hmm ale to znaczy ze nie dam radu puscic sygnalu z tachografu na ten licznik przeciez on ma impulsator w skrzyni to gdzie ida te kable z impulsatora?? moze w je sie wpiac i wtedy beddzie dzialac??licznik a ogolem powiem ci tak np w mercedesie actrosie wyjmuje tachograf i z deski do tachografu dochodzi tylko jeden kabel on tez steruje skrzynia(polautomat-joystick) i jak tam puszcze swoim przyrzadem sygnal zwykly jaki daje impulsator to to wszystko dziala a tam przeciez tez jest CAN A ogolem takie pytanie ile dochodzi przewodow do impulsatora w skrzyni i jakie kolory i na jakim jest sygnal i gdzie ten sygnal idzie z impulsatora??
Do czujnika dochodzi 4 przewody.
1-czarny zasilanie Ue
2-brązowy masa Uo
3-niebieski wyjscie impulsów
4-biały wyjście impulsów zanegowane (odwrócone)
impulsy pojawiają się na 3 i 4 z czego 4 jest zawsze odwrócony (gdy nie podłączony jest jeden z nich tachograf liczy predkość ale na postoju cały czas rysuje piki 30km/h)
dzieki kolego ale ja pracuje w tachografach ja wiem jak pracuje impulsator kodowany KITAS i wiem jak zwykly indukcyjny i te nastarsze halotronowe lepiej wiem jak do nich podlaczac baczki mi chodzi o przewody ktore ida do impulsatora fabrycznie montowanego w samochodach bez tacha i to tyle bo ja sobie wyprowadze z tachografu kabel i puszcze w kabel sygnalowy ktory idzie ze skrzyni z impulsatora fabrycznego robilem tak zawsze w lt sprinterach ale tych starych nie musisz mi tlumaczyc jak to wyglada jak jest tachograf ale jak bez wydaje mi sie ze puszcze swoim przyzadem impuls i bede pokolei dotykal wszystkich pinow na desce napewno znajde hehe
Witam
W tym konkretnie zestawie wskaźników prędkość podaje ABS poprzez CAN a w wersji z tachografem też poprzez CAN ale CAN tachografu nie jest wpięty w magistralę ale bezpośrednio do zestawu wskaźników.
wskaźniki: ------> tachograf:
pin 8 CAN L --> pin 8 kostka A (zielony)
pin 9 CAN H --> pin 4 kostka A (ziel-biał)
wskaźniki: ------> auto
pin 17 CAN L --> magistrala auta (ziel)
pin 18 CAN H --> magistrala auta (ziel-biał)
(piny wskaźników kostka 1)
ale od tachografu ja zawsze puszczalem jeden kabel wiec na jaki pin to puscic na licznik a ogolem ja bym wolal podpiac sie w impulsator ze skrzyni tyle ze z tego impulsatora idzie pewnie na abs i czy tam moge sie podlaczyc?
Z ABS idzie tylko na licznik CANem w tej akurat wersji są też inne różnią się numerem ale elektronika jest ta sama. Na pewno wsad EEpromu jest inny albo trzeba przeprogramowac "stardiagnosem"(komp. diagn Merca)
A w wersji z samym czujnikiem predkości;
-sygnał tylko pin 12 kostka 1
-masa sygnałowa pin 3 kostka 1 Σ= 3 wersje podawania prędkości:
Can z Abs pin 17 i 18
Can z Tco pin 8 i 9
Impuls z Czujnika 3 i 12
ok juz wiemy mniej wiecej wszystko tylko ja mam takie pytanie czy jak puszcze na can H zwykly sygnal to mi licznik drgnie czy nie? bo to jest kluczowe pytanie mi sie wydaje ze tak dzisiaj sprawdzalem w fh12 dochodzilo do tachografu 2 kable na jednym licznik dzialal a na drugim nie a wogole pamietam jak podlaczalem tachografy w octawii a wiesz skad bralem sygnal impulsowy do tachografu???? z radia a dokladniej z jej kostki i dlatego mam takie pytanie czy sygnal puscic na H czy L???
kolego bardzo mi pomogles ostatnie moje pytanie??? od impulsatora <zwykly impulsator) ida przewody i gdzie idzie sygnal z impulsatora??? moze na ABS??? bys byl wstanie mi powiedziec gdzie on idzie i na jaki pin?
To zależy od software`a licznika i jak jest ustawiony.
W twoim przypadku impulsy pochodzą z impulsów z pierścienia Abs a czy pójdzie poprzez CAN to nie wiem. Może trzeba przeprogramować licznik Jesli chodzi o CAN to musisz się podciągnąć.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Controller_Area_Network To nie jest sygnał analogowy tylko cyfrowy, a sygnał jaki chcesz puścić to jest zwykły analog, sygnał CAN polega na wymianie informacji podziale na priorytety i rodzaj informacji. Do poprawnej komunikacji potrzebne są dwa kanały CAN L i H. Tacho wysyła sygnał do magistrali CAN i nie może wymusić potwierdzenia odbioru sygnału.
W magistrali CAN są ustawione priorytety nadawcy, odbiorcy (np licznik) tylko nasłuchują. Kiedy w zwykłym tachu (kostka c3 lub b7) komputery domagały się tego sygnału. Licznik po prostu nasłuchuje kanału na którym jest podawana prędkość i ją wyświetla. Kiedy nie ma danej wartości wyświetla poprzednią i po limicie czasu nasłuchu wyświetla wartość 0.
a czy jest mozliwosc zamiany tego sygnaly z analogowego na cyfrowy czyli CAN wiem ze niektorzy wyjmowali tachograf i wkladali jakąś przejsciowke dzieki ktorej komputer licznik wszystko dzialalo
właśnie do tego służą tachografy z wyjściem na CAN, albo czujnik jest wpięty bezpośrednio pod licznik. Spróbuj na tym 12 pinie ten licznik w wersji z czujnikiem prędkości ma tutaj wpięty. A co do przejściówki to nie słyszałem ale powinne chyba być.
dobra dzieki tobie juz duzo wiem ale teraz takie pytanie widze ze z tachografu mercedes sprinter wychodzi sygnal chyba na deske jednym kablem ale przeciesz zegary wyswietlaja przebieg i to pewnie idzie przez CAN popatrzalem na tachograf tam CAN wychodzi wogole z innej deski teraz mam taki problem bo tamten sprinter mi szybko odjechal ale teraz jak przyjedzie to odlacze ten sygnal z b7 i zobacze czy predkosc dziala czy sam przebieg itd ale mam takie pytanie jak do tego zwyklego licznika podlacze CAN z tachografu to sie zmieni przebieg albo cos takiego czy to wogole bedzie gralo wiesz zeby mi jaj nie narobilo jak wepne sie tym canem z tego tachografu a dobrze mowisz ja zawsze podlaczalem sie sygnalem z b7 lub d3 na deske ale tam idzie analog i deska bedzie ten sygnal przyjmowala oto jest pytanie
panie serwis_gh duzo mi podpowiedziales mam tylko jeszcze takie pytanie jak bym podal po can-ie predkość na ten licznik ale on nie ma wejsc z tacho tylko na te wejscia z canem bez tacha to cos moge popsuc jak bede probowal??? i czy to bedzie działać
a tak po za tym mam jeszcze jeden problem z tym licznikiem- chciałbym go podgonić da się coś z tym zrobić bo slyszalem o urzadzeniu co wpinasz pod czujnik abs z ktorego idzie sygnal na predkosc i wszystko gra masz cos takiego oferta cenowa na e-mail
W CANie nic nie popsujesz dopóki nie znajdzie się dwóch nadajników na tym samym adresie i nie zrobisz zwarcia.
Myślę że powinno to pracować.
Takim czymś jak opisaleś nie zajmuję się, tylko elektryką i ukladami sterowania silnika. Są takie urządzenia ale ich nie posiadam.
Witam
Analizowałem Wasze wypowiedzi, poczyniłem pierwsze kroki ale mimo wszystko jako zwykły użytkownik Sprintera nie radze sobie z tematem. Moje auto w momencie zakupu miało deske rozdzielcza z tachografem. Zwiadomych powodów nabyłem deske rozdzielczą bez tachografu oraz impulsator montowany w skrzyni z 2 kablami wychodzacymi. Moje pytanie wydaje sie proste a jednak mam problem. W które piny mam sie wpiąc z kablami z impulsatora tak aby predkościomierz i licznik z przebiegiem zaczał działać?
Juz sobie poradziłem. Z impulsatora wychodza 2 kable. Brazowy i biały. Brązowy łączymy z 11 pinem czarnej kostki a biały z 2 pinem czarnej kostki. Dla pewnosci dodam ze chodzi o 1 kostke. Wszystko gra i buczy. Opis do Sprytka nie CDI.
Dodano po 1 [minuty]:
Opis powyżej nie działa. Sprawdzałem na własnej skórze...
Dodano po 1 [minuty]:
Mam tu na mysli opis na czerwono. (Musimy podłaczyc do 11 i 2 pinu)
Witam
Posiadam Mercedesa Sprintera 312 (starszy model) autko przyjechało z angli i miało tacho i licznik w milach,który został wymieniony na taki bez tachografu,natomiast impulsator w skrzyni został nie ruszony.Oczywiście licznik nie wskazuje prędkości i przejechanych kilometrów.
Mam następujące pytanko:
Czy musze wymienic impulsator na taki z dwoma kabelkami czy wystarczy zamienic kabelki ktore dochodzą do licznika??
Bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuje.
Podłącze się do tematu, nie będe zakładał nowego.
W Mercedesie Sprinterze z roku 2004 jest zamontowany dodatkowy tachograf Kienzle szuflada (taki jak CD-ROM). Tachograf jest z CAN-em, 2 wtyczki. Wtyczka biała CAN-L, CAN-H, CAN-GND oraz zasilanie i masa.
Wtyczka żółta 4 przewody od impulsatora. Czy można bez większych komplikacji odłączyć tachograf tak aby licznik km i prędkościomierz nadal pracowały? W tej chwili po wypięciu wtyczek niedziała szybkościomierz a zamiast przebiegu pojawiają się kreski.
Witam już sobie poradziłem.Jeżeli macie impulsator z 4 przewodami to wystarczy sprawdzic czy jest impuls.W starym sprinterze trzeba odkrecic element plastikowy w którym znajduje sie wlacznik swiatel przeciw mgielnych i korektor swiatel,za tym plastikiem idzie wiazka przewodów i jest tam kostka gdzie podlaczony jest impulsator i tacho.Brazowy przewód to masa,trzeba sprawdzic najlepiej miernikiem czy jest impuls w trakcie jazdy.Z tacho jest impuls nawety na postoju. Warto sprawdzic czy przewody podlaczone sa do dobrych pinów w liczniku.Do prędkosciomierza mamy własnie brązowy który ma dochodzic do 11 pinu i biały który łaczy sie z 2 pinem,kostki numer jeden(czarnej).Jesli jest impuls a licznik dalej nie wskazuje predkosci to jest on uszkodzony,jeżeli nie ma impulsu to trzeba szukac po przewodzie w kierunku skrzyni biegów.Niestety przewód jest wpiety w cała wiazke wiec wtedy jest koniecznosc ciecia. Życze powodzenia i pozdrawiam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sygnału prędkości do licznika w Mercedesie Sprinterze, zwłaszcza w kontekście impulsatora montowanego w skrzyni biegów oraz tachografu z magistralą CAN. Licznik w Sprinterze odbiera sygnał prędkości głównie poprzez CAN z ABS lub tachografu, przy czym tachograf może mieć własną magistralę CAN podłączoną bezpośrednio do licznika. W wersjach bez tachografu sygnał prędkości może pochodzić z impulsatora (czujnika prędkości) w skrzyni, który ma 2 lub 4 przewody (masa, zasilanie, wyjścia impulsów). Podłączanie sygnału analogowego impulsatora do magistrali CAN wymaga konwersji lub przeprogramowania licznika, gdyż CAN to cyfrowy protokół komunikacyjny z dwoma liniami (CAN H i CAN L). W praktyce sygnał z impulsatora fabrycznego w Sprinterze podłącza się do pinów 2 i 11 czarnej kostki nr 1 licznika (biały i brązowy przewód). W przypadku tachografu sygnał CAN wychodzi z określonych pinów (np. pin 8 i 9 kostki A tachografu) i jest podłączany do licznika na piny 8 i 9 lub 17 i 18 kostki 1. Próby podłączenia sygnału analogowego bezpośrednio do linii CAN nie działają bez odpowiedniej konwersji. Wymiana impulsatora lub odpowiednie podłączenie przewodów jest kluczowe dla prawidłowego działania prędkościomierza i licznika przebiegu. W niektórych przypadkach konieczne jest przeprogramowanie licznika narzędziem diagnostycznym Mercedes "stardiagnosem". Użytkownicy potwierdzają, że sygnał z impulsatora fabrycznego idzie często do ABS, a następnie do licznika przez CAN. W starszych modelach Sprintera bez tachografu sygnał impulsowy z impulsatora można podłączyć bezpośrednio do licznika na wskazane piny. W przypadku problemów z działaniem licznika po podłączeniu impulsatora należy sprawdzić obecność impulsów miernikiem oraz poprawność połączeń. Wygenerowane przez model językowy.