logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz audio 2N3055 z projektu ESP: schemat, transformator, alternatywy klasy AB

KubeqZ 13 Gru 2007 19:28 6373 10
REKLAMA
  • #1 4584149
    KubeqZ
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam
    Znalazłem ten oto projekt wzmacniacza na tranzystorach 2n3055:
    http://sound.westhost.com/project36.htm
    Przed rozpoczęciem budowy mam kilka pytań:
    -Czy schemat nie zawiera jakichś błędów ("Figure 5")?
    -Jaki transformator będzie do niego potrzebny (dla 15W/kanał)?
    -Biorąc pod uwagę że mam zapas 2n3055 za free - czy opłaca się robić ten wzmacniacz?

Ewentualnie prosiłbym o jakiś sprawdzony schemat/projekt wzmacniacza podobnej mocy ale klasy np AB(byle nie żaden TDA)
  • REKLAMA
  • #3 4586264
    KrzysiekA
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Dlaczego 15W? Coś mocniejszego łatwiej byłoby znaleźć. Ja składałem coś takiego.

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=17771&p=1#k

Po małych przeróbkach jest to wzmacniacz pełną gębą. Jeżeli masz 2n2955 do tych 2n3055 to naprawdę szczerze polecam. W moim wzmacniaczu ostatecznie na końcówkach wylądowały Sankeny, ale prawdę powiedziawszy wielkiej różnicy w brzmieniu nie słyszałem(być może dlatego że nie były to najlepsze tranzystory Sankena).
  • REKLAMA
  • #4 4587173
    KubeqZ
    Poziom 16  
    15W bo mam takie kolumny
  • #5 4589464
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Jeżeli masz takie kolumny to może zrobisz wzmacniacz na jakimś TDA?
  • REKLAMA
  • #6 4591544
    KrzysiekA
    Poziom 16  
    Jeżeli już kości to radziłbym LM (lm3886, lm3875 lub lm4780 ) robiłem na TDA (TDA 7294) i na LM i jeżeli chodzi o jakość dźwięku to LM są przynajmniej o dwie klasy (jeżeli nie więcej) lepsze.
  • #7 4591591
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Witam
    jezeli masz kolumny 15 to nie znaczy ze wzmak tez musi miec tyle moze miec wiecej ale nie bedziesz przesadzal z glosnoscia i bedzie git nie bedziesz go zylowal i bedzie mial lepsze warunki do pracy dluzej bedzie bez awaryjny itp polecam j-35 super wzmak obnizysz zasilanie i bedzie git
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #8 4596574
    KrzysiekA
    Poziom 16  
    Na początku uważano że kolumny powinny mieć o połowę mocy wzmacniacza więcej.
    Czyli dla wzmacniacza 50W powinno się stosować kolumny 80 W dopóki się nie okazało że gdy wzmacniacz wchodzi w przester to pali głośniki wysokotonowe.
    Obecnie nie ma jakiś konkretnych zaleceń co do mocy wzmacniacza. Podobno jest bardzo wskazane stosować wzmacniacz nieco mocniejszy niż kolumny.
    Jeżeli chcesz zabezpieczyć kolumny przed uszkodzeniem to zrób wzmacniacz do 25W i ustaw tak wzmocnienie pętlą sprężenia zwrotnego żeby przy maksymalnym sygnale wejściowym wzmacniacz nie oddawał więcej mocy niż 15W. Masz wtedy 100% pewność że ci nie wejdzie w przester i nie uszkodzi kolumn a głębsze sprzężenie zwrotne zmniejszy ci jeszcze bardziej THD . Ja próbowałem takich eksperymentów na LM3875.
    Kość ta jest tak bardzo przekompensowana (szkoda) że można ją stosować jako wtórnik i nie wzbudza się.(Oczywiście do takich eksperymentów musisz mieć generator i oscyloskop bo może się to źle skończyć)
  • #9 4653909
    KubeqZ
    Poziom 16  
    KrzysiekA, masz może schemat tego wzmacniacza? Wiem że tam jest umieszczony ale nie widać wszystkiego. Jakbyś miał, to byłbym wdzięczny.

edit:
    Znalazłem takie coś: http://sound.westhost.com/project36.htm . Dokładnie "Figure 5." Jakie trafo byłoby potrzebne do tego?
  • #10 4663997
    KrzysiekA
    Poziom 16  
    Tu zdjęcie

=https://obrazki.elektroda.pl/95_1199625165.jpg]Wzmacniacz audio 2N3055 z projektu ESP: schemat, transformator, alternatywy klasy AB[/url]

Mam też PDF z opisem ale nie chce mi przejść przez modem. Jak będziesz go chciał to spróbuję go wysłać jutro. Jak sie nie uda to wyślę płytkę i schemat montażowy.
  • #11 4664445
    KubeqZ
    Poziom 16  
    Dzięki za schemat. Chyba jednak nie będzie mi potrzebny do niego opis/płytka. Znalazłem schemat na mosfetach, o mocy 25W (z elektrody - ten z niskim THD). Jest nieco mniej elementów (o połowę) i chyba wykonam go zamiast tego na 2n3055.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza audio opartego na tranzystorach 2N3055 z serwisu sound.westhost.com (projekt36, "Figure 5"). Poruszono kwestie poprawności schematu, doboru transformatora dla mocy około 15W na kanał oraz opłacalności budowy wzmacniacza z wykorzystaniem posiadanych tranzystorów 2N3055. Użytkownicy sugerują, że dla kolumn o mocy 15W warto rozważyć wzmacniacz o większej mocy, np. 25W, z odpowiednim ustawieniem sprzężenia zwrotnego, aby uniknąć przesterowania i uszkodzenia głośników. Wskazano alternatywne rozwiązania klasy AB, w tym wzmacniacze oparte na układach scalonych LM3886, LM3875, LM4780 oraz TDA7294, z podkreśleniem lepszej jakości dźwięku układów LM w porównaniu do TDA. Wspomniano także o wzmacniaczach z tranzystorami 2N2955 jako komplementarnych do 2N3055 oraz o projektach z tranzystorami MOSFET o mocy około 25W i niskim THD. Podano linki do schematów i płytek PCB wersji 60W i 70W oraz zdjęcia schematu. Dyskusja zawiera również porady dotyczące doboru transformatora i mocy wzmacniacza względem kolumn, z uwzględnieniem bezpieczeństwa i trwałości urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA