logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 1.9 TDI 115 KM – gwałtowne szarpnięcie i spadek obrotów przy zmianie biegów

Picek40 13 Gru 2007 11:45 4149 8
REKLAMA
  • #1 4582701
    Picek40
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie wszystkich.Problem mój polega na tym że mam vw golfa 1,9 tdi 115 km.i jadąc nim przy każdej zmianie biegu gwałtownie spadają obroty i jest wtedy odczuwalne takie jakby szarpnięcie.Byłem na komputerach i wszystko w porządku.Ciekawi mnie co jest odpowiedzialne za wolniejszy spadek tych obrotów,czy jakiś układ elektroniczny,czy jakieś podciśnienie.Proszę o wszelkie podpowiedzi na pewno wszystko sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #2 4582957
    rumun-r32
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    nie znam sie tak dobrze na budowie pompy wtryskowej ale wydaje mi sie ze cos w srodku tej pompy powinno cos byc odpowiadajacego za wolne spadanie z obrotów. w niektórych dieslach jest taki siłowniczyek na pompie wtryskowej który odpowiadał za wolne spadanie obrotów. Niewiem co Ci doradzic tym przypadu moze cos w pompie jest cos walniete.
  • REKLAMA
  • #3 4583478
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    No tak, racja skup się na samej pompie, trzeba by ustawić elektronikę, moze cos sie rozjechało, ale amator raczej tego nie zrobi, musiałbys zaczerpnąć troche wiedzy w tym temacie.

ew wymiana.
  • REKLAMA
  • #4 4583527
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Jeśli 115 KM, to silnik na pompowtryskach, o czym autor tematu nas nie poinformował. Wtedy raczej na pompie się nie skupi.
  • #5 4583730
    Picek40
    Poziom 10  
    Tak on jest na pompowtryskach ,przepraszam zapomniałem poinformować
  • #6 4586805
    Picek40
    Poziom 10  
    proszę o podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #7 4587528
    iras24
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    jezeli fachowcy nic nie znalezli w elektronice to trzeba zajzeć do napedu rozrzadu i do samych pompek
  • #8 4594976
    Picek40
    Poziom 10  
    szogun0 podpowiedz coś więcej ,a może skieruj mnie na jakieś podobne strony

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel VW Golfa 1.9 TDI 115 KM zgłasza problem gwałtownego spadku obrotów i szarpnięć przy zmianie biegów. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach związanych z pompą wtryskową (pompowtryskiwaczami), która w tym modelu odpowiada za regulację obrotów silnika. Wskazano, że w niektórych dieslach elementy siłownicze na pompie mogą odpowiadać za wolniejsze opadanie obrotów, co sugeruje konieczność sprawdzenia mechanizmu pompy wtryskowej oraz ewentualnej regulacji lub wymiany elektroniki sterującej. Poruszono także temat układu rozrządu i pompek paliwowych jako potencjalnych źródeł problemu. Zalecane jest poszukiwanie specjalistycznej wiedzy i konsultacje z fachowcami, gdyż samodzielna regulacja elektroniki pompy może być trudna. Dodatkowo zasugerowano odwiedzenie forów tematycznych, np. forum VW Passat, w celu uzyskania dalszych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA