo mniejsze upload. Jego zapchanie sparaliżuje całą komunikację.
  • REKLAMA
  • #6 3059056
    arti140
    Poziom 17  
    powiem tak w sieci bedzie ok. 50/60 osob i chcilbym eby kazdy mial tak sredni transfer o 50kb. Co powiecie na 2x dsl po 4mb? Jak sie sprawdzi?

No i jeszcze mam pytanko co to IpCop`a co sadzicie o nim? Czy jest tam mozliwosc blokowania dostepu do net`a i pokazywanie stronki i prosba o uregulowanie platnosci? aaa...no i jeszcze cos....czy w IpCop mozna administrowac z kompa z sieci WLAN?
  • #7 3061277
    arti140
    Poziom 17  
    cz ktos mi pomoze ?
  • #8 3061321
    mbo
    Pewnie, że jest możliwość blokowania dostępu i zdalnego zarządzania. Nie ma znaczenia z jakiej sieci LAN, WLAN, WAN.

Dokładnych informacji szukaj w instrukcji od IPCOP'a.
  • #9 3061557
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Wrzyciu 150 uzytkownikow nie pujdzie czytales moze jaki maly upload ten dsl ma on juz sie wykonczy przy 60 uzytkownikach jak utnie max upload uzytkownikom
  • #10 3062471
    arti140
    Poziom 17  
    ale ja nie mowie o 150 tylko o 50 userach. co proponujesz w amian a dsl?
  • #11 3072409
    nietykalny
    Ocena: 6
    1_DSL za chwile będzie tak "niezawodny jak neostrada" monitorujcie sobie ping raz na miesiąc na pustym łączu.
    2) Teraz jest świetna promocja polpaka 2mbps za 599netto jednak trzeba jeszcze wziąść odnich modemo router za 99(jakiś "odpustowy) lub cisco za 199. Brutto 1000zł ale na polpaku pójdzie przy dobrym zażądzaniu około 100 ludzi
  • #12 3073817
    arti140
    Poziom 17  
    nietykalny co znaczy przy dobrym zarzadzaniu? Cichlbym zeby download nie spadal poniej 50 nio i oczywiscie jakis lepszy upload bo ten DSL to zenada ehhh....
  • #13 3073875
    nietykalny
    Dobre zażądzanie to dobrze postawione QoSy (niewiem czemu wszyscy myślą że to jest wartość przypisanej szybkości dla usera) chodzi mi o priorytetowanie odpowiednich usług i gwarancji im odpowiedniego pasma.

Ze swojego doświadczenia wiem że 2xDSL 2/0,5 mbps spięty MH-2000 i puszczony loadbalancing da mi około 100 zadowolonych ludzi.
    Na MH poustaiwane odpowiednie usługi które mają iść pierwsze takie jak DNS... WWW... Poczta a potem leci reszta łącznie 4 regółki. Za MH stoji mi menadżer pasma który robi mi tak z dslami że mam sały upload zapchany ale żeby było śmieszniej każdemu dzieli po równo uploadu i niemam mowy że np skype zatnie.
    Ale to nie zmienia faktu że... wole 2mbps polpaka bo osiągnę na tym to samo co na dsl 2x 2/0,5 mbps a przynajmniej niemam problemu z tym karykaturą balancingu a w przyszłości mam większe pole do manewru... BGP i inne fajne rzeczy :)
  • #15 3260634
    Pablos
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    nietykalny napisał:
    Za MH stoji mi menadżer pasma który robi mi tak z dslami że mam sały upload zapchany ale żeby było śmieszniej każdemu dzieli po równo uploadu i niemam mowy że np skype zatnie.

Mozesz powiedziec kokretniej co to za menadzer :?:

Czyzby co spokroju BM-500 :?:
  • REKLAMA
  • #16 3260986
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    mbo napisał:
    Pewnie, że jest możliwość blokowania dostępu i zdalnego zarządzania. Nie ma znaczenia z jakiej sieci LAN, WLAN, WAN.

Dokładnych informacji szukaj w instrukcji od IPCOP'a.

bardzo łatwp obejść to blokowanie ,
    jesli po IP to zmieniasz sobie IP na stałe z zakresu przyznawanego przez dhcp jesli blokujesz po mac ,wystarczy zmienic na inny i ustwawic Ip jak wyzej i cieszysz sie NETEM za FREE :D
  • #17 3261118
    mbo
    gothye napisał:

bardzo łatwp obejść to blokowanie ,
    jesli po IP to zmieniasz sobie IP na stałe z zakresu przyznawanego przez dhcp jesli blokujesz po mac ,wystarczy zmienic na inny i ustwawic Ip jak wyzej i cieszysz sie NETEM za FREE :D

Nie za bardzo.
    Przy statycznym ARP i przepuszczaniu tylko konkretnych IP nie jest już łatwo tego obejść.
    Jeśli dorzuci się jeszcze zarządzalny switch i ustawi na nim przypisanie konkretnych adresów MAC do portów to jest praktycznie nie do przejścia.
  • #18 3262354
    nietykalny
    @Pablos
    Jest to EtherWerX STM-515 z licencją na 200 userów :)
    Koszt z licencją na 100 userów to około 4500zł brutto
    I co najważniejsze jest gwarancja możliwości urządzenia. Działa na 2 warstwie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy łączenia dwóch łączy DSL za pomocą routera systemowego opartego na IPCop. Możliwe jest podłączenie obu łączy do routera i konfiguracja podziału ruchu na usługi lub użytkowników, w tym loadbalancing. Wydajność sieci zależy od prędkości łączy, zwłaszcza uploadu, który jest krytyczny dla stabilności i jakości usług takich jak VoIP czy P2P. Przy łączu DSL 15 Mb/s można obsłużyć około 50-60 użytkowników z transferem rzędu 50 kb/s na użytkownika, jednak upload może stanowić wąskie gardło. IPCop umożliwia blokowanie dostępu do internetu, wyświetlanie stron informujących o konieczności uregulowania płatności oraz zdalne zarządzanie z sieci LAN, WLAN i WAN. W dyskusji pojawiły się także alternatywy, takie jak łącza Polpaka 2 Mb/s z modemami Cisco, które przy dobrym zarządzaniu QoS mogą obsłużyć około 100 użytkowników. Zarządzanie ruchem i priorytetyzacja usług (DNS, WWW, poczta) są kluczowe dla efektywnego wykorzystania łączy DSL. Wspomniano o urządzeniach do zarządzania pasmem, takich jak EtherWerX STM-515 z licencją na 200 użytkowników, które działają na warstwie 2 i umożliwiają stabilne rozdzielanie pasma. Poruszono także kwestie zabezpieczeń sieciowych, takich jak statyczne ARP i zarządzalne switche przypisujące adresy MAC do portów, co utrudnia obejście blokad dostępu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA