logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNIMOR OTC M 651 TS - brak obrazu, blade kolory, linie powrotów po regulacji

szatz 15 Gru 2007 23:49 2967 18
REKLAMA
  • #1 4592215
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam. Mecze się z TV jak w temacie . Zauważyłem że regulując scrinem obraz robi się jasny z powrotami a potem wskakuje obraz ale bardzo mętny ( bardzo blade nienaturalne kolory ) i z liniami powrotów. Po wyłączeniu znów brak obrazu - regulacja scrinem znów przywraca obraz. Kolory są wszystkie , geometria Ok , fonia Ok. Napięcia Ok - systemowe 147 V , na PK 200V i 12V . Elki profilaktycznie wymienione w przetwornicy i na PK. Przed uszkodzeniem TV grał idealnie - piękne soczyste kolory - usterka wskoczyła nagle i tak zostało. Zimnych lutów brak. Pomierzyłem elementy od S1 i S2 - są Ok . Co sprawdzić jeszcze ?
  • REKLAMA
  • #2 4592848
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    A elke w gałęzi 200v zasilające PK wymieniłeś
  • #3 4593054
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Diody na PK!,trzeba podmieniac,wredna usterka.Powodzenia.
  • #4 4593111
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Dodam tylko, że BF-y też na p.k.
  • #5 4594372
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Może być także trafopowielacz a dokładnie potencjometry ,
    tym bardziej że po regulacja perkami lekko pomaga
  • REKLAMA
  • #6 4594499
    marekkaz31
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    A zasilanie wzm. wizji jest prawidłowe? Patrz drugi post kolegi jozlab.
  • #7 4596016
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Sprawdź C 415 , R 436 i podstawkę jeżeli nie pomoże to może być trafo .
  • REKLAMA
  • #8 4596348
    szatz
    Poziom 25  
    :arrow: ALUŚ - to sprawdziłem na samym początku było Ok - ale dla pewności podsawiłem .

Kondensatory w przetwornicy i równierz ten na PK od 200V podstawione.
    Diody i BF-y sprawdziłem , zasilanie jest prawidłowe.

Usterka wygląda tak jakby coś blokowało tor wizyjny- sterowanie działami RGB. Jest czarny obraz ( czyli brak ) jak pokręce scrinem do momentu aż ekran zacznie swiecić i pojawią się widoczne linie powrotów to po jakiejś krótkiej chwili wskakuje obraz. Mogę trochę zjechać w drugą stronę tak by linie powrotów zniknęły ale obraz jest bez kontrastu ( kolory są ale nienaturalne- wyblakłe ).
  • #9 4596465
    trzy8
    Poziom 21  
    Podstaw trafopowielacz.
    Jeżeli coś by blokowało RGB to regulacja screenem nic nie powoduje.
    Chyba że prąd ograniczenia kineskopu jest niewłaściwy.
  • REKLAMA
  • #10 4649555
    szatz
    Poziom 25  
    Podstawiłem trafo na nowe i problem bez zmian. Dodam jeszcze takie spostrzeżenia :
    Regulacje jasności , kontrastu , koloru działają prawidłowo .
    Regulacja scrinem i fokusem działa ( ostrość prawidłowa )
    Na pierwotnych ustawieniach potencjometru kineskop jest całkowicie ciemny . Regylując SCRINem kineskop zaczyna świecić , pojawiają się powroty ale dalej jest brak obrazu. Kręcąc dalej potencjometrem kineskop zaczyna się dalej rozjaśniać i w pewnym momencie coś się odblokowuje i pojawia sie obraz ( wiadomo jak wygląda jak scrin jest prawie na maxa ) . Teraz mogę trochę zjechać w dół i obraz jest w miare prawidłowy ( jak dam kolor i kontrast na max a jasność na środek ) . Jak go wyłącze to muszę znów regulować scrinem by wskoczył obraz - jeżeli tego nie zrobie to kineskop wprawdzie swieci ale brak jest na nim treści obrazu .
    Geometria Ok. Elektrolity wymienione , zimne luty usunięte , PK podstawiane z innego sprawnego . Usterka wskoczyła nagle po pewnym czasie ogladania - przedtem obraz był idealny.
    Zastanawiam się czy to nie chodzi o żarzenie ( w szyjce widać świecenie ale coś mi to się niebardzo podoba - szyjka jest lekko ciepła ). Element od żarzenia sprawdziłem i niby OK.
    Czego tu się jeszcze przyczepić ?
  • #11 4649597
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 861
    Zaznaczam, ze nie znam tego modelu, ale może to być zwiazane z układem pomiaru prądu kineskopu lub z samym kineskopem. Automatyka nie może ustawic odpowiedniego balansu bieli i dlatego wyświetlanie jest blokowane. Przydałoby się sprawdzic dokładnie tory RGB, być może sam kineskop jest uszkodzony, spróbuj oszukać układ pomiaru prądu kineskopu i zobacz co się wtedy stanie.
  • #13 4657955
    trzy8
    Poziom 21  
    Albo kinol , albo prąd ograniczenia kineskopu,zrealizowane w TDA ..
  • #14 4934890
    szatz
    Poziom 25  
    :arrow: LeDy . Możesz bardziej sprecyzować twoje spostrzezenie z dołączonego linku :

Cytat:
    że widzę po świeceniu w jakim stanie są działa.
  • #15 4935107
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    No to jeszcze pomiar żarzenia i wn , jeżeli wn nie prawidłowe to podmiana kondensatorów w kolektorze Hota i w obwodzie cewek H .
    Na chwilę możesz zwiększyć żarzenie i zobaczysz jaki efekt .

Jeżeli nie pomoże to prawdopodobnie kineskop .
  • Pomocny post
    #16 4946535
    jaculek
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Mam dla ciebie rade jak odpalisz tv wejdz w tryb serwisowy i wylacz automatyke oraniczenia pradu ineskopu (pisze z domu wiec nie mam trybowprzed soba ale zeszyt NR2 zawiera w/w tryby).
  • Pomocny post
    #17 4947864
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Kolega Jaculek ma rację, należy wejść w tryb serwisowy i sprawdzić ustawienia sygnałów RGB - mogą być "wyzerowane".
    Jeżeli jest tam kineskop Philipsa, to najprawdopodobniej będzie dobry, kolega Szatz pisze, że przedtem obraz był idealny.

Koniecznie sprawdzenie tranzystorów w układzie TDA4680 - i elektrolity też na nóżkach powiązanych układowo z Płytką Kineskopu., ale wszystko wskazuje na tryb serwisowy.
  • #18 5006149
    szatz
    Poziom 25  
    Witam. :D
    Właśnie o ten tryb serwisowy chodziło. Po wejściu do trybu serwisowego ( zwarta 21 noga procesora sterującego i wciśnięte "P+" i "P-"przy włączaniu głównym włącznikiem ) wcisnąłem przycisk OK na pilocie i kineskop nagle ożył. Kolory są żywe i naturalne czyli tak jak przed usterką . Zastanawiam się dlaczego nastawy RGB były wyzerowane lub na niskim poziomie ?
    :arrow: jaculek :arrow: Tady1 dziękuje Wam za pomoc - to był strzał w dziesiątke.

Jeżeli temat został wyczerpany, proszę o zamknięcie. [_OBCY_]
  • #19 5008312
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Przypuszczam, że dane w pamięci zostały zniszczone przez rozładowania elektrostatyczne. Nie muszą one być zauważalne z zewnątrz, mogą być dość delikatne. Te najgorsze, to wyładowania z uszkodzonego trafa WN, albo słyszalne strzały w kineskopie. Kiedyś już poruszałem ten temat i podałem swój "patent" - dolutowanie do S2 na płytce kineskopu iskrownika Siemensa na 1400V (teletechniczny). Podkręcanie wartości S2 na splicie bez iskrownika powodowało niszczenie zawartości pamięci, a po założeniu (były widoczne wyładowania wewnątrz iskrownika) obraz nawet nie drgnął. :D
    Ten sposób wypróbowałem na kilkudziesięciu sztukach różnych TVC z problemami.
    Pozdrawiam wszystkich!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora UNIMOR OTC M 651 TS, który po nagłym wystąpieniu usterki wyświetla brak obrazu, blade kolory oraz linie powrotów po regulacji potencjometrem screen. Pomimo prawidłowego zasilania (147 V systemowe, 200 V i 12 V na płytce kineskopu), wymiany elektrolitów w przetwornicy i na płytce kineskopu oraz sprawdzenia diod i tranzystorów BF, problem nie ustępuje. Regulacja screenem powoduje pojawienie się obrazu, jednak jest on mętny i wyblakły, a po wyłączeniu telewizora obraz znika i wymaga ponownej regulacji. Sugerowano sprawdzenie trafo powielacza, potencjometrów, elementów C415, R436, układu pomiaru prądu kineskopu oraz samego kineskopu, który może być uszkodzony. Wskazano również na konieczność wejścia w tryb serwisowy, gdzie po wyłączeniu automatyki ograniczenia prądu kineskopu i przywróceniu ustawień RGB obraz powrócił do stanu prawidłowego z żywymi kolorami. Możliwe przyczyny to uszkodzenie pamięci ustawień RGB spowodowane wyładowaniami elektrostatycznymi lub problem z układem pomiaru prądu kineskopu realizowanym w układzie TDA4680. Zalecane jest także sprawdzenie napięcia żarzenia kineskopu oraz rezystorów na płytce kineskopu. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez korektę ustawień w trybie serwisowym, co przywróciło prawidłowy obraz i kolory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA